Wegtikkende prerolls

Over prerolls en ander ongemak

Wegtikkende prerolls

Tegen alle nieuw verkregen inzichten in wordt de consument weer als vanouds een boodschap opgedrongen, op een manier waarvoor zelfs Mad Men zich zouden hebben geschaamd.

In Amsterdam zit tegenwoordig op fietsstoplichten een secondenteller, die aangeeft hoe lang je nog moet wachten voordat het licht op groen springt. Het idee is dat de fietser niet door rood rijdt als hij ziet dat hij slechts een luttele 29 seconden moet wachten. Ik kan u echter uit ervaring mededelen dat deze service averechts werkt.

Je gaat als gebiologeerd naar de verspringende cijfertjes kijken en aftellen en dat heeft alleen maar tot gevolg dat die 29 seconden wel 29 minuten lijken en je al snel liever lijf, leden en rijwiel voor het aanstormende verkeer stort, dan je tijd uit te zitten.

Ik moet vaak aan die vermaledijde tellers denken als ik een filmpje wil bekijken op YouTube. Want nee, ik kan Messi’s hattrick van gisteravond of het kostelijke commentaar van Jon Stewart op een faux-pas van een vooraanstaande Republikein niet meer zomaar bekijken. Vrijwel elke clip op YouTube wordt voorafgegaan door een pre-roll, die eigenlijk maar aan één voorwaarde lijkt te hoeven voldoen: hij mag ab-so-luut niets te maken hebben met de inhoud van het opgevraagde filmpje. We mochten de gebruiker eens iets laten zien waarin hij geïnteresseerd is! Bij een recente Messi-zoektocht werd me een gehoorapparaat aangeboden en een stekelig debatje tussen Wilders en een staatssecretaris werd ingeleid door een trailer voor een gewelddadige Hollywoodfilm.

Maar er is (soms) een uitweg: in sommige gevallen kun je de pre-roll na 5 seconden wegklikken. En daar heb je het weer: die 5 seconden lijken een eeuwigheid, en het is me al een aantal keren gebeurd dat ik in die 5 tellen zo boos en gefrustreerd raakte over de onbruikbare informatie die me werd opgedrongen dat ik niet alleen de advertentie, maar zelfs het hele filmpje weg klikte. Dat is weliswaar een stuk minder riskant dan in een drukke Amsterdamse straat een rood stoplicht trotseren, maar waarom zou een bedrijf nodeloze irritatie willen oproepen in een tijd waarin het idee toch was dat reclame mensen bij een product betrekt?


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Helemaal mee eens! Nog zo'n vervelende actie: wanneer je een zoekopdracht ingeeft op YouTube, verschijnt er direct een lijst met resultaten. Zodra je daarvan nummer 1 wilt klikken, springt er plotseling een reclamevideo voor, die de lijst naar beneden duwt. Hoezo onjuiste CTR? Behalve dat ikhet direct wegklik, verhoogt het ook de irritatiefactor.

  geplaatst op
 • Ik vind het ook irritant, maar ik heb liever iets dat wegtikt dan dan ik halve minuut moet wachten tot dat het filmpje klaar is.
  En wat betreft de stoplichten, daar vind ik het eigenlijk wel een toevoeging. Liever een teller die aftikt, maar wellicht is dat een persoonlijke voorkeur? Denk trouwens wel dat een partij als Google hier echt wel onderzoek naar heeft gedaan...

  geplaatst op
 • Ik ben het er ook mee eens. Maar wat ik me wel eens afvraag is waarom adverteerders dan niet gelijk in die eerste vijf seconden hun merk bekend maken. Zij weten toch ook wel dat we na vijf seconden de advertentie weg kunnen klikken. Ik klik altijd na vijf seconden weg en dan is de boodschap of het merk (vaak) nog niet eens bij mij binnengekomen, dus heeft de advertentie gefaald (in mijn ogen).

  geplaatst op
 • Bovendien wil zo'n afteller nog niet eens zeggen dat het stoplicht ook echt na 29 seconden op groen springt. Nee, hij kan zo maar nog 15 seconden op 3 puntjes blijven staan, omdat er een lijnbus van de andere kant komt. Die krijgt dan eerst groen. Anticiperen op het aftellen is dus niet mogelijk, waardoor het stoplicht inderdaad averechts werkt en gevaarlijke situaties op kan leveren. Ze staan al een aantal jaren in Groningen. :)

  geplaatst op
 • Wat een onzin. Door die pre-rolls kan jij gratis die content bekijken. Het is een geaccepteerd ruilmiddel. Of ga je liever betalen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.