Websites van Provincies zwaar onder de maat

24 juni 2005, 04:37

Uit onderzoek van internetonderzoekbureau Cemit en adviesbureau Berenschot blijkt dat de huidige websites van provincies vaak weinig gebruiksvriendelijk zijn en in kwaliteit ver afstaan van moderne, publieksgerichte websites.

Scores per provincie

Het onderzoek leidt tot de volgende conclusies:

1. Groningen heeft de beste website en Drenthe toont de meeste verbeterpunten.

2. Veel provinciale websites zijn vaak beperkt bruikbaar en weinig aantrekkelijk voor bezoekers.

De lage gemiddelde scores op de onderdelen gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit in de expert review vormen hiervoor een indicatie. Vaak zit dit in heel basale voorzieningen. Veel websites hebben een complexe navigatiestructuur waarin een gebruiker kan verdwalen. Niet zelden opent een pagina plotseling in een nieuw venster met een geheel nieuwe kleurstelling en navigatie.

Ook zijn basisfunctionaliteiten zoals zoeken, printen en het invullen van elektronische formulieren vaak lastig te gebruiken. Zoekresultaten zijn vaak lange ongeordende lijsten. Printen is meestal niet of beperkt mogelijk en veel formulieren bieden geen foutondersteuning en verzuimen verplichte velden te markeren.

Ook de antwoorden van de respondenten op de vraag, “Zou u de website nogmaals willen gebruiken?” ondersteunen deze conclusie. Van de respondenten gaf gemiddeld 8% gaf aan de site niet meer te willen gebruiken. 57% zou alleen uit noodzaak langskomen en 36% zou waarschijnlijk vrijwillig langskomen. In onderstaande grafiek staat dit voor alle provincies weergegeven.

Resultaten per provincie

Bron:

Persbericht Cemit

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!