Websites van Provincies zwaar onder de maat

Websites van Provincies zwaar onder de maat

Uit onderzoek van internetonderzoekbureau Cemit en adviesbureau Berenschot blijkt dat de huidige websites van provincies vaak weinig gebruiksvriendelijk zijn en in kwaliteit ver afstaan van moderne, publieksgerichte websites.

Scores per provincie

Het onderzoek leidt tot de volgende conclusies:

1. Groningen heeft de beste website en Drenthe toont de meeste verbeterpunten.
2. Veel provinciale websites zijn vaak beperkt bruikbaar en weinig aantrekkelijk voor bezoekers.

De lage gemiddelde scores op de onderdelen gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit in de expert review vormen hiervoor een indicatie. Vaak zit dit in heel basale voorzieningen. Veel websites hebben een complexe navigatiestructuur waarin een gebruiker kan verdwalen. Niet zelden opent een pagina plotseling in een nieuw venster met een geheel nieuwe kleurstelling en navigatie.

Ook zijn basisfunctionaliteiten zoals zoeken, printen en het invullen van elektronische formulieren vaak lastig te gebruiken. Zoekresultaten zijn vaak lange ongeordende lijsten. Printen is meestal niet of beperkt mogelijk en veel formulieren bieden geen foutondersteuning en verzuimen verplichte velden te markeren.

Ook de antwoorden van de respondenten op de vraag, “Zou u de website nogmaals willen gebruiken?” ondersteunen deze conclusie. Van de respondenten gaf gemiddeld 8% gaf aan de site niet meer te willen gebruiken. 57% zou alleen uit noodzaak langskomen en 36% zou waarschijnlijk vrijwillig langskomen. In onderstaande grafiek staat dit voor alle provincies weergegeven.

Resultaten per provincie

Bron:
Persbericht Cemit


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • En dat terwijl de webrichtlijnen voor de overheid toch heel duidelijk zijn..

  geplaatst op
 • Volgens mij heeft de VS alleen echt strakke richtlijnen. Als je een website maakt krijg je een boekwerk mee waar staat waar de navigatie aan mowet voldoen etc. etc.

  Ik vind overigen http://www.brabant.nl wel cool

  geplaatst op
 • Oh nee, dat was http://www.omroepbrabant.nl - die brabant.nl zuigt :P

  geplaatst op
 • De VS hebben Section 508 inderdaad. Onze eigen richtlijnen en die van het W3C zijn uitgebreid genoeg om er iets mee te kunnen. Misschien zelfs te uitgebreid en/of ingewikkeld :)

  Volgens mij ligt het probleem echter niet bij de specificatie (of richtlijnen), maar bij web developers die te snel denken dat ze er zijn..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.