Webloggen op Volkskrant.nl

Webloggen op Volkskrant.nl
, Upstream
@marcoderksen

De Volkskrant biedt vanaf zaterdag bezoekers van de internetsite de gelegenheid op Volkskrant.nl een eigen weblog te beginnen. Volgens uitgever Pieter Kok gaat het om een groots opgezette nieuwe dienst van de Volkskrant aldus Adformatie.

Daarmee zou niet het AD (waarover later een verslag) maar de Volkskrant de eerste Nederlandse krant zijn die bezoekers de mogelijkheid biedt om een weblog te beginnen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • vreemd dat er nog geen reacties zijn. Wat een mooi initiatief weer!

  geplaatst op
 • Dit idee is komen overwaaien vanuit Frankrijk. Le Monde is hier al een tijdje behoorlijk succesvol mee bezig.

  Is dus een goede zet van de Volkskrant maar ook in de lijn van verwachting. Ben benieuwd in welke mate de krant de content gaat redigeren en het kaf van het koren weet te scheiden. Le monde heeft behoorlijk strikte regels en is volgens mij tevens een betaalde dienst. Hoelang zou het duren totdat de de volkskrant die fase aandurft?

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd hoe ze gaan zorgen dat de goede artikellen naar boven komen en de slechte stukken afgeserveerd worden. Ik vind het wel een goed initiatief. Je weet dat elk jaar 4% minder lezers geinteresseerd zijn in een papieren krant en een stevige digitale ader tussen papier en lezer vind ik een perfect. Ik ga het proberen.

  geplaatst op
 • @Erik: Het concept bestaat al iets langer dan het Le Monde iniatief. Vooralsnog het meest succesvol is Ohmynews. Lees ook het artikel Wat moeten uitgevers met civiele journalistiek? dat ik samen met Peter Wiegman ooit heb geschreven. Naast de Volkskrant start ook AD.nl binnenkort met een vergelijkbaar iniatief.

  @Vincent: Ik denk en verwacht dat ze het Ohmynews-model zullen overnemen en dat naast automatische selectie (op basis van populariteit) ook handmatige selectie zal plaatsvinden door een redactie (dit kunnen overigens ook lezers zijn).

  Wellicht nog interessanter wordt de volgende vraag en dat is, hoe gaat men straks hier geld aan verdienen (zie ook reactie van Henk Blanken). Het advertentiemodel lijkt voor de hand te liggen (en is bijvoorbeeld voor Ohmynews ook de belangrijkste inkomstenbron). Volgende vraag is dan of de bloggers of civiele journalisten daar ook een deel van krijgen. En wat betekent dit voor de huidige redacties van kranten?

  We gaan in ieder geval een interessante periode tegemoet waarbij nog heel wat traditionele uitgevers moeite zullen hebben om dit bij te houden.

  geplaatst op
 • Lijkt me wel leuk om te loggen op een nieuwsportal. Ik hou ervan om mensen te shockeren met een flinke dosis onzin.

  geplaatst op
 • @Nick: ja leuk! daar zitten we echt op te wachten. doe je best jongen.
  @Marco: je kon het niet laten ;-)

  geplaatst op
 • Interessante aanvullende columns van Arjan Dasselaar en Planet. Vooral de wijze waarop de Volkskrant de weblogs gaat waarderen:

  (...) De waarderingen van bezoekers verwerkt de publicatiesoftware automatisch tot een gemiddeld cijfer voor de weblog. Zo hoopt de Volkskrant een schifting te kunnen aanbrengen tussen kwalitatief goede weblogs en minder boeiende dagboeken. De Volkskrant komt met rangschikkingen.

  Over het probleem dat sommigen wellicht zullen proberen om via manipulatie tot een hogere rangschikking te komen zegt chef internetredactie Geert-Jan Bogaerts: "We hebben heel veel controlefuncties ingebouwd om dit zo veel mogelijk tegen te gaan. Of je misbruik helemaal kunt uitbannen zal de tijd moeten leren. Het is nog een bètaversie." (...)

  geplaatst op
 • betaversie - volkskrant. De krantenwereld lijkt bijna echt in beweging.

  geplaatst op
 • Maar dit bestaat toch al een tijdje?
  http://www.volkskrant.com/weblog/pub/blogs/index.php

  geplaatst op
 • Remco, dat zijn weblogs van eigen medewerkers; wat er nu gaat komen zijn weblogs voor de lezers (die in toenemende mate door uitgevers als users worden gezien).

  geplaatst op
 • Nee, hoor.. ik kan zo een eigen weblog daar aanmaken:
  http://www.volkskrant.com/weblog/users/user_add.php

  geplaatst op
 • Hmmm, nog niet eerder gezien!? Is dat niet iets van deze week waarmee ze dus alvast een start hebben gemaakt met de nieuwe plannen? Iemand?

  geplaatst op
 • Ik heb de dienst eens getest, mijn review staat hier:
  http://maarten.typepad.com/blogologie/2005/09/aboutblankvolks.html

  Kort samengevat: zitten een paar leuke features in, maar mist nog wat basisfunctionaliteit. In de gaten houden!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.