Weblog Femke Halsema onder vuur

Weblog Femke Halsema onder vuur

eBase:

De uitdaging van GeenStijl om Femke Halsema lastig te vallen op internet, heeft geleid tot een stormvloed aan reacties op haar weblog. In honderden opmerkingen wordt ze overspoeld met kritiek en gescheld. Op haar weblog vraagt Halsema zich af wat de bezoekers er mee willen bereiken.

Minitrue:

De mensen die het hardste schreeuwen om vrijheid van meningsuiting maken dit door hun geschreeuw voor hunzelf compleet onmogelijk. Wie neemt ze nu nog serieus?

Geenstijl, zien jullie zelf nog wel wat jullie aan het doen zijn?


Geplaatst in

DelenEr zijn 55 reacties op dit artikel

 • Volgens mij vragen meerdere zich dit met jou af Marco....

  geplaatst op
 • Laat GeenStijl links liggen.

  geplaatst op
 • Het wordt tijd voor de registreerde reacties op weblogs. Ergens aanmelden aan de 'blogosfeer' en overal kunnen reageren, maar niet meer per definitie anoniem. Nu is registratie veel te omslachtig en houdt reacties tegen. Ik geloof dat dat gaat helpen. Ook meteen het einde van comment spam.

  geplaatst op
 • Identity 2.0 dus Erwin..
  :)

  geplaatst op
 • Ik denk inderdaad dat er op termijn wel iets van een Identity 2.0 zal komen. Maar wie zal dat initieren (en verplicht stellen)? ICAN? Locale overheden? Het zal eerst een keer goed fout moeten gaan vrees ik...

  geplaatst op
 • Lijkt me vrij zinloos - wat verhindert mij onder een alias te registreren?

  geplaatst op
 • of een link toevoegen voor de bezoekers die met één klik (in je profiel settings oid) de replies van ongeregistreerde comments/replies negeert?

  Volgens mij ben je dan al een heel stuk verder...

  geplaatst op
 • @zaph:

  http://www.identity20.com/media/OSCON2005/

  geplaatst op
 • Ik zie de datum van de post van Femke Halsema en de datum van de reactie. Vervolgens zie ik de datum van Geenstijlposting. ergo, er stonden al 300 reacties. geenstijl is slechts verantwoordelijk voor de minderheid lijkt het. Weer eens nutteloos genoemd dit log en ze hebben weer hun zin, aandacht. Ben ik de enige die dit opvalt?

  geplaatst op
 • Geen peop praten, Marco. Bovendien linkte Sargasso - met z'n miljoenen lezers - er ook naar toe.

  geplaatst op
 • Zolang er geen alternatief is voor geenstijl en dan bedoel ik een constructief alternatief zullen ze kaalkopjes blijven aantrekken.

  geplaatst op
 • Er is een psychologische term voor wat Geenstijl doet: ze overschreeuwen hun eigen onzekerheid.
  Er was een tijd dat ze allerlei zaken terecht bekritiseerden, maar ze zijn gewoon doorgeslagen. En wat de oorzaak daarvan is? Wellicht teruglopende bezoekersaantallen of geen puf meer hebben. Ik weet het niet.

  geplaatst op
 • @ Jacobien, webterrorisme? Het verspreiden van ongewenste intimifeiten en het oproepen tot recalcitrantie. Dit is geen kabouterbeweging maar een maatschappelijk niet ongevaarlijk verschijnsel met een stelletje vaak geestelijk onbekwame volgers. Wel opvallend dat mijn cynische bedoelde posting op MF totaal andere reacties oproept dan deze van Marco met gelijke strekking.

  geplaatst op
 • Ik ben gewoon wat aardiger Albert ;-) Geintje!

  Wellicht probeer ik op een andere manier de discussie te starten zonder al te veel in dezelfde stijl te vervallen als Geenstijl? Ik heb ook altijd bewondering gehad voor de wijze waarop Geenstijl de weblog 'technisch' in de markt heeft neergezet. Vind het nog steeds jammer dat ze het met dit soort acties verknallen.

  geplaatst op
 • @Albert
  Geenstijl heeft mij ook wel eens onder vuur genomen, dus ik weet uit eigen ervaring hoe dat is.
  En ja, gs is inderdaad een niet ongevaarlijk verschijnsel, maar hoe meer aandacht ze krijgen en hoe serieuzer mensen de site nemen, hoe meer plezier de heren van gs er aan beleven en hoe langer de site blijft bestaan.
  Ik hoop oprecht dat de site gewoon een stille dood sterft.
  Of dat het OM de site flink aanpakt. Of dat de heren eens wakker worden en zien waarmee ze bezig zijn.
  Maar ruzie gaan maken met het stelletje ingeslapen babyboomers met een identiteitscrisis, heeft geen zin.
  Dat zien ze enkel als koren op de molen.

  geplaatst op
 • Het zal geen stille dood sterven omdat - de massa - het gewoon prachtig vind. (En dat bedoel ik niet elitair.)

  geplaatst op
 • @Marco: verknallen met dit soort acties? GS is juist groot geworden met dit soort acties. Tussendoor overgieten ze wat ANP berichten met een rechts sausje, maar het blijft duidelijk toch kriebelen bij Ambroos om zijn jeugdtrauma van teveel gepest worden op deze manier te verwerken door anderen zelf te laten overkomen op internet wat hem overkomen is. De gepeste wordt pester en hoe erg hij ook zijn best doet, hij kan eigenlijk niet zonder..

  geplaatst op
 • @ Henjan
  Ik vraag me af of de massa het zo prachtig vindt. Het aantal comments is het laatste jaar al afgenomen en het is altijd hetzelfde groepje mensen dat schrijft.
  Daarnaast hoor ik steeds meer mensen zeggen dat ze gs niets meer vinden.
  Ik denk dus dat ze juist steeds harder schreeuwen omdat de massa er moe van begint te worden.
  Ook zie ik steeds meer de hang naar normale omgangsvormen, zekerheid, veiligheid, geborgenheid etc.
  Oude tv-programma's komen terug, jaren 50 meubilair is weer in, een goede opvoeding wordt weer belangrijk gevonden etc.

  geplaatst op
 • @Jacobine:

  http://nieuws.geenstijl.nl/archives/2005/07/autosite_voor_v.html

  http://www.autoblog.nl/archive/2005/07/27/te_koop_vrouwenautosite_voor_e

  http://www.autoweek.nl/weblog.php?id=12&cache=no

  Niet alleen geenstijl nam je op de hak, en mijns inziens was het ook niet geheel onterecht. Appels met peren.

  geplaatst op
 • Marco de 'Geen Stijl' vorm was een bewust gekozen parodie op het medium. Zelfs 'Ricky meeloper van Velthuisen' ex-weblogger van GS had 'm niet door. Wat overigens vaker gebeurt is dat men de persoon beoordeelt en niet zijn woorden. Feitenlijk staat mijn boodschap nog overeind. GeenStijl zoekt de overtreffende trap op zichzelf en dat is na maanden van succes nu pure demagogie geworden. met risico's want er lopen nog heel veel ongeleide projectielen los die willen meeliften en op de publiciteit van Geen Stijl en zo het nieuws willen halen.

  geplaatst op
 • @ Jacobien

  Ik hoop het.

  geplaatst op
 • @ Janpieter,
  Uh? Hoezo appels met peren? Wat heeft in vredesnaam het te koop zetten van een site te maken met de manier waarop GS mensen afkraakt? Ik zie daar echt geen overeenkomst.
  En ik ben ook zeker niet de enige die een site te koop heeft aangeboden en ik heb wel veel hogere bedragen gezien.
  Voor de domnaam deauto.nl wordt 125.000 gevraagd.

  Ps: de minimumprijs die je bij bedrijventekoop kunt invullen, is 75.000. Vandaar ;-) ....en de site staat niet meer te koop.

  geplaatst op
 • Ik moet zeggen dat ik Geenstijl al maanden nauwelijks nog volg. Het was ooit een spraakmakende site, met onthullingen en veel stampei over zaken die in de doofpot dreigden te verdwijnen. Inmiddels zijn ze - inderdaad - zichzelf aan het overschreeuwen, juist vanwege die enorme populariteit: het publiek wil dom kunnen schelden, dus schopt GS bonje om ze te kunnen laten schelden. Laatst een stukje over Ajax... dat was zoooo onleuk dat het GS onwaardig is.

  Het is een beetje een online variant van Jack Spijkerman die lullige afzeiktelefoontjes pleegt naar familie Klootsema en dergelijke, maar dan met linkjes naar gastenboeken en open dirretjes. Lachuh! Maar inmiddels heeft iedereen met een paar hersencellen dat geintje wel gezien...

  geplaatst op
 • @Albert - daar heb je wel een punt (al was het me niet duidelijk dat het een cynische post was, zeer niet gezien je vervolg richting Ruud & zn ;-) ). Persoonlijk vind ik het een verschil of je het op de man speelt - en zeker als dat op politieke gronden gebeurt - of dat je een stapel houten steentjes om wilt laten vallen.

  Ik snap net als Marco niet waar GeenStijl naar toe wilt. Bekijk je het bezoekersprofiel via hun advertentiebureau Adfactor (pdf), dan gaat GS er prat op dat ze een hoog-opgeleide doelgroep hebben, in bezit van (lease)auto, inkomen gemiddeld 1,5 keer modaal etc. Inhoudelijk blijven ze zich richten op puberteitspubliek. Vraag is hoe lang ze daarmee nog interessant blijven voor de "hooggewaardeerde" (en commercieel interessanter) groep bezoekers.

  Persoonlijk heb ik de indruk dat het nieuwtje er bij GS wel af is. Het wordt een beetje een Youp van het Hek-syndroom: de voorstellingen zijn op zich wel leuk maar als je er 1 hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. Het lijkt er op dat GS probeert afvlakkende populariteit met langzaam aan steeds platter en populistischer vermaak te compenseren. Ik vind dat zonde, gezien het marketing- en schrijftalent van de mensen achter GS. Volgens mij hebben ze meer in hun mars.

  Overigens blijf ik herhalen dat ik het triest vind dat je als volwassen man (m/v) je boterham moet verdienen met het consequent treiteren en afkraken van zaken die je tegenkomt. "Mam, wat doet papa voor werk?" "Papa zeikt alles en iedereen af, lieve schat". Wees er maar trots op.

  geplaatst op
 • Edit - de tweede link hierboven werkt niet, het was de bedoeling te linken naar het jaaroverzicht in de statistieken van nieuws.geenstijl.nl.

  geplaatst op
 • Kun je de accountgegevens voor die stats ook meteen even plaatsen, Anders? ;)

  geplaatst op
 • Ik zie inmiddels je edit-berichtje...

  geplaatst op
 • my 2 cents:
  Het is een snelle wisselwerking tussen gs en gl waarbij femke en gs aangevertje met elkaar spelen met commenters als lijdend voorwerp. Ondertussen (gezien die stats) honderduizenden oogbollen en zelfs stof voor een log als deze. Zowel GL als GS lachende derde en vierde. Ik blijf er bij, geen aandacht aan dit soort zaken besteden, is het niet waard.

  Het is een soort van ergertelevisie-ertainment met wat drama in weblogvorm zoals ik het vooralsnog nergens anders zie op internet. tips welkom!

  geplaatst op
 • Het mag duidelijk zijn waar Geenstijl mee bezig is: Wereldheerschappij.

  De massa vind het allemaal geweldig wat Geenstijl doet. Geenstijl weet die zelfde massa aan te zetten tot dingen. Tegenwoordig komen ze telkens meer in aanraking met de politiek, waar dit ook een mooi voorbeeld van is. Een groot deel van de aanhang van Geenstijl heeft geen vertrouwen (in de huidige) politiek en wel in Geenstijl. Het zou me daarom niet verbazen als Geenstijl anno 2007 vertegenwoordiging heeft in de Tweede Kamer.

  geplaatst op
 • Mij wel. Want het enige dat GeenStijl kan is schoppen, schoppen en nog eens schoppen. Ze zijn nimmer op een constructieve houding of een alternatief voorstel te betrappen. Kunnen ze ook niet want dan worden ze zelf het mikpunt.

  Alle zinspelingen om de politiek in te gaan of om iets anders te betekenen op maatschappelijk gebied, zijn dan ook eye candy voor de eigen achterban waarvan een groot deel zich daar totaal niet bewust van is.

  geplaatst op
 • @ Anders, "Persoonlijk vind ik het een verschil of je het op de man speelt - en zeker als dat op politieke gronden gebeurt - of dat je een stapel houten steentjes om wilt laten vallen." Geen verschil denk ik. Beide oproepen tot actie kunnen escaleren. Het ging mij ook al niet om die steentjes (maar toch 2.5 miljoen kijkers, evenveel als naar 'de wedstrijden' of studio sport) maar om de demagogie. En ehhh politiek gronden? Geen Stijl? Nee, Anders dit lijkt meer op een soort jihad tegen burgelijkheid, politieke correctheid en andere vermeende hoekstenen van een westerse beschaving.

  geplaatst op
 • @Roy,
  Daar moet ik het nog van af. Het heeft op tientallen sites gestaan
  en ik heb het nog niet overal weggehaald.
  Maar waar gaat dit over? Gaan we hier ook al de kant van GS op?
  Elkaar lekker bekritiseren. Als dat zo is, ben ik weg.
  Veel te vermoeiend.


  geplaatst op
 • Tjsa, als jij beweerd dat het niet meer te koop is en je duikt op de 1e de beste URL die je tegenkomt en dat haalt je eigen bewoording onderuit dan vind ik dat ik je daar best mee mag confronteren. Niet om jou onderuit te halen, maar om te zorgen dat anderen dat niet blijven doen. Wat je er verder mee doet moet je zelf weten, maar lange tenen heb je wel geloof ik.

  Ik ben voor leven en laten leven.

  geplaatst op
 • we wonen allemaal in het land van 15 miljoen korte lontjes.... ;-)

  geplaatst op
 • De laatste keer dat ik keek was het reuze gezellig op Femke's weblog. In dit verband verwijs ik ook gaarne even naar 'Femke Halsema heeft het moeilijk'.

  En nu gauw terug naar de festiviteiten bij Femke.

  geplaatst op
 • het blijft natuurlijk lastig om op je weblog 'serieuze' reacties en pesterij te scheiden, maar volgens mij is dat een onmogelijke opgave...

  ik zou het niet weten, maar wens de moderator(s)en? veel succes alvast!

  geplaatst op
 • @Roy
  Er geven hier meerdere mensen kritiek op gs, maar ik ben de enige die meteen persoonlijk wordt aangevallen.
  En ja, van dergelijke dingen word ik chagrijnig.

  geplaatst op
 • ik vind jouw kritiek persoonlijk dan ook het minst hout slaan en het meest overkomen als: "omdat ik keer afgezeken ben moeten ze kapot" niveau. Helemaal als het in mijn ogen dan ook nog eens "waar" was wat ze melden. Maar goed, stress is niet nodig, het is verder niet persoonlijk en meer toeval dat jij het bokje was.

  geplaatst op
 • Roy, het gaat er niet om of het waar is wat je bericht maar HOE je het bericht en wat je daar mee, willens en wetens, in gang zet.

  Daarnaast heb ik helemaal niks met het 'kijk eens hoe goed ik kan googlen' en dat dan maar weer trots posten. Dat je kan posten betekent in mijn ogen nog niet dat je alles maar mag en moet posten.

  geplaatst op
 • Een weinig verheffende discussie die met de eerste twee comments eigenlijk al klaar was. Extra aandacht voor de ironische ondertoon in het tweede comment overigens! Ook Molblog ontging het gekrakeel niet. Ook daar Cpt. Iglo met een twijfelachtige bijdrage aan het geheel.

  Als weblogger (je schaamt je inmiddels bijna voor die titel) vraag ik me wel af:

  - Wat voegt de inleidende post en daaruit volgende discussie toe aan een weblog dat zich inhoudelijk met het communicatievak bezighoudt? Geen idee.

  - Dat er een zekere kracht uitgaat van blogs als GS? Dat wisten we al.

  - Dat Femke wordt belemmerd in het uiten van haar mening? Hoort niet thuis op deze weblog.

  - Dat taalkundig minder validen zich via een PC en internet kunnen uiten zonder zich te legitimeren? Een prima voorrecht, maar ze dienen zich wel te houden aan een aantal omgangsvormen. Fatsoen bijvoorbeeld of respect. Zonder deze elementen is er geen discussie mogelijk. Hier niet en elders ook niet.

  Waarom schrijf ik dit eigenlijk? Daarom!

  geplaatst op
 • Ik heb er inmiddels ook spijt van dat ik deze discussie ben gestart (alhoewel er wel degelijk argumenten zijn waarom het een interessante discussie had kunnen zijn voor mf). In ieder geval sorry, zal het niet meer (zo snel) doen!

  geplaatst op
 • Start de interessante discussie zou ik zeggen Marco! ;-)

  Mijn inziens moet GS opletten omdat ze enerzijds twijfelen over de oude streken waarmee ze veel bezoekers trekken en anderzijds ze weten dat daarmee adverteerders minder happig zijn. Maar goed, ik ben geen marketeer. Maar een dergelijk dilemma moet vast bij elke marketeer bekend in de oren klinken, of niet?

  geplaatst op
 • Dat speelde ook in mijn gedachten vanmiddag.

  Het is inderdaad de vraag hoeveel de adverteerders nog pikken en wanneer ze het punt bereiken dat ze niet langer met GS geassocieëerd willen worden. Aan de andere kant is het ook de vraag hoeveel commerciële uitingen de bezoekers van GS nog slikken voordat de weegschaal doorslaat van 'brutaal schoppertje' naar 'zakkenvullers'.

  geplaatst op
 • Marco. Mediaonderzoek, een van de aardige dingen van een weblog is dat je niet altijd weet hoe de reacties op een posting zich ontwikkelen. Moet je achteraf ook niet moeilijk over doen. Ik heb niet het idee dat zich hier zaken zonder fatsoen en respect afspelen. Begrijp ook de opmerking van Mediaonderzoek niet helemaal. Ik vind het namelijk wel een marketing discussie, een van de bedreigingen van een weblog is dus wat Femke nu overkomt.

  geplaatst op
 • In de kern is het een marketingdiscussie maar het vervelende is dat deze vaak verzanden in niet-relevante discussies die niets meer met het onderwerp te maken hebben. Jammer...

  geplaatst op
 • @Albert: mee eens dat je nooit de gang van een discussie kan voorspellen. Gelukkig maar. Met fatsoen en respect bedoelde ik o.a. de aantijgingen richting het lijdend voorwerp in de inleidende post en andere discussies van een bedenkelijk niveau elders op het web.

  geplaatst op
 • @Marco, Mediaonderzoek:

  ik denk dat dit wellicht relevanter is dan de meesten op het eerste gezicht denken. De boodschap van Femke is dan wel niet een 'commerciële' boodschap, maar deze case is er niet minder duidelijk om naar mijn idee.

  We zien een hele duidelijke ontwikkeling van eenzijdige communicatie naar interactie. Weblogs zijn daar het ultieme voorbeeld van. Het is dan een interessant gegeven om te zien dat er bij deze vorm van communicatie ook een hele hoop andere zaken zich aandienen. Vervelende opmerkingen, ongepast taalgebruik, spelen op de 'man' tot aan regelrechte bedreigingen. Dit alles is natuurlijk niet echt de bedoeling maar ik vind het persoonlijk een hele interessante discussie om te kijken hoe je daar mee om zou kunnen (moeten?) gaan.

  Maar dan trek ik het dus even verder dan dit specifieke geval GS<=>FH

  vind je niet?

  geplaatst op
 • @kasper katje, ik heb niet eens Google gestart, heb 2 links aangeklikt die al gepost waren. Maar goed, ik wil me hier verder ook niet mee bemoeien daar dit de plaats en de tijd er niet voor is.

  geplaatst op
 • Als een persoon partijpolitiek probeert uit te leggen en zijn eigen standpunt daarin verwerkt kun je reacties verwachten.
  Politici met een weblog, wat is de meerwaarde?
  Als publiek persoon steek je nu eenmaal boven het maaiveld uit.

  Om vervelende reageurders te ontmoedigen zijn er voldoende tooltjes tenslotte.
  Dus waar hebben we het eigenlijk over?

  geplaatst op
 • Eindelijk eimand die het voor me opneemt!

  geplaatst op
 • Als je een mening hebt alszijnde politica dan mag men daar toch beargumenteerd maar zeer direct en gericht op reageren??

  Net als alle andere logsites heb je ook onder GS lezers sensatiebeluste lutsers die peop praten. Maar men kan rustig stellen dat de zwaardere onderwerpen die besproken worden vrijwel altijd gebaseerd zijn op feiten.. (waar een visie op gegeven word) Maar het beeld wat door de berichtgeving van Geenstijl wordt geschetst van de wereld om ons heen is realistischer dan dat van een gemiddeld "gerenomeerde dagblad" die toch vaak schuwen om alle feiten en achtergronden te vermelden (vooral bij binnenlandse kwesties) omdat dit lezers tot scherpe conclusies zou leiden.

  geplaatst op
 • Laten we gewoon die oprichters van Geenstijl is opzoeken met 20 met honkbalknuppels, kijken of ze dan nog zo praten. ;)

  geplaatst op
 • @Jaja:
  Is dat nou een oplossing die kerels met een paar honkball knuppels opzoeken? Dan ga je lager als GS,

  GS was een goede site voor nieuws met een twist. Maar de laatste tijd zijn hun acties een beetje minder geworden.

  Ach laat ie jongens toch lekker spelletjes spelen bij gamert.nl, en laat die rechtse mannetjes gewoon links liggen.

  @Dr D: Gewoon een IP ban instellen. wordt het van zelf weer rustig voor een normale discusie. in plaats van goedkoop gescheld en gedreig.

  @Femke just go 4 it.

  (Ketama blij dat ie hier op curacao zit, heeft net gestemt en zijn zin ook nog gekregen !!)

  geplaatst op
 • GS ZIJN al zakkenvullers die dagelijks honderden, zo niet duizenden euro's verdienen aan advertentie inkomsten.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.