We worden te dik! Help, verstop de snoep!

29 juni 2005, 04:49

Omdat we met zijn allen te dik worden wil minister Hoogervorst (VWS) al een tijdje dat de snoeprekken bij kassa’s verdwijnen, omdat deze de consument verleiden tot het doen van ongezonde impulsaankopen.

Waarom? Iedereen weet toch dat te veel snoep slecht voor je is? Of zijn we met zijn allen al zo diep gezonken dat we ook hier de consument tegen zichzelf in bescherming moeten nemen?

Ik weet het! Leg de snoep op het onderste schap rechtsachterin de winkel, verstop de koekjes achter het zuivel (daar vinden die dikzakken het nooit, haha!) en zorg dat de deur van ijs- en pizzavriezer h??l erg klemt. Dan verbranden de snoeperds alvast wat calorie?n…

Maar even serieus. De enige oplossing tegen overgewicht is toch een algehele wijziging van het huidige (op)voedings- en bewegingspatroon van veel mensen? Die is zeer moeilijk te realiseren maar bereik je volgens mij niet door het snoep bij de kassa weg te halen.

Ik denk meer aan positieve marketing. Maak sportverenigingen bijvoorbeeld gratis voor kinderen (betrek sponsors om de kosten te dekken). Of bedenk een campagne dat sporten aantrekkelijker maakt dan de Playstation en de Xbox. (of nog beter: bedenk een compu spelletje waar je ook naar buiten moet voor opdrachten)

Iemand nog meer idee?n?

Categorie
Tags

5 Reacties

  Stefan

  Vergoed de Fitkids-projecten, maak fitnesscentra gratis voor kinderen, geef goede voorlichting dat het drinken van Cola vele malen erger is dan vier zakken chips per week leegvreten…

  Promoten van omega-3 vetzuren kan ook geen kwaad, als we dan toch zonodig allemaal lelijke vetzakken worden, dan maar zorgen dat de LDL-waarden laag blijven en we van binnenuit nog een beetje levensvatbaar blijven. Ook mogelijk is een zwarte lijst maken van producten met veel transvetzuren (er zijn nog steeds ouders die niet eens weten wát dat zijn).

  Je hoeft niks te vinden om die kosten te dekken, de toekomstige besparingen op gezondheidszorg verdienen dit vele malen terug. Probleem zit ‘m in die vetkluiven die hun kids opvoeden met frisdrank en vette troep. Kindermishandeling zeg maar gerust.

  Belangrijkste is dat de kleintjes in beweging komen en blijven. Dat bereik je niet met voorlichting. En dingen gratis maken wordt toch voornamelijk gebruikt voor de jongeren die toch al sporten.

  Misschien dat op Hitler-achtige wijze propaganda maken en een walgelijk beeld creëren van mensen met obesitas werkt, maar dat zal wel niet verantwoordbaar zijn. Te hard voor dat zeer kleine groepje obese mensen dat er niks aan kan doen.

  Ik zeg: we gaan eraan. Niet alleen in techniek lopen we tien jaar achter op de USA…


  29 juni 2005 om 07:13
  Rene

  Het is inderdaad ongelovelijk, vreten, roken, zuipen. Ik zou zeggen stop even met de zorgen over milieu, vredesonderhandelingen en energievoorraad. Als er niks gebeurd dan vreten we ons een doomsdayscenario.

  Eerlijk gezegd ben ik voor een iets andere aanpak. Maak het bewegen eens een aantrekkelijk alternatief om naar je werk gaan. En dan heb ik het niet over een suf bedrijfsfietsplan maar meer over wat investeringen in ‘intercity-fietspaden’. Heb je wel eens van stad A naar B gefietst? Nou dat is geenzins te vergelijken met die strakke strook asfalt voor de gemotoriseerde vrienden. Het is hobbels, kuilen en duistere paadjes wat de klok slaat. Richtingaanwijzers lijken nu wel neergezet voor het zondagpubliek die graag 10 km extra meepikt.

  Doe eens gek. Fietssnelwegen, overdekken die handel en ik wil kunstmatige meewind. Bekostigen met dikke accijns op vreetwaren en tabak.


  29 juni 2005 om 07:58
  CemYildiz

  Een oplossing vinden hiervoor zal zeer moeilijk worden. Ik denk sowieso dat ouders beter moeten worden geïnformeerd, kinderen een goed voorbeeld moeten kunnen geven en ook in de opvoeding meer nadruk te leggen op gezondheid (voeding & bewegen).

  Daarnaast moet dit ook op scholen worden aangepakt. Alle frisdrank- en reep-automaten weg. Laat ze maar lekker zelf voedzaam eten meenemen.


  29 juni 2005 om 08:36
  jeroenmirck

  Ai, er wordt hier erg veel geroepen zonder kennis van zaken. Even de feiten. Over zeurkassa’s zei Hoogervorst in mei tegen Adformatie (#18): “Dat ga ik niet verbieden, maar ik kan me wel voorstellen dat we daarover een afspraak opnemen in het Convenant Overgewicht. Van zeurkassa’s lig ik natuurlijk ook niet wakker. Supermarkten moeten gewoon hun snoep kunnen verkopen, maar is het echt nodig om het precies daar neer te zetten waarvan je weet dat een jengelend kind het op de lopende band legt?”

  De overheid bepleit juist dat de belangrijkste verantwoordelijkheid in de strijd tegen overgewicht bij de consument zelf ligt.


  29 juni 2005 om 08:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!