Wanneer barst de iPod bubble?

Wanneer barst de iPod bubble?
,

Met de introductie van de iPod Video lijkt de iPod-hype naar een climax te gaan. Tot mijn verbazing besteedden alleen al in Nederland allerlei gedrukte (FD op de voorpagina!) en digitale media, maar ook TV- en Radio-journaals massaal aandacht aan deze nieuwe iPod. Maar what’s the revolution? Samsung, iRiver, Archos en nog meer MP3-speler fabrikanten boden al video op hun spelers. 

Nu ben ik zelf een tevreden iPod gebruiker, en bewonder ik Apple vanwege de briljante manier waarop ze momenteel buzz en traditionele media weten te gebruiken, maar ik vraag me af hoe lang de hype nog duurt.

Er lijken inmiddels wat scheurtjes in het iPod fundament te komen: Planet meldde vandaag dat Apple-watchers niet enthousiast zijn over de (toegevoegde waarde van de) iPod Video. De iPod is qua features en value for money inmiddels al lang ingehaald door concurrenten. Daarnaast beginnen zowel giganten als Sony en Philips komend kwartaal met een serieus offensief op het gebied van MP3-spelers. Als belangrijkste fundament onder het iPods succes blijft dan ‘het merk’ over. De vraag is echter of dit nog lang overeind blijft nu de iPod zo mainstream en overal zichtbaar is geworden.

Hoe lang is het nog ‘cool’ om een iPod te hebben? Ik ben benieuw.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Sterker nog: 't is 1 grote hype. 't Enige wat je op je iPod Video aan beelden kunt zetten zijn door Apple beschikbaar gestelde beelden/films/tv-series. & Dat is niet veel. Desperate Housewives, dat is beschikbaar. Straks zijn er Desperate iPod-Video-eigenaars die niets met hun machientje kunnen aanvangen, behalve dan dat ze vlogs kunnen bekijken.
  Archos, die jij al noemde, biedt al meer dan 1½ jaar de mogelijkheid om willekeurig welk beeldmateriaal op je speler te bekijken. Die kan je bovendien aansluiten op je tv. Zelfs die mogelijkheid heeft deze iPod niet.

  geplaatst op
 • De IPod bubble is al gebarsten. Terwijl in vele kranten, tv en radio journaals de loftrompet nog wordt geblazen, wordt de nieuwe release op vele blogs, nieuwe media en gadgetsites afgemaakt. Op Slate een column over de IPod Video hype in de US.

  Off topic: Als je dan toch op Slate aan het surfen bent click dan even op een CoolCapitals banner (een NBTC campagne). Hier zal ik later meer over vertellen.

  geplaatst op
 • @ Ton:
  Klein correctie. Op de iPod kun je video's afspelen naar keuze. Met Quicktime kun je video's zelf maken die je op de iPod kunt afspelen met de move to pod functie. Andere formaten kan ie ook aan (zie onder).
  De iPod kun je via de dock aansluiten op je TV om vevolgens foto's en video's van je iPod op je TV te zien. Wel even de specs checken:

  Dit mag erop: "H.264 video: up to 768 Kbps, 320 x 240, 30 frames per sec., Baseline Profile up to Level 1.3 with AAC-LC up to 160 Kbps, 48 Khz, stereo audio in .m4v, .mp4 and .mov file formats
  MPEG-4 video: up to 2.5 mbps, 480 x 480, 30 frames per sec., Simple Profile with AAC-LC up to 160 Kbps, 48 Khz, stereo audio in .m4v, .mp4 and .mov file formats.

  QuickTime 7.0.3 heeft overigens een speciale "Movie to iPod (320x240)" setting in het Export venster. Handig... maakt 'ie er een .m4v bestand van."

  geplaatst op
 • @Ton: Ook de iPod kun je op de TV aansluiten en H.264 en MPEG4 bestanden kun je zelf maken.

  geplaatst op
 • 3VOOR12: "3VOOR12, VPRO’s online popmagazine, is klaar voor de video iPod. Afleveringen uit programmaseries als Hollandse Nieuwe, Naar En Geweten en Hotspots kunnen worden gedownload om op de mobiele drager te worden afgespeeld."

  geplaatst op
 • De iPod-bubble kan niet barsten omdat er geen bubble is. Er zou sprake van een bubble zijn als de iPod eigenlijk een heel slecht product was. Maar het concept en de uitwerking van de iPod is gewoon steengoed. De vraag 'Wanneer barst de iPod bubble?' is dan ook zinloos. Een steengoed product in combinatie met de juiste marketing-inspanningen is gewoon 'gedoemd' een succes te worden en media-aandacht te krijgen.

  geplaatst op
 • Mijn iRiver H340 speelt al anderhalf jaar lang kleurenvideo en foto af en ik kan je verzekeren dat ik die optie toch wel een stuk of drie keer heb gebruikt. En dan is dat schermpje nog groter dan dat van een iPod ook...
  Toen ik het ding kocht was het één van de opties (naast het veel betere geluid i.v.m. iPod) die ik erg gaaf vond maar in de praktijk is het totale onzin.
  Welke malloot gaat er nu zijn ogen verneuken op zo'n klein beeldscherm?

  geplaatst op
 • Het lijkt mij ook nogal cru om over een bubble te spreken. Daarnaast: of er nou wel of niet een bubble is, de iPod is voorlopig nog niet uitgegroeid, en al zeker niet in Nederland. Voor de 'jong, snel, wild' generatie en mensen die het via vakgebieden allemaal vroeg meemaken is het inmiddels oud nieuws, maar de groep 30-60 die er niet zo mee bezig was ontdekt het nu allemaal.
  Kijk naar de digitale camera als voorbeeld. Bijkomstigheid is dat 'iPod' een term lijkt te worden als 'MP3 speler' voor mensen die er niet bovenop zitten.
  Mijn vader is nu aan het kijken naar de geschikte iPod voor hem zodat hij zakelijk en prive van alles in 1x bij zich kan hebben... En voor hem is t allemaal nieuw. Terwijl hij wel al jaren weet van mp3 spelers.
  Zeker zolang Apple iedere keer interessante nieuwe applicaties ervoor weet te verzinnen is het leven van de iPod naar mijn idee nog maar net begonnen.

  geplaatst op
 • Het succes van de iPod zit 'm niet zozeer in het apparaatje, maar in het gebruiksgemak ervan.

  Lang niet iedere computergebruiker snapt hoe je geluids- en videobestanden van je harde schijf naar een willekeurige MP3 + videospeler moet kopiëren. Apple heeft dat proces enorm eenvoudig gemaakt, met haar iTunes interface. Alles wat je wilt heb je zo voor mekaar: CD-tje importeren, online muziek kopen, podcastjes zoeken, jezelf abonneren op z'n podcast, een mapje foto's op je iPod zetten, een videotje erbij, ..., in een paar logische muisklikjes ben je klaar.

  Heb je overigens ook de nieuwe iMac al gezien? Een supereenvoudig te bedienen mediacenter, met een remote die maar liefst 35 knopjes minder nodig heeft dan die van Microsoft.

  geplaatst op
 • Het is natuurlijk in de eerste plaats gewoon hele goede branding. Apple weet de sentimenten van zijn kerngroep goed te bespelen. De prosumer in die kerngroep is zéér ontvankelijk voor boodschappen en producten van het vooral slimme merk en praat daar graag over...

  geplaatst op
 • Precies wat Albert en Carl zeggen: Het apparaat is simpelweg makkelijker in gebruik, kleiner, handzamer dan bv een Archos. Zo'n ding hang je niet om je nek of stop je in je binnenzak. Simpelweg te groot. Het gemak van copieren etc. Klopt helemaal. Dat maakt het een "beter" apparaat dan de rest. Technische specs zijn daar niet in belangrijk.
  Vergeet ook niet dat Steve Jobs in zijn keynote een paar videologs heeft laten zijn. Die gasten (waaronder rocketboom) gaan nu loos en zijn erg blij met de extra aandacht. Exact de prosumer waar Albert het over heeft.
  Authenticiteit, zingeving en tastbaarheid. Drie elementen waarmee een merk de juiste kerngroep of scene voor zich kan winnen.

  geplaatst op
 • Hier een uitgebreide review van de iPod Video.

  geplaatst op
 • De algehele usability van het apparaat spreekt mensen aan, dat zal nu toch wel onderhand duidelijk zijn? Een voorbeeld van de net uitgebrachte afstandsbediening: Waar andere fabrikanten een media-afstandbediening vol stoppen met 80 knoppen, volstaat Apple met 6 knoppen. Puur en alleen omdat zij wel nadenken over gebruikersgemak, communicatie tussen mens en machine.

  Daarnaast staat het merk voor iets. Een onmogelijk in woorden te vatten concept, maar het druipt van elk apparaat af.

  Welke bubble?

  geplaatst op
 • Ik ben er van overtiugd dat het een succes wordt.
  Reden: de usability enerzijds en de user experience anderzijds.
  Helemaal eens met Frank Meeuwsen.
  Ik ben dan ook helemaal 'om'.

  geplaatst op
 • Reinier, inderdaad wij (http://www.tss.nl) hebben een remote controle met vier knoppen maar is niet zo sexy als de iControle....

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd naar het apparaat, heb het direct bij het uitkomen en
  het opnieuw openen van de Apple store gekocht. Op www.blognomics.nl hebben
  we inmiddels de eerste vodcast staan. Op iTunes werkt het als een zonnetje
  en op de nieuwe iPod...tja daar zijn we zelf ook benieuwd naar, want hij is
  nog niet binnen. ........

  geplaatst op
 • Hype? Bubble? Strategisch gezien is het een briljante move van Apple op de video iPod uit te brengen. Apple heeft op die manier in een klap de piketpalen in de grond geramd als het gaat om de distributie van online video. Binnenkort kan geen TV- of filmmaatschappij meer om Apple heen, net zo min als de platenmaatschappijen (ouderwets woord, trouwens) dat nog kunnen als het gaat om online muziek distributie. Het is juist de combinatie van hardware (iPod) + distributie (internet) + afrekenen (itunes+ store) die het lastig maakt voor partijen als Sony of iRiver om hetzelfde trucje te herhalen. Dat de nieuwe iPod eigenlijk een onding is, weten ze bij Apple natuurlijk ook wel, maar daar gaat het dus niet om. Je krijgt de video erbij voor dezelfde prijs. En vergeet niet: de allereerste generatie iPod was ook een soort beta-product (5Gb, veel knoppen, Mac-only).

  geplaatst op
 • Ik heb zelf sinds kort een ipod video en hij is echt super!
  ik heb nog niet echt nadelen gevonden
  en zoals elke ipod user gebruik ik software om er ook andere dingen op te zetten die niet helemaal legaal zijn
  hoe cool is het dat je elke nieuwe film die je hebt gedownload zo op je tv kunt kijken! wat nou dvds kopen als je met je ipod alles kunt .. en ook super handig als je dagelijks een lange treinrit moet maken

  kortom voor mij is hij perfect en zie er totaal geen nadeel aan
  wat mij betreft is die hype/bubble nog lang niet over of gebarsten

  geplaatst op
 • Kleine toevoeging

  beeldscherm is groot genoeg .. als je het niet kunt zien zou ik eens overwegen om naar de opticien te gaan en te kijken of je ogen nog wel kloppen ..
  ik heb totaal geen probleem met de grote en mijn ogen zijn normaal

  geplaatst op
 • Ik heb ook de 30GB IPOD Video.
  Als je vergelijkt met de andere speleres komt deze toch wel een stuk beter over dan de rest!!
  Ik converteer DVD's naar MP4 en AVI's naar MP4 in een handomdraai en speel dus alle soorten video af op mijn IPOD. Fantastisch!
  Ook de User Interface van de Apple is gewoon geweldig.
  Ik heb een Philips geprobeerd en de nieuwe Sony 20GB speler. Maar die hebben allemaal flut schermpjes en knopjes en ongemakkelij gebruik.

  geplaatst op
 • dat is waar .. die anderen zijn redelijk flut
  en wat waarschijnlijk erg mensen weten en dat is ook omdat het nog niet officieel is, apple komt met een nieuwe ipod die alle extenties af zou moeten spelen en ook alle groote's ... maar ja das afwachten, misschien is het wel een verzonnen iets
  ik hoop het wel iig ..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.