Waar moet ik mijn site op testen voordat wij live gaan?

Waar moet ik mijn site op testen voordat wij live gaan?
, Upstream
@marcoderksen

Wanneer een sitebouwer onze nieuwe site wil opleveren, moeten wij een akkoord geven. Alles wat we gevraagd hebben lijkt er wel in te zitten. Waar moet ik nu echt op letten? Netmarketing beschrijft deze week in haar nieuwsbrief een aantal criteria.

Op hoofdzaken moet u drie zaken controleren voordat een site live gaat:

1. Functionele criteria
Van de site zal een functionele omschrijving zijn gemaakt. De functionele omschrijving behoort te zijn gebaseerd op de uitwerking van de algemene en marketing-strategie (mits marketingdoelen worden nagestreefd). De omschrijving omvat functionaliteiten aan de voorkant (voor de bezoeker van de site) en aan de achterkant (voor u, zodat u de site kunt managen en data kunt uitlezen). Daarnaast omvat de omschrijving een zogenaamd ?interactie design?. Zowel functionaliteiten aan de voorkant, achterkant, als het interactie design moet getest worden op aanwezigheid, werking, performance en volledigheid.

2. Performance criteria
Performance criteria behoren onderdeel te zijn van de functionele beschrijving. Vaak wordt dat vergeten en daarmee niet vooraf gedefinieerd. De performance moet worden getest, waarbij met name een zogenaamde ?stresstest? van groot belang is.

3. Usability criteria
De gebruikersvriendelijkheid bepaalt in grote mate het succes van het geheel. Design follows usability. Vooraf moeten de usability criteria worden vastgelegd. Achteraf kan dit getest worden met een expert view, eventueel aangevuld met een panelonderzoek.

Het testen van deze drie aspecten zal vooraf in een testplan moeten worden vastgelegd. Zonder zowel de criteria als de wijze van testen vast te leggen vraagt u om problemen met een bouwende partij. Het risico is dan of een niet optimale internet presence: u had dan net zo goed niets kunnen testen of vastleggen. Of een conflict met de bouwende partij. Zorg daarom dat voordat het functioneel ontwerp afgerond is, ook bovengenoemde punten vastliggen en dus helder op papier staan.

Bron:
http://www.netmarketing.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.