Voorspel hoe vaak je video wordt gedeeld

25 maart 2013, 14:29

Unruly-CEO Scott Button vertelt binnenkort in Nederland hoe

Onvoorspelbaarheid. Het kan mooi zijn als het in je voordeel werkt en killing als je de wind tegen hebt. Online video is een van de middelen binnen de marketingmix waar je als maker het minste invloed op lijkt te hebben. Ga maar na: van elke euro die je investeert in een online banner of in Google Adwords weet je van tevoren precies wat je er voor terug gaat krijgen – bij video weet je dat pas achteraf (aantal views, downloads of shares).

Virale video's voorspellen

Het produceren van video's zit in hetzelfde hoekje als guerrillamarketing: soms blijk je ineens goud in handen te hebben, een andere keer heb je veel geïnvesteerd in een productie die bijna niks oplevert. Als het aan Scott Button, CEO van Unruly ligt, gaat dat veranderen: zijn bedrijf heeft een algoritme ontwikkeld waarmee je met een waarschijnlijkheid van 80 procent kunt voorspellen hoe vaak een video zal worden gedeeld op social media. En hij komt binnenkort naar Nederland om daar over te vertellen.

“We hebben zes maanden samengewerkt met academici om onderzoek te doen naar de factoren die invloed hebben op de shareability van video”, aldus Button. “In het onderzoek zijn duizenden consumenten onderzocht: wat is hun emotionele en sociale reactie op video, en wat motiveert ze om video te delen?”

Emotie, sociale motivatie en positieve emotie

Er blijken drie factoren te zijn die de kans beïnvloeden dat iemand een video deelt via social media. “De eerste is de intensiteit van de emotie in een video: hoe meer emotie een video oproept, des te eerder deze wordt gedeeld. Daarnaast is sociale motivatie belangrijk: if it makes you look good, you will be more inclined to share it. Tenslotte is gebleken dat video's met een positieve emotie eerder worden gedeeld.”

De Unruly ShareRank, zoals de tool is gedoopt, zal met name worden gebruikt in de ontwikkelfase van video's. “Je kunt van een video die nog in productie is meten welke versie het beste zal gaan werken. Daarmee kunnen we bedrijven helpen om video's te maken die beter aansluiten bij de wensen van de doelgroep. De tool voorspelt met een waarschijnlijkheid van 80 procent hoeveel social shares een video gaat krijgen. Het is geen succesformule, als in: kittens + baby's = succes. Maar je kunt het succes van een video veel beter voorspellen dan tot nu toe werd gedacht.”

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grote weergave.

De tool is overigens geen core business van Unruly: “We zijn een technologiebedrijf dat klanten helpt om hun video's onder de aandacht te brengen van de doelgroep. Deze tool is een manier om al in de productiefase advies te kunnen geven. Als een video eenmaal af is, helpen we om de video op die plekken te krijgen waar de doelgroep zit.”

Seminar Online Video for Winners

Op 16 april komt Scott Button naar Nederland om te vertellen over hoe je de shareability van een video kunt voorspellen tijdens het evenement Online Video For Winners van Quadia Online Video. Ook worden op die dag de resultaten bekend gemaakt van de Online Video Monitor, een onderzoek dat Quadia Online Video onlangs samen met Marketingfacts heeft opgezet.

Het volledige programma van het evenement (waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn) is hier te vinden.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

1 Reactie

    jmoons

    Weinig details, dus moeilijk te bepalen hoe valide het onderzoek is. Hoe dan ook, shareability is een voorwaarde maar de uiteindelijke viraliteit hangt van veel meer af en is veel lastiger te bepalen. Een BN’er meer of minder die je bericht deelt kan zo een enorm verschil uitmaken.

    Virale video’s gedragen zich in veel opzichten als echte virussen. Van een bepaalde griep weten we misschien redelijk precies hoe groot de infectiekans is, maar er kan een enorme onzekerheid zitten in de voorspelling van het aantal geïnfecteerden. Unruly is dan ook wel zo verstandig om geen uitspraken te doen virality, maar alleen over shareability.


    25 maart 2013 om 18:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!