Volkskrant verbaast MSN met nieuwsbuddy

Volkskrant verbaast MSN met nieuwsbuddy

Volkskrant verbaast MSN met nieuwsbuddyEind september melden we hier al dat de Volkskrant zou komen met nieuws via MSN. Erwin van Lun vroeg me er nog naar tijdens het ilse media feest begin oktober en schreef er recentelijk over op zijn weblog.

Vandaag meldt Planet dat de Volkskrant als eerste in de wereld met een MSN-kameraadje komt die nieuws verspreidt. Onder de naam Nieuwskraker brengt de Volkskrant de vernieuwing op de markt, zo zei chef nieuwe media Rob-Jan de Heer van de Volkskrant tijdens het congres ‘Nieuwe journalistiek voor nieuwe media’, gisteren aan de Universiteit van Leiden.

De MSN-gebruiker krijgt van de Nieuwskraker de laatste drie koppen en videonieuws toegespeeld. Groot nieuws knippert direct op, maar verder komt er alleen nieuws als de gebruiker erom vraagt bij de buddy. Behalve actueel nieuws biedt het nieuwsvriendje ook de mogelijkheid om op trefwoord te zoeken in het archief van Volkskrant.nl.

Lees verder:
Planet


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Goed initiatief!

  net snel even uitgeprobeerd, en met name het feit dat hij artikelen (razendsnel) teruggeeft als je een trefwoord opgeeft werkt goed!

  geplaatst op
 • En waar is nu 'de verbazing' van MSN? Ik zie namelijk nergens iets staan dat MSN zich verbaast,behalve in de kop? Zie ik iets over het hoofd of is Planet dit vergeten te melden en is de kop hier te klakkeloos overgenomen?

  geplaatst op
 • Zo'n zelfde dienst bieden we met Headliner ( www.headliner.nl ) al een jaar of 3 aan. Men kan zelf een van de 400 nieuwsbronnen selecteren en krijgt daar per MSN bericht het laatste nieuws van binnen. De service staat op dit moment even uit door een migratie naar een nieuwe server (de tienduizenden subscribers maken de server iets trager dan ik zou willen) maar zou binnenkort weer actief moeten worden.

  Overigens wordt de hun nieuws ook door ons geindexeerd dus dat nieuws is ook al jaren via MSN te ontvangen dus helaas voor de Volkskrant hen zijn ze niet de eerste.

  Overigens zullen ze na afronding van de migratie naar de nieuwe server vele extra functie's worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld alleen nieuws over 1 onderwerp of alleen het nieuws op basis van opgegeven keywoorden.

  We kunnen vrij eenvoudig nieuws van websites opnemen in ons systeem dus mocht daar interesse voor zijn, dan hoor ik dat graag.

  geplaatst op
 • Michel, ik ben zelf gisteren niet bij de presentatie aanwezig geweest vandaar de verwijzing naar Planet. Ik neem aan dat het de woorden waren van Rob-Jan de Heer (de Volkskrant) tijdens de presentatie!?

  geplaatst op
 • Vooral leuk dat ie geen nieuws over zichzelf kan vinden:
  [13:08] Nieuwskraker - [12:49] Bonden beginnen maandag stakingen bij Shell: Ik ben even snel het archief ingedoken, maar heb niets over nieuwskraker kunnen vinden

  [13:08] Nieuwskraker - [12:49] Bonden beginnen maandag stakingen bij Shell: Nee.. Zelfs mijn collega kan niets vinden over nieuwskraker.

  [13:08] Nieuwskraker - [12:49] Bonden beginnen maandag stakingen bij Shell: Ik kan helaas niks vinden over nieuwskraker, misschien kun je het anders formuleren?

  geplaatst op
 • MSN Nederland zei dat voor zover zij wisten dit het eerste dergelijke initiatief van een krant was (ter wereld).
  Ik weet dat het niet de eerste nieuwsbot is. Wat volgens mij wel onderscheidend is ten opzichten van headliner (maar die kan ik niet zien) of World of Alice, is dat je het nieuws kan opvragen door een (simpele) vraag te stellen.
  Anyway, wij bij Oberon zijn er trotst op!

  geplaatst op
 • vraag het alice kon ook al nieuws brengen middels het uitlezen van rss feed van nu.nl en teletekst

  niet zo nieuw als ze zelf claimen, dus

  geplaatst op
 • Bij Headliner kun je inderdaad zelf (nog) geen vraag stellen. Ook verloopt het aanmeld proces bij de Volkskrant buddy makkelijker dan bij ons dus dat zullen we spoedig veranderen.

  Kan het zijn dat de buddy geen e-mail adressen buiten hotmail.com accepteert? Ik gebruik mijn (bedrijfs) e-mail adres voor MSN en heb me aangemeld maar ik ben (na een uur of 2) nog niet toegevoegd.

  geplaatst op
 • Beetje raar dat die melding van Nieuwskraker nu pas is gekomen, terwijl ik het al enkele weken gebruik. Overigens krijg ik altijd nadat ik me bij MSN heb aangemeld vrijwel direct het laatste nieuws van Nieuwskraker, dus niet alleen als er groot nieuws is.

  geplaatst op
 • Emerce bracht dit nieuws op dinsdag al!

  http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=921530

  geplaatst op
 • Dat klopt Tobias. Als je online komt geeft ie je even snel het laatste nieuws. Verder houdt hij zich stil tenzij er iets belangrijks is.

  Hans-Peter (Oberon)

  geplaatst op
 • Natuurlijk goed dat dergelijke tooltjes er zijn. Zelf maak ik gebruik van http://www.telegraaf.nl , http://www.nu.nl en http://www.financielevragen.com en http://www.hypotheek-verzekeringen-vragen.nl Op deze sites kun je code halen die steeds het laatste nieuws (kort) toont. Zelf een lopende balk is mogelijk. Maar nogmaals: hoe meer keuze hoe beter, zelfs als deze van Bill Gates komt :)

  geplaatst op
 • @Hans-Peter: klopt!
  @P. Kaars: ik plaatste al op 7 oktober een logje hierover, dus dat zegt niks.

  Het is in iedergeval een handige dienst!

  geplaatst op
 • Wel een aardige bot... Alleen nog niet helemaal af. Of ziet iemand iets bijzonders gebeuren als je 'INSTELLINGEN' intikt? Daarnaast is het erg jammer dat bots het kennelijk niet begrijpen als je ze blokkeert (maar goed, nou had ik em ook zelf zitten stresstesten... *uche*).

  Toch denk ik dat ik genoeg heb aan mijn feeds... Maar al met al is deze bot natuurlijk wel een stuk zinvoller dan het bla bla bla van Chatman... ;)

  Ik denk dat er nog veel meer bots zullen komen, alleen volgens mij komt er een beetje een overkill aan bots... Ik zit niet te wachten of 15 verschillende bots in mijn lijst die mij voorzien in informatie over allerlei onderwerpen.

  @Boudewijn Janssen: Nee hoor, ik gebruik ook geen Hotmail. Geen problemen hier.

  geplaatst op
 • Toch straf. De protocollen van MSN zijn niet open, maar worden met sniffers ontleedt. In principe is dit een dienst die de Volkskrant aanbiedt via een dienst die MSN aanbiedt. Ik vraag me af of er vooraf contact is opgenomen met MSN.

  Misschien loopt de Volkskrant binnenkort aan tegen een maximum aantal gebruikers op de lijst (bvb wegens technische limiet bij MSN). Dan moeten ze meerdere accounts gaan maken? :-)

  geplaatst op
 • Toch leuk dat je dankzij de nieuwskraker gratis de betaalde artikelen van de volkskrant kunt lezen. Zonder te willen spammen: ik heb hier een artikel over geschreven op mijn weblog. Zal dit inhouden dat de volkskrant aan het testen is of het rendabel is om de papieren krant online gratis aan te bieden en dit wellicht in de toekomst helemaal opengooien?

  geplaatst op
 • @Nick: ze hebben al meerdere accounts. Ik heb Bot 8 toegevoegd en dat impliceert dus dat er nog zeven anderen zijn?

  geplaatst op
 • Het is niet gemakkelijk om een licentie van Microsoft te krijgen maar het kan wel. Wij bij Oberon hebben er nu een dus de Nieuwkraker gaat binnenkort van de beperking van 600 gebruikersnaar 1 miljoen.

  geplaatst op
 • Michel, ik zie dat Webwereld ook je weblog heeft ontdekt.

  geplaatst op
 • Ja dat zie ik ook Marco ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.