Verkiezing Muscom Beste Weblog van start

16 februari 2006, 21:01

De laatste stemronde voor de Dutch Bloggies, de Muscom Beste Weblog Award, is van start gegaan. De belangrijke award in de verkiezing van de beste nederlandse weblogs zal de tot aan woensdag 22 februari middernacht, open staan voor publieksstemmen op http://www.dutchbloggies.nl. Slechts één stem per persoon is mogelijk. Na deze week stemmen zal een top drie samengesteld worden. Dit zijn vanzelfsprekend de weblogs die de meeste stemmen hebben behaald. Deze zullen in de finale moeten bepalen wie met de eer van de Muscom Beste Weblog Award mag strijken. In de finale komen ook de top 3 weblogs in de categorien Best Geschreven Weblog en Beste Vormgeving aan bod. De finale loopt van 22 februari tot en met 1 maart. Hierna is het niet meer mogelijk om een stem uit te brengen en zullen de Nederlandse weblogawards op 11 maart worden uitgereikt in het Museum voor Communicatie te Den Haag. Tijdens dit evenement zullen ook de juryprijzen worden uitgereikt door de vakjury.

En voor de bloggers die aanwezig willen zijn op de uitreiking: We hebben gratis wifi geregeld, met dank aan het Museum voor Communicatie! Dus er kan live worden gelogd. Neem je laptop en powerstrip mee op 11 maart!

Frank is sinds 2000 actief als blogger. De laatste jaren is hij een actief voorstander van het open internet en het indieweb: Hou controle over je eigen domein, je eigen data en eigen netwerk. Op zijn blog https://diggingthedigital.com/ schrijft hij over deze ontwikkelingen.

Categorie
Tags

15 Reacties

  evroekel

  ’t kostte even moeite om door te hebben dat Muscom staat voor Museum voor Communicatie, maar dat zal wel door het tijdstip komen 😉


  16 februari 2006 om 21:37
  Roy Huiskes – chapter42

  Ik ben vast heel erg dom, maar ik snap vanaf het begin al niets van het hele stemsysteem. Deadlines worden niet gehaald, categoriën die ik niet weer kan vinden, d’r is geen openheid of duidelijkheid en het allemaal domweg te complex. ik zag nu weer een andere lijst waar marketingfacts.nl bijvoorbeeld weer niet tussen staat.


  16 februari 2006 om 21:38
  media

  Wat??? Marketingfacts niet meer op de lijst? 😉

  Ik moet Roy helaas gelijk geven, ik ben ook telkens de weg kwijt op de site van de Dutchbloggies. Waar en wanneer kan ik nu stemmen?


  16 februari 2006 om 21:43
  Roy Huiskes – chapter42

  dat lucht toch een beetje op marco 🙂


  16 februari 2006 om 22:21
  EJ

  Frank, het is niet zo duidelijk.


  17 februari 2006 om 01:31
  punkey

  EJ, Ik begin het ook te merken ja. Om even wat zaken puntsgewijs uit te leggen

  – De stempagina: Vanaf de frontpage kun je direct naar de stempagina via een link in de navigatie (“Stemmen”) en via de eerste link die je ziet in de tekst “de stemronde ingegaan voor de Muscom Beste Weblog Award”. Over de leesbaarheid van de navigatie valt te twisten, dat ben ik met jullie eens

  – Vanaf dag 1 hebben we duidelijk gemaakt dat het mogelijk is om per week op verschillende categorieen te stemmen. Tevens hebben we duidelijk gemaakt dat het publiek in drie categorieen kan stemmen, te weten Beste vormgeving, Best geschreven en Beste weblog. De laatstgenoemde is nu aan de beurt

  – Dan de keuze in de nominaties. Ook daar hebben we zo duidelijk proberen te maken dat die door het publiek worden samengesteld. Als MF of een andere eigen favoriete blog daar niet tussen staat, daar kunnen wij niets aan doen. Dat betekent dat, in dit geval, Marco zijn blog niet voldoende heeft gepromoot om zo voldoende nominaties te krijgen om door te gaan naar de shortlist. Bij het samenstellen van de shortlists hebben we gezien dat je niet eens zo heel veel nominaties nodig hebt om door te gaan. Een kleine promotie op je site kan vaak al wonderen doen zien we. Als je dat niet doet, tja, dat is niet aan ons. Iedereen staat vrij om zijn of haar blog te promoten.

  @Roy: Wat bedoel je met deadlines die niet worden gehaald en geen openheid? Wij proberen vanaf de eerste dag complete openheid te geven over het stemsysteem, de nominaties en leggen alles aan iedereen uit daar waar nodig. Ik ben erg benieuwd wat jij dan “geen openheid” vindt?

  Begrijp me niet verkeerd, ik weerleg al jullie kritiek niet. Zoals elk jaar nemen we dit mee naar het volgend jaar en ik kan op voorhand al zeggen dat we het nominatiesysteem en de opbouw van de website wederom kritisch onder de loep nemen. Dit zijn twee pijnpunten.

  Waar ik wel benieuwd naar ben bij dit kritische publiek is hoe het volgens jullie anders of beter zou kunnen? Ik zou het zonde vinden als al de MF-lezende stuurlui aan wal zouden blijven…


  17 februari 2006 om 06:54
  media

  Frank, ik ben vooral telkens de weg kwijt op de site., Verder geen kritiek op de nominatie/stemmingsprocedure, vind het nog steeds een leuk initiatief.


  17 februari 2006 om 07:14
  Zwelgje

  No offense. Leuk initiatief.

  Maar het is voornamelijk tijdrovend. Het periodiek terugkeren om een nominatie/stem uit te brengen werkt voor mij niet. Ik vergeet het of heb simpelweg niet iedere keer de tijd.

  Ik heb zowiezo een hekel aan het invullen van lijstjes, dus als het dan toch moet, liefst in 1 keer.


  17 februari 2006 om 08:09
  Roy Huiskes – chapter42

  Niets mis met het initiatief, anders probeerde ik het niet elke week.

  De hele procedure vergt gewoon enorm veel leeswerk. misschien is openheid niet de goede manier, maar voor onduidelijk. Ik zou iets proberen meteen tijdlijn de volgende keer. Tevens heeft de site niet echt een logische linkstructuur. Ik vind het bijvoorbeeld vervelend dat ik elke week voor een categorie kan stemmen, dit heb ik nooit begrepen.

  met die deadline bedoel ik dat de nominatieronde tot 17 januari is, en dat er dan plots staat dat je week langer kunt stemmen. Dan krijg ik een mail dat ik kan gaan stemmen, en dan is alles nog niet voor elkaar en moet ik wachten ofzo…

  En nogmaals, ik vind het een leuk initiatie, anders probeerde ik het niet eens 😉


  17 februari 2006 om 08:33
  punkey

  @Zwelgje: Ja dat si de afweging die we hebben gemaakt. Vorig jaar kregen we juist de kritiek dat men geen zin heeft om in 1 x lijstjes in te vullen. Dus proberen we nu dit maar dat zorgt juist ook weer voor onduidelijkheid

  @Roy: Leeswerk klopt wel ja. Ik ben het met je eens dat we dit duidelijker en meer helder hadden moeten communiceren. Ik heb dat ook al met mijn organiserende colega’s opgenomen voor de komende tijd en als verbeterpunt voor volgend jaar. Wat betreft deadline etc, ik kan me voorstellen dat het verwarring heeft opgeroepen. Ook hier kan ik me indenken dat we bij duidelijker communiceren eerder de verwarring hadden weg kunnen nemen

  @Jeroen: Dank voor de complimenten. Zoals al vaker wordt gezegd “Information wants to be free”. En ik zou geen blogger zijn als ik de discussie niet aan zou gaan en openheid probeer te geven 🙂 Dank voor je constructieve bijdrages. Ik ga kijken wat we toch al op korte termijn kunnen doen. Zeker in aanloop naar de prijsuitreiking denk ik dat we nog wat quickwins kunnen behalen.

  Overige opbouwende kritiek, vragen lof en prei zijn natuurlijk nog altijd welkom! Financiele sponsoren ook trouwens 🙂


  17 februari 2006 om 09:10
  Ton

  Enkele zeer interessante suggesties die hier worden gegeven, dat geef ik grif toe. & Niet helemaal ter verdediging van wat ons 3-mansschap heeft gepresteerd, maar wel als verdere verklaring hoe ’t zo kon verkeren, lijkt ’t me zinnig te zeggen dat we pas bij deze editie besloten hebben om er een weblog bij de verkiezingen op na te houden. Vorig jaar was er zogezegd totaal geen sprake van openheid bij de DB. We hebben vorig jaar wel enkele mededelingen gedaan, maar dat ging vaak niet verder dan wanneer & waarom er een bepaalde ronde begon, & waar men zou moeten stemmen. Dit jaar hebben we die communicatie op een wat hoger niveau proberen te brengen.

  Nou zou men kunnen zeggen dat een dergelijke mededeelzaamheid de spreekwoordelijke bossen doen verdwijnen, maar ik voor mij denk dat ’t vooral ligt aan de structuur waarin de informatie is gebed. Een tagwolk zou al wonderen kunnen doen, waag ik te denken. Suggestie van een tijdbalk is een verdere stap richting overzicht voor ’t publiek.

  De waarheid gebied mij echter ook te zeggen dat mensen vaak niet verder lezen dan wat zij zelf denken nodig te hebben. Menig maal reacties binnen gekregen van mensen die ’t mailtje niet gelezen hadden dat ze binnen hadden gekregen nav hun wens te willen gaan stemmen. Ik bedoel: je kunt nog zo veel info, structuur, overzicht ook voorschotelen, maar als ’t publiek niet de moeite wilt nemen ’t tot zicht te nemen, dan houdt ’t op.

  Daarop volgende kritiek: dan moet je ’t maar simpel houden!

  Maar dan ben je weer terug bij vorig jaar, ben je geen open organisatie, weet niemand wat er aan de hand is & hebben bovendien de grootste schreeuwers ’t voor ’t zeggen.

  Wij wilden verkiezingen met veel variatie, een breed scala aan weblogvariëteiten hopelijk bij de uiteindelijke uitreiking; dan zul je dat ook moeten communiceren, dan zul je de mensen de gelegenheid moeten geven de op de achtergrond liggende motivatie om ’t op deze manier te doen te kunnen naslaan.

  Kortom, volgend jaar zal er meer structuur in de info aangebracht moeten worden, men zal sneller te weten moeten komen hoe je bepaalde info te verkrijgen. ’t Zou echter heel goed kunnen dat er dan wederom gesmeekt zal worden om de dingen terug te brengen naar de situatie zoals ’t enkele jaren ervoor was.

  & Ook dat blijft misschien terecht. Wij horen ’t graag.


  17 februari 2006 om 22:00
  Choco

  Betreft het format, simpel werkt toch het beste denk ik. 1 week stemmen en de mogelijkheid tot verandering in die periode met 1 afval ronde is een zeer goed concept.

  De Emmy awards waardeerde dit jaar al awards met video weblogs. Er wordt veel gepraat over cross-media. De nieuwe TV plannen zijn vol met de dreiging van internet-tv en internet videos. Webcammen is al ingeburgerd. Waar is de video-weblog categorie?

  Verkiezingen zijn bevestigend maar zeker ook bedoelt als vernieuwend, dat bleek ook uit jullie analyses van andere competities.. Met de opkomst van het video weblog… Waarom niet?

  Leuker zou zijn natuurlijk als we er volgend jaar gewoon niet meer omheen kunnen . 🙂


  18 februari 2006 om 02:39
  Choco

  “jullie” -> organisatie muscom verkiezing.


  18 februari 2006 om 02:41
  Kim

  Wat ik raar vind is dat er bij de Muscom Best Weblog Award een belgische site zit: zattevrienden.be….het was toch DUTCHbloggies.

  Ik stem dus maar in die categorie op htt://www.nieuwszicht.com, dat is tenminste een site met een beetje inhoud ipv een site met alleen blote vrouwen en onvrouwvriendelijke opmerking.


  28 februari 2006 om 10:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!