Verisign haalt ‘msn-truc’ uit met domeinnamen

16 september 2003, 13:51

Verisign, beheerder van .com-domeinen, heeft een nieuwe, omstreden dienst. Wie een typfout in de url maakt, komt automatisch bij Verisign terecht.

De maandag ge?ntroduceerde dienst is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Critici menen dat Verisign hiermee een stap te ver gaat. De dienst zou indruisen tegen de principes van het internet. Volgens Verisign zelf is de service niets meer dan een goede dienstverlening voor de klant.

Verisign heeft weliswaar niet meer het alleenrecht op de registratie van .com- en .net-domeinnamen, het Amerikaanse bedrijf beheert nog wel altijd de dns-bestanden voor deze domeinen. Dit geeft Verisign een voorsprong op andere bedrijven.

Wie een fout maakt bij het intypen van een webadres komt nu automatisch bij een zoekpagina van Verisign terecht, zo is de bedoeling. Dit in plaats van een standaard foutmelding. Eenzelfde truc haalt onder meer ook Microsoft uit bij gebruikers van de Internet Explorer. Zij komen dan terecht bij een MSN-pagina.

Naar verwachting zal Microsoft nu veel verkeer mislopen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld AOL. Er zijn echter ook principi?le bezwaren. Zo zou de dienst een potenti?le bedreiging vormen voor de vigerende internetstandaarden, zo zegt www-uitvinder Vincent Cerf tegenover persbureau AP.

Een praktisch probleem voor netwerkbeheerders is bovendien dat het zoeken naar fouten in de dns-instellingen een stuk lastiger wordt. Verder heeft de dienst consequenties voor het afhandelen van het mailverkeer. Als een van de mailservers fout staat ingesteld, komt de mail nu terecht bij Verisign.

Enkele isp’s zouden inmiddels al de speciale pagina van Verisign hebben geblokkeerd. Verder wordt er volop gediscussieerd over de gevolgen.

Bron:

http://www.webwereld.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!