Verisign haalt ‘msn-truc’ uit met domeinnamen

Verisign haalt ‘msn-truc’ uit met domeinnamen
, Upstream
@marcoderksen

Verisign, beheerder van .com-domeinen, heeft een nieuwe, omstreden dienst. Wie een typfout in de url maakt, komt automatisch bij Verisign terecht.

De maandag ge?ntroduceerde dienst is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Critici menen dat Verisign hiermee een stap te ver gaat. De dienst zou indruisen tegen de principes van het internet. Volgens Verisign zelf is de service niets meer dan een goede dienstverlening voor de klant.

Verisign heeft weliswaar niet meer het alleenrecht op de registratie van .com- en .net-domeinnamen, het Amerikaanse bedrijf beheert nog wel altijd de dns-bestanden voor deze domeinen. Dit geeft Verisign een voorsprong op andere bedrijven.

Wie een fout maakt bij het intypen van een webadres komt nu automatisch bij een zoekpagina van Verisign terecht, zo is de bedoeling. Dit in plaats van een standaard foutmelding. Eenzelfde truc haalt onder meer ook Microsoft uit bij gebruikers van de Internet Explorer. Zij komen dan terecht bij een MSN-pagina.

Naar verwachting zal Microsoft nu veel verkeer mislopen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld AOL. Er zijn echter ook principi?le bezwaren. Zo zou de dienst een potenti?le bedreiging vormen voor de vigerende internetstandaarden, zo zegt www-uitvinder Vincent Cerf tegenover persbureau AP.

Een praktisch probleem voor netwerkbeheerders is bovendien dat het zoeken naar fouten in de dns-instellingen een stuk lastiger wordt. Verder heeft de dienst consequenties voor het afhandelen van het mailverkeer. Als een van de mailservers fout staat ingesteld, komt de mail nu terecht bij Verisign.

Enkele isp’s zouden inmiddels al de speciale pagina van Verisign hebben geblokkeerd. Verder wordt er volop gediscussieerd over de gevolgen.

Bron:
http://www.webwereld.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Het Internet Software Consortium (ISC) heeft een patch uitgebracht die de nieuwe redirectdienst 'Site Finder' van Verisign blokkeert.

  ISC is een non-profitorganisatie en verantwoordelijk voor de distributie van BIND-software (Berkeley Internet Name Domain). Deze software zorgt ervoor dat een domeinnaam wordt herkend om de internetter vervolgens goed door te sluizen.

  Eerder deze week haalde Verisign, de beheerder van .com en .net-domeinen, zich de woede op de hals van veel internetters en softwarefabrikanten vanwege zijn nieuwe Site Finder-dienst.

  De nieuwe dienst leidt internetters die een .com of .net-adres verkeerd intypen nu naar Verisigns eigen website. Voorheen kregen surfers een foutmelding dat de pagina niet kon worden gevonden.

  De update voor BIND, wat op 80 procent van alle domeinnaamservers draait, zorgt er nu voor dat de serverbeheerder surfers de optie kan bieden Site Finder te blokkeren.

  Volgens Paul Vixie, president van ISC, zijn bedrijven en internetters op zijn zachts gezegd ongerust. "Het is een hoop mensen in het verkeerde keelgat geschoten."

  Vixie wijst erop dat spam in sommige gevallen niet meer wordt tegengehouden omdat elke domeinnaam nu 'bestaat'. Niet bestaande domeinnamen worden immers doorgesluisd naar Verisign.

  Ook kan het consequenties hebben voor het mailverkeer. Als een mailserver fout staat ingesteld, komt de mail in de nieuwe situatie automatisch bij Verisign terecht.

  Er zijn echter ook principiële bezwaren. Zo zou de dienst een potentiële bedreiging vormen voor de vigerende internetstandaarden, zo zei Vincent Cerf (een van grondleggers van het internet) eerder deze week tegen persbureau AP.

  Bron:
  http://www.infoworld.nl/nieuws/bericht.phtml?id=6261

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.