Vast marketingpersoneel, maar dan los

Waarom "Deta-Vast" de ultieme marketingstrategie is voor economische uitdagingen in 2024.

14 december 2023, 11:00 1319 x gelezen

In tijden van economische en politieke onzekerheid en fluctuaties zoeken bedrijven naar flexibele oplossingen om hun teams te versterken zonder langdurige verbintenissen. Een opkomende trend die steeds meer aandacht krijgt, is het inhuren van marketingprofessionals op basis van het deta-vast model.

Vanaf 1 januari 2024 stijgt het minimumloon met 3,75%, wat sommige werknemers met een 40-urige werkweek meer dan 15% extra salaris oplevert door een nieuwe wet over het minimumuurloon. Hoewel gunstig voor werknemers, brengt deze stijging voor werkgevers aanzienlijk hogere loonkosten met zich mee, wat hun bereidheid om nieuw personeel aan te nemen kan beïnvloeden.

In vergelijking met 2023, toen het maandelijkse minimumloon op fulltime basis € 1.995 was, stijgt dit in 2024. In 2024 zal het minimumloon op fulltime basis (40 uur) € 2.300 per maand bedragen.

Extra voorzichtig met aannemen nieuw personeel

Een aanzienlijke stijging van het minimumloon kan werkgevers voorzichtiger maken bij het aannemen van nieuw personeel, met name bij banen die gevoelig zijn voor loonkosten. Dit kan de werkgelegenheidsgroei in sommige sectoren belemmeren. Deta-vast of detachering oplossingen zijn dan een goede strategie in 2024.

Strategische zet

Deta-vast staat voor detachering met de mogelijkheid tot een vaste aanstelling na een vooraf bepaalde periode. Dit model biedt bedrijven de kans om hoogwaardige marketingtalenten in te huren zonder onmiddellijk langdurige arbeidsovereenkomsten aan te gaan. In een moeilijke economie kan dit een strategische zet zijn om flexibel om te gaan met de onvoorspelbare marktomstandigheden.

Verschil tussen deta-vast en detachering

Detachering en deta-vast zijn twee vormen van tewerkstelling die vaak worden gebruikt door bedrijven om flexibiliteit in hun personeelsbestand te behouden. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide:

Detacheren

 • Bij detachering wordt een werknemer tijdelijk uitgeleend aan een ander bedrijf (het inlenende bedrijf).
 • De werknemer blijft formeel in dienst bij het detacheringsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor loonadministratie, arbeidsvoorwaarden en andere HR-aspecten.
 • Detachering is meestal van tijdelijke aard, en het inlenende bedrijf betaalt een vergoeding aan het detacheringsbedrijf voor de geleverde diensten.

Deta-vast (detachering met mogelijkheid tot vast dienstverband):

 • Bij deta-vast begint de werknemer als gedetacheerde, maar er bestaat de mogelijkheid om na een vooraf bepaalde periode in vaste dienst te treden bij het inlenende bedrijf. Bijvoorbeeld na 12 maanden.
 • Dit biedt zowel de werkgever als de werknemer de kans om elkaar beter te leren kennen, voordat ze zich aan een langdurige samenwerking verbinden.
 • Als beide partijen tevreden zijn na de detacheringsperiode, kan de werknemer in vaste dienst treden bij het bedrijf waar hij of zij oorspronkelijk werd gedetacheerd.

De overeenkomst tussen deta-vast en detachering, is dat werknemers worden uitgeleend aan een ander bedrijf. Een bedrijf kan werknemers inhuren die eigenlijk in dienst zijn van een detacheringsbureau. In dat geval staat de werknemer niet op de loonlijst van het bedrijf dat hem of haar inhuurt, maar op de loonlijst van het detacheringsbureau. Je loopt hierdoor als werkgever geen werkgeversrisico´s, zoals uitval door ziekte.

Marketingstrategie voor 2024

Voor elk bedrijf, groot of klein, is goede marketing belangrijk om te groeien en je plekje in de markt te behouden. Het hebben van een slimme marketingstrategie en het aantrekken van potentiële klanten zijn onmisbaar om je merk bekend te maken en nieuwe klanten binnen te halen. Vooral in tijden waarin de markt onvoorspelbaar is, kan het slim zijn om marketingtalent op basis van deta-vast in te huren. Hierdoor kun je snel reageren op veranderingen en nieuwe campagnes opzetten zonder meteen aan langdurige contracten vast te zitten.

Het tijdelijk inzetten van marketingprofessionals geeft bedrijven de kans om te zien hoe goed ze passen en presteren, voordat er besloten wordt om ze permanent aan boord te houden. Dit stimuleert niet alleen de groei van het bedrijf, maar maakt ook het aantrekken van toptalent mogelijk dat echt iets toevoegt aan de marketingstrategie.

Voordelen en voorbeelden

Organisaties huren tijdelijk marketingtalent aan in verschillende situaties, waarbij flexibiliteit en gespecialiseerde vaardigheden een belangrijke rol spelen. Denk aan deze voorbeelden:

Seizoensgebonden pieken

 • Bij bedrijven waar de vraag naar producten of diensten seizoensgebonden pieken vertoont, kan het inhuren van tijdelijk marketingpersoneel helpen bij het beheren en optimaliseren van marketingcampagnes tijdens drukke periodes.

Lancering van nieuwe producten of diensten

 • Bij de lancering van nieuwe producten of diensten kan tijdelijk marketingtalent worden ingezet om specifieke vaardigheden en expertise te bieden die nodig zijn voor een succesvolle introductie.

Tijdelijke projecten of campagnes

 • Voor specifieke marketingprojecten of campagnes, zoals een herpositionering van het merk, de ontwikkeling van een nieuwe website of webshop of de uitvoering van een tijdelijke promotie, kan het inhuren van tijdelijke marketeers kosteneffectief en efficiënt zijn.

Vervanging van afwezigheid of verlof

 • Tijdelijk marketingpersoneel kan worden ingeschakeld om de taken van medewerkers over te nemen tijdens periodes van ziekte, verlof of andere vormen van afwezigheid.

Specifieke expertise nodig

 • Als er behoefte is aan gespecialiseerde kennis of vaardigheden die intern niet beschikbaar zijn, kan het inhuren van tijdelijk marketingtalent de snelste manier zijn om deze expertise binnen te halen.

Kostenbeheersing

 • In sommige gevallen kan het inhuren van tijdelijk personeel kosten effectiever zijn dan het aannemen van een permanente medewerker, vooral als de behoefte tijdelijk is.

Strategische heroriëntatie

 • Bij veranderingen in bedrijfsstrategie of marketingrichting kan het inhuren van tijdelijk marketingtalent helpen bij het implementeren van nieuwe strategieën en het aanpassen van de marketingactiviteiten aan de nieuwe doelstellingen.

Personeeloplossing

Deta-vast biedt bedrijven de kans om getalenteerde individuen aan te trekken en vervolgens, indien gewenst, over te gaan naar een vast dienstverband.

Kortom, deta-vast kan een strategische personeelsoplossing zijn die organisaties in staat stelt om veerkrachtiger te opereren in tijden van onzekerheid, terwijl het zowel werkgevers als werknemers de nodige flexibiliteit en zekerheid biedt.

Gaby Tenda
Marketing specialistWebsite

Senior Marketing & Sales Manager | 15+ jaar ervaring | Expert in marketingstrategieën, SEO, SEA, linkbuilding en copywriting | (Ghost)producer in de muziekscene.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!