User generated campagnes

User generated campagnes
,

image
De laatste tijd gaan verschillende adverteerders over tot user generated campagnes. In Nederland is de Yo Oma-case van Douwe Egberts zeer bekend. Nu heeft DE een vergelijkbare actie voor Senseo. Het voordeel is dat individuele consumenten intensief met het merk bezig zijn en dat de adverteerder een goede indruk krijgt hoe consumenten naar het merk kijken.

In Nederland zijn nu meerdere soortgelijke campagnes live. Bij Nuon kunnen consumenten een nieuw einde maken aan de commercial. Ubisoft heeft een campagne waar consumenten een eigen commerci?le uiting kunnen maken.

Het is opvallend dat de aanpak verschillend is. Bij Nuon krijgt men geen basismateriaal en moet men een filmpje maken. De inzendingen worden niet direct getoond en men kan een (relatief bescheiden) geldbedrag verdienen.

Bij Ubisoft heeft men gekozen voor een laagdrempelige benadering. Men krijgt basismateriaal en men mag ook advertenties of banners maken en de inzendingen worden direct getoond. De prijs is bescheiden; het spel waarvoor men de uiting maakt.

Ik ben benieuwd welke aanpak de meest verrassende resultaten zal opleveren.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Volgens mij zou je als je deze richting op wilt, gewoon al je materiaal beschikbaar stellen en de maker maximaal supporten.

  Ook interessant in dit kader is de posting De marketeer wordt slechts facilitator over open source marketing.

  geplaatst op
 • De Yo Oma-commercial, waar DE aanvankelijk helemaal niet blij mee was, heeft ze dan toch blijkbaar de ogen geopend...

  Ik verwacht trouwens dat die campagne van Ubisoft het erg goed gaat doen, aangezien hij laagdrempelig is en het gewoon leuk is voor de gemiddelde Photoshopper om hun eigen idee terug te zien op de site.

  geplaatst op
 • Twee campagnes die ik veel te hoogdrempelig vindt, en daardoor niet zo sterk.

  Bij de campagne van Nuon - Ik ook van jou - worden mensen gevraagd hun eigen filmpje in te sturen. De tegenhanger van de TV-reclame (wie zit er aan de andere kant van de lijn? Toon jouw verhaal). Leuk, denk je dan. Totdat je de criteria ziet: de opnamekwaliteit moet minimaal DVD (PAL 625)-kwaliteit zijn, de video moet worden geupload als MPEG 2 of MPEG 4-format of als swf.

  Sorry???

  Alsof je een bon op je website zet en zegt "print deze bon uit op een kleurenlaserprinter". Het kan wel, maar geen hond die dat in huis heeft. Met andere woorden, consumenten die een leuk videootje willen schieten met hun mobieltje, met hun webcam of met hun digitale camera kunnen het schudden. Zonder digitale videocamera en forse kennis van videobewerking en videobestandsformaten heeft deelname geen zin. Het heeft meer weg van een openbare pitch voor reclamemakers en (mukti)mediastudenten. Nuon geeft zichzelf wel een vleugje "de consument doet ook mee"-aroma door deze campagne, maar het effect is veel kleiner dan het had kunnen zijn, lijkt me.

  Dan had DE/6pack/CCCP een handzamer concept: laat consument een script invoeren. Iedereen kan een scenario bedenken (bij roddelen doet men immers niet anders), je hebt alleen wat creatieve kwaliteiten nodig. Ik acht de huidige Maak je eigen speelfilm-actie van 6pack/Heineken dan ook een stuk leuker en kansvoller dan de Nuon-actie: ook nu weer wordt gevraagd om een leuk script, niet om een filmje met alle technische randvoorwaarden van dien.

  Ubisoft snap ik ook niet zo goed. Hoeveel mensen hebben nou kennis van beeldbewerking? Om van het aangeleverde materiaal (een idioot groot bestand van 78 MB overigens, waar met 8-10 MB volstaan had kunnen worden) iets te kunnen maken heb je al snel kennis van Photoshop-layers-masks nodig. "Ja maar", zal er dan worden tegengesputterd, "bij Retecool en GeenStijl is dat helemaal geen probleem". Nee, inderdaad, maar dat is geen probleem omdat Photoshopkundigen wéten dat daar wekelijks een fotofuck wordt gehouden, en daar dus op af komen. Wanneer je een eenmalige fotofuck houdt is dat niet het geval.

  Zie bijvoorbeeld Voetbal International dat vorig jaar augustus begon met zjin eigen fotofuck ("fotosoep") vrijdag. De inzendingen van de eerste week, toen de fotosoep nog nauwelijks bekend was, waren van erbarmelijke kwaliteit. Naarmate de bekendheid van de fotosoep groter werd, werden de inzendingen beter en het volume groter zodat de redactie ook nog eens de beste kon uitkiezen. Nogmaals, met een eenmalige actie bereik je dat niet.

  (...)

  geplaatst op
 • Ubisoft zou het anders kunnen doen. Laat mensen niet Photoshoppen, maar laat ze hun eigen collage op internet samenstellen. Geen softwarekennis nodig, gewoon slepen en samenstellen. Zie bv het wallpaper-maken op Sportlife Shox - maar dan verfijnder en met meer mogelijkheden voor creatieve invulling.

  Dus mensen mee laten doen, prima. Maar maak het niet te hoogdrempelig.

  geplaatst op
 • @David - aanvankelijk helemaal niet blij? DE heeft het script zelf als winnaar geselecteerd uit de inzendingen.

  geplaatst op
 • Hmm...vreemd. Ik dacht in Adformatie juist gelezen te hebben dat ze hem pas achteraf hebben 'geadopteerd'.

  geplaatst op
 • Er blijken de nodige homemade videofiles inmiddels beschikbaar te zijn op dit vlak, hoewel de kwaliteit divers is.

  geplaatst op
 • Sixpack heeft het gedaan met het reclame bedrijf van DE. DE zelf kwam er in eerste instantie helemaal niet aan te pas. Het is gedaan met wat left over cash.
  Dat zo'n debiele DE brandmanager nu probeert om het succes te claimen zal wel, maar DE heeft nog never nooit iets goeds gedaan... ok, kleine overstatement, maar creatief is DE niet. De Senseo is ook per ongeluk ontwikkeld, was bedoelt voor kleine bedrijven (out of home) en toen kwam 1 persoon op het geniale idee om eens te kijken of de consument er iets aan had.
  Werkelijk, dat hele bedrijf is een grote zooi. Als ze iets goed doen, is het per ongeluk.

  geplaatst op
 • @Anders :
  Helaas heb ik geen harde cijfers oid, maar het ziet er naar uit dat de consumer generated campagne van Converse aardig verlopen is, en daarbij was de drempel ook niet bepaald laag :
  http://www.conversegallery.com/ . Het hoeft bij voorbaat dus niet zo te zijn dat de een CGC laagdrempelig hoeft te zijn om het te laten slagen, het is maar net waar je naar streeft.

  geplaatst op
 • De eerste leuke reacties zijn al binnen. De drempels zijn i.i.g. niet te hoog.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.