Uitgelezen: Social Media Strategie in 60 Minuten door Jarno Duursma

Een praktisch stappenplan, beknopt beschreven

Uitgelezen: Social Media Strategie in 60 Minuten door Jarno Duursma

Social media staan inmiddels bij veel bedrijven en organisaties steeds hoger op de agenda. De juiste aanpak en toepassing van de diverse mogelijkheden vereist wel enige voorbereiding en structuur. Een van de kenmerken van social media is de laagdrempeligheid, waardoor ‘iedereen’ er mee aan de slag kan. Een gestructureerde, doordachte aanpak helpt om te voorkomen dat die laagdrempeligheid uiteindelijk ongewenste gevolgen heeft. Om tot die aanpak te komen, kun je genoeg dikke boeken lezen. Of je kunt jezelf op weg laten helpen door Jarno Duursma’s “Social Media Strategie in 60 Minuten”.

Geen uitleg over hoe je een tweet plaatst

Jarno is spreker, consultant en trainer op het gebied van social media en o.a. actief voor Social Media Club Groningen. Hij heeft zijn kennis en praktijkervaring verwoord in een logisch opgebouwd boek. Een compact, handzaam boek ook, van voor naar achteren uit te lezen in iets meer dan 60 minuten (n=1). Er wordt uitgegaan van basiskennis over het ‘hoe’ op social media, het is niet bestemd voor beginners. Zoals hij zelf schrijft: “Vertellen waar dit boek over gaat, is dus vooral zeggen wat je er niet in zult aantreffen.” Geen uitleg over hoe je een tweet plaatst, over hoe je een advertentie voor Facebook maakt en hoe je je LinkedIn profiel optimaliseert. Het boek volgt een logisch pad langs een stappenplan waarmee je de juiste keuzes kunt maken op het gebied van social media.

Voordat de onderdelen van het stappenplan aan bod komen, wordt er eerst aandacht besteed aan de kansen en mogelijkheden die social media bieden, de relatie met de bedrijfsstrategie en een overzicht van de diverse platformen. In dit onderdeel hinkt de auteur op twee gedachten, volledig willen zijn en niet teveel willen vertellen, waardoor het her en der wat onevenwichtig is.

Stappenplan

Daarna wordt een gedegen stappenplan doorlopen, met deze elementen:

 1. sociale research: onderzoek naar wat er nu gebeurt rondom en besproken wordt over het merk, het bedrijf, de organisatie en de concurrentie.
 2. doel: wat wil men bereiken en waarom?
 3. doelgroep: op wie wil men zich richten?
 4. intern: hoe wordt de aanpak intern georganiseerd?
 5. content & communicatie: wat ga je vertellen en hoe?
 6. uitvoer: waar moet je op letten?
 7. monitoren: meten, leren en bijsturen.

Elke stap wordt kort en krachtig besproken en waar mogelijk aangevuld met relevante cases, waarin op hoofdlijnen de leerpunten worden besproken. Dit maakt de stof goed behapbaar. Verder wordt er regelmatig verwezen naar de website van Jarno, waar aanvullende informatie en tools te vinden zijn. Handig, zo kan de lezer beter betrokken worden en up-to-date blijven.

Vertrekpunt

Het boek is een prima vertrekpunt en helpt zeker bij het opstellen van een aanpak voor social media. Het kent een logische opbouw, die compleet is en waarin geen essentiële zaken over het hoofd worden gezien. Het boek stipt de onderwerpen aan. Er is natuurlijk minder diepgang, maar dat hoort bij het concept van het boek: in 60 minuten aan de slag.

Het echte werk begint overigens pas na het lezen van het boek, namelijk bij het opstellen van de aanpak aan de hand van het stappenplan en vooral de fase daarna: de uitvoering en de lessen die daarin worden geleerd. Daar kan nu eenmaal niets tegenop. 


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Hi Lode, kun je aangeven wat de context is van de eerste drie stappen?

  Begin je namelijk niet met de doelgroep en doel en vervolgens doe je via social research onderzoek of social media wel of niet de doelgroep bereikt (en hoe belangrijk (relatief) deze is ten opzichte van andere kanalen) die je wilt bereiken op zo een manier dat het het behalen van je doel ondersteunt?

  geplaatst op
 • Hallo!

  Ik ben een studente hotelmanagement en ik ben heel erg geïnteresseerd in de online marketing van een hotel. Voor mijn stage zou ik hier graag meer over leren aangezien mijn studie dit maar lichtjes behandelt. Zou u dit boek aanraden of zijn er andere boeken die u aanraadt?

  Groetjes,

  Eva

  geplaatst op
 • @eva dit boek is vooral gericht op social media strategie. Online Marketing is een breder vakgebied dan alleen social. Voor dat onderwerp leent dit boek zich prima, voor een breder beeld niet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.