Uitdaging voor ontwerpers

2 juni 2005, 05:04

Stel je voor: je moet een user interface ontwerpen voor een stemcomputer. Je doelgroep is 18+, en de pakweg de helft ervan heeft dus een enigzins verminderd zicht. Verder moeten de stemmers kiezen tussen ‘VOOR’ en ‘TEGEN’, en heb je alleen een standaard grootte aanraakscherm tot je beschikking.

Optie 1: Je plaatst twee witte vierkantjes ter grootte van een pinknagel middenin het scherm dat je voor de rest maagdelijk grijs laat. In deze kleine vierkantjes zet je de woordjes ‘VOOR’ en ‘TEGEN’ in een lettertype dat eigenlijk voor kranten bedoeld is, en je hangt een vergrootglaasje aan de kast waar de stemcomputer in zit (aan een lekker kort touwtje, natuurlijk).

Optie 2: Je maakt dankbaar gebruik van de ruimte die je hebt, en zet twee lekker grote knoppen op dat scherm. De ene knop maak je groen, en je zet er in een goed leesbare 32 punts Helvetica Bold het woordje ‘VOOR’ op. De andere knop maak je rood, en geeft je de tekst ‘TEGEN’.

Voor welke optie zou jij kiezen?

image

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

23 Reacties

  Karlijn

  ik zou kiezen voor het gebruik van de standaard stemcomputer die voorzien is van heel veel knopjes, zodat hij ook geschikt is voor landelijke verkiezingen. Ik zou namelijk geen nieuw apparaat voor 1 referendum maken, aangezien dat weggegooid geld zou zijn.


  2 juni 2005 om 05:48
  media

  Carl, je gaat me toch niet vertellen dat dit de stemcomputer was in Amsterdam gisteren?


  2 juni 2005 om 05:49
  mangold

  Dit is inderdaad een foto van de voor het referendum gebruikte stemcomputer (uit de Metro van donderdag 2 juni 2005).


  2 juni 2005 om 05:53
  360 Graden feedback

  @Karlijn: inderdaad. Dat zou een stuk efficiënter zijn.


  2 juni 2005 om 06:05
  Roy Huiskes – chapter42

  Ik ga met Karlijn mee.

  wat niet wegneemt dat de knopjes best rood en groen hadden kunnen zijn (en zodoende amper herkenbaar zijn voor de 1 op 5 kleurenblinden…)


  2 juni 2005 om 06:15
  KJ

  Ik zou ook een grote witte knop (de grote variant) toevoegen, met “Geen mening, want ondanks krantlezen en TV kijken snap ik de consequenties van ‘voor’ of ’tegen’ niet goed genoeg”.


  2 juni 2005 om 06:16
  Robert Gaal

  Ik had anders nergens problemen mee?


  2 juni 2005 om 06:18
  Pukk

  Ik vond het vooral verwarrend dat ik mijn stem “voor” moest bevestigen door afsluitend op een grote verlichte rode knop te drukken.


  2 juni 2005 om 08:00
  Anders

  Als een stemapparaat niet eenvoudig een andere interface zou kunnen krijgen, zou ik hem wegmieteren. Het zou peanuts moeten zijn om op zo’n ding simpelweg een ander

  ‘frontje” te zetten. Met 2 knopjes als dat nodig is, en net zo goed met 300 als dat weer nodig moest zijn.

  De “geen mening”-knop is er overigens wel, op elk stemapparaat kun je blanco stemmen. Overigens is die optie wel vakkundig weggemoffeld.


  2 juni 2005 om 08:25
  Kasper Katje

  🙂

  Ik vond het inderdaad ook maar minuscuul, ik stond ook oog in oog met het monstertje zoals op de foto, en heb voor de zelerheid maar ff 2x alles gelezen alvorens te drukken.


  2 juni 2005 om 08:42
  Fred

  Mag er een grote hendel bij voor als je de jackpot jouw stem wilt laten betalen?


  2 juni 2005 om 09:00
  Fred

  bepalen..


  2 juni 2005 om 09:01
  BasW

  De knop “maakt me niet uit als ik er zelf maar beter van word” ontbrak ook nog….


  2 juni 2005 om 09:07
  Karlijn

  @KJ. Je kon inderdaad ook gewoon blanco stemmen. Die knop zat naast het schermpje waar je stemming op komt te staan. Ik vond inderdaad dat die keuze helemaal niet geooperd werd, ik heb het echt aan mensen gevraagd of het kon. Dat heb ik dus uiteindelijk gedaan, alleen weet ik dus nu niet wat er met die stem is gebeurd 😀

  Maar ik geef toe: het zag er niet uit met die knopjes, maar ja: ze hebben die apparaten nou eenmaal niet gemaakt voor referenda. Misschien hadden ze een groot soort van legoblok er overheen kunnen plaatsen die dan met een druk op de knop met een klein pilletje-palletje het kleine knopje op de stemmachine in beweging had gebracht. Lijkt me wel lekker: zo’n knop waar je lekker hard op kan rammen, het liefste met flink veel kabaal (PweP!)

  Overigens heb ik ooit eerder voor een referendum mogen stemmen, voor het burgermeestersreferendum in Leiden (niet bindend, maar uiteindelijk was Lenferink wel het meest gekozen), toen stond er een leuk plaatje van beide heren bij. Maar wat voor plaatje je dan bij dit referendum had kunnen zetten… misschien JPB met een blij gezicht en een siplip bij respectievelijk ja en nee.


  2 juni 2005 om 09:36
  Stijn

  “De “geen mening”-knop is er overigens wel, op elk stemapparaat kun je blanco stemmen. Overigens is die optie wel vakkundig weggemoffeld.”

  Alleen jammer dat ze in het centrum van Amsterdam het rode potlood nog altijd verkiezen boven de stemmachine, en dat je daar toch echt alleen VOOR of TEGEN kon aankrassen..

  @ Karlijn: ik ben bang dat ze die blanco stemmen gewoon de prullebak ingooien. Het zou idd van meer respect getuigen om met een uitslag te komen waar de blanco stemmen mee zijn geteld. Nu zijn VOOR en TEGEN samen gewoon 100%.


  2 juni 2005 om 11:53
  Karlijn

  @stijn

  volgens mij worden blanco stemmen gebruikt voor afronding.

  Dat is net zoals bij Tweede Kamerverkiezingen. Daar worden de blanco stemmen gebruikt om bijvoorbeeld een partij als Partij voor de Dieren aan een zetel te helpen als ze het ‘net’ niet halen zonder die stemmen. Maar inderdaad: ik weet het niet zeker.


  2 juni 2005 om 12:25
  janm

  @ Karlijn : Uit de Volkskrant van vandaag (pagina 3):

  Overigens werden de blanco stemmen niet geteld. Ze behoren tot de ongeldig uitgebrachte stemmen en tellen slechts mee voor de opkomst.


  2 juni 2005 om 12:29
  Ga je mee vissen?

  Zijn blanco stemmen niet automatische stemmen voor de partij die de meeste stemmen krijgt…


  2 juni 2005 om 12:36
  Karlijn

  @janm

  belachelijk eigenlijk. Ik had toch verwacht dat ze een optie ‘weet niet’ hadden gehad. Maar goed: dan heb je de kans dat er geen meerderheid komt voor ja of nee. En dat wil je immers met zo’n referendum


  2 juni 2005 om 12:47
  Thijs

  @ Stijn

  Wanneer je met potlood stemt kun je een blanco stem uitbrengen door een blanco (niets aangekruist) stemformulier in te leveren?

  Vandaar de naam neem ik aan…


  2 juni 2005 om 13:03
  lammert

  Nee, blanco stemmen is puur voor de opkomst percentage… Dus deze gaat niet naar de grootste groep.


  2 juni 2005 om 13:49
  Kasper Katje

  Nu wordt eindelijk eens om je meining gevraagd en dan stem je ‘geen mening’ (blanco)???


  2 juni 2005 om 14:23
  stijn

  @ Kasper.. een knop ‘Nee, geen referendum’ was ook een optie geweest 😉 als ik zo de verhalen om me heen hoor, zijn er genoeg mensen die Nee tegen de grondwet hebben gestemd omdat ze het hele geldverslindende referendum niet zagen zitten (en dan vooral de Ja-campagne).


  6 juni 2005 om 06:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!