Tuut tuut, dat is snel gegoogled!

4 maart 2014, 08:29

Overtoom is nu Manutan. Gaan we er nu ook massaal én meer kopen?

Je kunt zeggen wat je wilt, maar alleen al het rumoer rondom het nieuwe merk Manutan is indrukwekkend. In de top-twitter-lijstjes staat Manutan steevast op een prominente plek. Het inwisselen van die bekende merknaam Overtoom maakt blijkbaar de tongen los. Ook bij mij. Smaken verschillen, maar de introductiecampagne met Jeroen van Koningsbrugge vind ik sympathiek. Als voormalig reclameman heb ik waardering voor de creatieve uitvoering. Dat is niet iedereen met mij eens, maar de nieuwe naam blijft in elk geval goed hangen (ook geholpen door de frequente vergelijking met uitvaartverzekeraar Monuta, die hierover niet zal klagen) – zie ook de eerder op Marketingfacts gepubliceerde resultaten van de introductiecampagne. So far, so good…

Mediadruk

Er is over Manutan en de campagne al veel geschreven, waaronder de boeiende blog ‘Het ware verhaal achter Manutan’ van Edwin Vlems. Moet ik er dan ook nog iets van vinden? Ja, want wat mij als B2B-marketeer toch bijzonder intrigeert is de enorme (kostbare) mediadruk op radio en televisie, het inschakelen van een zeer bekende Nederlander – die dit uiteraard ook niet voor niets doet – en dat alles in een B2B-markt. Ongekend in deze tijd.

Manutan heeft alles voor kantoor, magazijn en werkplaats, zo zeggen ze. En dat is veel, heel veel. Een assortiment met meer dan 40.000 producten. Voor een grote markt. Er zijn in Nederland, volgens het CBS, circa 860.000 bedrijven. Wil je die allemaal bereiken, dan is de inzet van massamedia te begrijpen.

Afzender van belang?

Maar de vraag is of ik voor commodities, wat kantoor- en magazijnspullen zijn, belang hecht aan de verkopende partij? Vind ik de afzender van wezenlijk belang? Ik denk het niet. Hoe kopen wij zakelijk kantoorartikelen in de praktijk? We beginnen in Google. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Zakelijke inkopers en particulieren kopen regelmatig online. In de eerste helft van 2013 kochten 8,5 miljoen Nederlanders iets online met een gemiddelde besteding van 109 euro, bij maar liefst 40.000 – voor het grootste deel ‘merkloze’ – online winkels.

We schromen blijkbaar niet om aankopen te doen bij onbekende aanbieders. Ook onbekend wordt bemind. De vraag die ik mijzelf dan ook stel: hoe relevant zijn naamsbekendheid en merkvoorkeur bij het aankopen van artikelen voor op mijn kantoor, magazijn of werkplaats?

Zou ik een supermarkt zijn in een zeer concurrerende consumentenmarkt, dan zou ik, zoals Jumbo in mijn ogen goed doet, massamedia inzetten om met een bekende Nederlander (Frank Lammers in dit geval) een eigen positie te claimen naast de AH-supermarktmanager. Ik google namelijk niet naar mijn favoriete bananen en pindakaas. Maar voor printpapier en steekkarretjes wel.

Magazijnkast, stellingkast, stellingrek of magazijnrek

Stel, ik zoek iets van een kast om op mijn kantoor of in mijn magazijn zaken op te bergen. Ik zoek op woorden als magazijnkast, stellingkast, stellingrek of magazijnrek. Ik wil vooral prijzen vergelijken en misschien nog iets als draagvermogen. Een typisch product waar Manutan mee adverteert. Ik nam de proef op de som:

  • “Magazijnkast”: Manutan staat niet op pagina 1, ook niet gesponsord.
  • “Stellingkast”: Ik zie van alles, Ikea, Kwantum, Stellingkastspecialist.nl enz. Maar Manutan in geen velden of wegen.
  • “Stellingrek”: Manutan niet aanwezig.
  • “Magazijnrek”: Jazeker we hebben beet, het tweede organische zoekresultaat is Manutan, maar inclusief 3 gesponsorde links, nog 4 aanbieders erboven.

Ik probeerde het met meerdere typische Manutan-producten die ik op hun homepage zag staan en ook met generieke termen zoals ‘kantoorartikelen’. Ik kwam tot vergelijkbare resultaten.

Inzetten op SEO en SEA

Mijn conclusie? Manutan heeft een waar media-offensief in werking gezet (paid) en door de opvallende campagne en de vergelijking met Monuta genereert het merk ook veel aandacht (earned). Maar het is een wonderlijke ontdekking dat Manutan het in Google aflegt tegen talloze concurrenten.

Natuurlijk ken ik de verkoopcijfers niet en ben ik niet op de hoogte van de websitestatistieken. Zelfs al had ik dat inzicht wel, dan nog vind ik het een gemiste kans in de wetenschap dat veel grotere en kleinere ondernemers (zoals ik) online kijken en vergelijken.

Als ik marketeer van Manutan zou zijn, dan zouden mijn handen jeuken. Dan zou ik per direct inzetten op SEO en SEA. En één ding weten we zeker: het campagnebudget is niet het probleem.

B2B marketing is een geweldig vak. Als dienstverlenende marketeer en als examinator NIMA B Business Marketing heb ik veel keukens van binnen gezien. Daardoor weet ik dat elke product-/marktcombinatie anders is. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat is ook wat mij drijft. Elke dag ;)

Categorie

7 Reacties

    Edwin Vlems

    Leuke blog, Arjan. En ik ben het eens met je conclusie: op het gebied van SEO en SEA valt nog veel te halen, maar dat geldt voor veel B2B-bedrijven (gelukkig want daar verdien ik mijn geld straks mee).

    Dat een bekend merk bij B2B-commodities niet zo belangrijk is vraag ik me af, denk aan de zinsnede “Nobody ever got fired for buying IBM”. Wat ik in mijn blog over de wortels van Manutan duidelijk wilde maken is dat de kracht van het merk Manutan in Nederland enorm geholpen zou worden met het tonen van die authentieke Franse wortels.


    4 maart 2014 om 08:37
    Rattink

    Dank je Edwin. Het zou inderdaad te kort door de bocht zijn om te stellen dat een sterk en bekend merk nooit waarde heeft in een commoditie-markt. Als ik nu bijvoorbeeld een eenvoudige zakelijke betaalrekening zou openen, dan zou ik dat bij Triodos doen. Dat is misschien niet zo commoditie als een magazijnrek, maar het geeft de nuance al aan. Ook denk ik dat bij gelijkwaardigheid (in prijs en kwaliteit) je eerder kiest voor de bekende of vertrouwde afzender of voor degene waar je het meeste sympathie voor voelt. Daar zullen de Swocc’s in deze wereld ongetwijfeld onderzoek naar hebben gedaan. Verder ben ik blij dat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan jouw toekomstige verdienmodel. 😉


    4 maart 2014 om 10:36
    Edwin Vlems

    Je maakte me vooral gelukkig met je betoog dat bedrijven meer ‘inbound’ moeten gaan denken…


    4 maart 2014 om 10:56
    Arie

    Hi Arjan

    Dat online een vitale rol speelt is helder. En eens dat daar kansen en bedreigingen zitten. Per 20 januari is ook complete assortiment uitgebreid en vernieuwd. Inclusief alle content. Een monsterklus dus. Inmiddels is ons domein autoriteit weer op niveau en wordt zeer actief gesleuteld hoe middels SEO en SEA ons aanbod verder te vermarkten. Posities bouwen zich op, vooral ook in de long tail, want ‘office’ is maar 1 van de 7 productgroepen… En er komt meer… ! Ook zeker rond inbound. Kom gerust langs in Den Dolder.

    #koffie?

    Arie

    Marketing

    Manutan


    4 maart 2014 om 12:57
    Rattink

    Hi Arie,

    Leuk dat Manutan zelf de moeite neemt om te reageren!

    Ik kan me levendig voorstellen dat de hele rebranding-operatie en assortimentsuitbreiding samen een gigantische klus is. Je kunt natuurlijk niet alles tegelijkertijd aanpakken. Begrijpelijk. Goed om te lezen hoe jullie actief aan het sleutelen zijn om zaken te optimaliseren.

    Die koffie in Den Dolder kom ik graag drinken!


    4 maart 2014 om 14:23
    Rattink

    Dank Martijn voor je reactie! Je bent duidelijk meer SEO/SEA specialist dan ik 😉


    4 maart 2014 om 14:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!