Tunnelvisie tijdens Crossmediacafé
Ruim 350 bezoekers aan het door Immovator georganiseerde Crossmediacafé zullen zich ook na vandaag (woensdag) nog steeds afvragen wat narrowcasting, of wat daar voor door moet gaan, de adverteerder maar ook de exploitant nou echt te bieden heeft. Het antwoord is ondanks de rommelige presentaties door de ‘fine fleur’ uit deze snelgroeiende branche wederom niet gegeven. Adverteerders overigens die het zelf nog steeds laten afweten bij dit soort bijeenkomsten waardoor deze hun wat incestueuze karakter blijven behouden. Laten we het erop houden dat deze markt zich nog bi-directioneel moet ontwikkelen en dat het kaf nog van het koren gescheiden dient worden.
Zoals vaker zie je dat door overwaardering voor het één (narrowcasting in zijn huidige vorm) onderwaardering voor het ander (traditionele tv reclame) ontstaat. Terwijl het cumulatief veelal sterker is dan het monomediaal. Maar kom daar maar eens mee aan bij mannen als Maarten van Huijstee en Charly Heusschen van ON, Michiel Reinhoud van POSTTV, Tijmen Bos van Media Librium (Telegraaf Media Groep) en vooral Jerry Rustveld van MediaLandscape die met verve hun business weten te vertegenwoordiger maar geen universele waarde toevoegen aan het begrip selectieve contentdistributie anders dan een uitwisselbare oplossing voor een lokale behoefte. Hoezo macrovisie…
Met name Michiel Reinout (Wannahaves, TaxiTV) deed fors inbreuk op zijn geloofwaardigheid met een goedkope case over het effect van narrowcasting. Een populaire spiegelreflex camera zou na het tonen op instoreschermen 12 keer beter verkopen dan op locaties waar deze communicatie niet zou plaatsvinden. De mannen hebben blijkbaar nog een beetje last van tunnelvisie en narrowcasting is ook na vandaag voor velen nog steeds een containerbegrip…
Net als Albert vind ik het na ruim een decennium wel nog altijd bijzonder dat de reclamewereld afwezig is op bijeenkomsten waar het gaat om de toekomst. Toen Negroponte begin 1995 op uitnodiging van Planet Internet naar Amsterdam kwam, zaten er in de zaal werkelijk uit alle bedrijfstakken mensen: van papierfabrikanten tot telecomtypes, maar de reclamewereld vormde minder dan 2% (!) van de honderden bezoekers. Bij mijn bezoek aan het Crossmedia-cafe vorig jaar zag ik weer vrijwel alleen mediamensen en bij eDay vorig jaar idem dito. IPAN is al jaren zo. Marco stelt enerzijds terecht dat het zo wel leuk blijft om met vakgenoten van gedachten te wisselen. Maar anderzijds gaat de ontwikkeling van de reclamemarkt op nieuwe mediagebied langzamer dan op grond van de ontwikkelingen terecht is. Vooral adverteerders zijn de dupe. Frank Eijken van RTL zei dit afgelopen zaterdag bij BNR Mediazaken bijna letterlijk. Nieuwe media zijn vaak veel effectiever (vooral in combinatie met traditionele media) en goedkoper, maar de reclamewereld en de traditionele media zijn langzaam en conservatief. Misschien ook wel zo handig, want als die zouden handelen was ik wellicht nog steeds werkloos afgestudeerde.
De adverteerders schuiven vermoedelijk vanmiddag aan bij de nc-meeting van Kobalt…
Met het komende MediaCity congres op 26 april, zetten we als CMBO de targets juist op media inkopend Nederland. We hopen dus vooral op adverteerders en reclamebureaus. Dat dan ook media producenten aanschuiven, is prima. Dat moet natuurlijk nog wel even gaan lukken, die mensen van hun werkplek afhalen, is een hele opgave……
Het moet vooral een congres worden met sprekers die een heldere visie geven op de wijze waarop zij vanuit het ene media kanaal andere kanalen zijn gaan zoeken voor het afzetten van hun content. Daarbij vooral kijkend naar de gevolgen voor de processen (concept/creatie, realisatie/productie en distributie) ten gevolge van innovaties die door ICT tools mogelijk zijn gemaakt.
Einde deze maand wordt het definitieve programma bekend gemaakt. Veel van de door ons geselcteerde sprekers hebben al toegezegd te willen meewerken.
Suggesties blijven echter onverminderd welkom…..
De samenstelling van het publiek bij de 212-sessies varieert enorm per gekozen onderwerp. Afgelopen dinsdag betrof het een vrij specifiek en innovatief onderwerp en dan laten adverteerders het vaak afweten. Als je kijkt naar de samenstelling van het publiek bij de Yo Oma case en de Seth Godin sessie, dan was meer dan 30% afkomstig uit adverteerdersland. Bij elke sessie/samenkomst dient je van te voren te bepalen welke groep je wilt aanspreken en soms is dat de media/consultant wereld en soms de adverteerder. Dit is verder prima, zolang er maar een goede balans door het jaar heen ontstaat.
Het leuke is dat narrowcasting nog steeds niet in het juiste perspectief binnen een winkel of op pop/pos wordt geplaatst waar het thuis hoort…in de winkel!- communicatie mix. Als onderdeeltje in een uitgebreide actie op de plaats van verkoop ..samen met een productdisplay, sfeerdisplay, schapstopper, schaptalker, wobbler, vloersticker. Dit bij elkaar maakt dat ik het betreffende product uit het schap in m’n karretje knikker. Overigens loop ik in de winkel niet met m’n kop omhoog maar kijk naar het schap , display of aanbieding. Schappenplannen zijn er niet voor niets, anders had de pindakaas wel op 4 meter hoogte in de winkel gestaan…naast een scherm. Nee, een scherm is niet een ding op zich, plaats het bij de echte spullen en adverteer voor de echte spullen op die locatie. Oh ja, McDonald’s is wel superslim! Daar heb ik afgelopen zaterdag een paar uurtjes gezeten , kijkend naar een scherm en 10 van die Happy Meals weggestopt en verrek ..ze hebben er ook koffie en ijs!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!