Is er een wereld waarin je zelf de baas blijft over alles wat je op internet publiceert? Een wereld waarin je online vrienden van jou zijn en je ze overal mee naartoe kunt nemen? Een wereld waarin je niet met huid en haar bent overgeleverd aan commerciële en beperkende platforms als Facebook, Twitter en LinkedIn? De mensen achter Tent denken van wel. Hier is hun verhaal.
Wat is het probleem?
Nu het nieuwtje er een beetje af is, worden de nadelen van gecentraliseerde, commerciële internetplatforms steeds zichtbaarder. Facebook censureert afbeeldingen van een 40 jaar oud verkiezingsaffiche van de PSP, Twitter zet vol in op advertenties, LinkedIn verplaatst vertrouwde functionaliteit naar de betaalde versie.
Onder druk van investeerders gaan ook min of meer open platforms als Twitter steeds meer op slot. Innovatieve diensten van derden worden afgeknepen. Koppelingen met andere netwerken worden geblokkeerd. Het sociale web valt uiteen in “silo’s” waartussen nauwelijks uitwisseling mogelijk is. De gebruikers blijven met de gebakken peren zitten.
Wat is Tent?
Tent is ontstaan vanuit de gedachte dat het sociale web te belangrijk is om in handen van commerciële partijen en regeringen te laten. Kort gezegd is het een soort netwerk van blogposts en RSS-feeds, waarin je zelf de regie voert.
Tent draait de rollen om. Je content staat op je eigen server. Je bepaalt zelf wie er wel of niet bij mag. Als Facebook en Twitter zonodig jouw status updates willen hebben, moeten ze er maar om komen vragen. Maar je kunt ook je eigen Facebook of Twitter bouwen. Ga je naar een andere server verhuizen? Dan verhuizen je content en je vrienden gewoon mee.
Dit is allemaal mogelijk omdat Tent een protocol is, geen gecentraliseerde dienst. Vergelijk het met e-mail en het World Wide Web. Net als die twee is het gedecentraliseerd. Als er ergens een schakeltje uitvalt, blijft de rest gewoon werken.
App.net
Naast Tent zijn er nog andere initiatieven die zich afzetten tegen commercie en silovorming op het sociale web. Het bekendste is app.net. Dat is een interessant alternatief voor Twitter, zonder advertenties en relatief open voor ontwikkelaars. App.net is echter geen protocol, maar een gecentraliseerde dienst waar je abonnementsgeld voor moet betalen.
Ook voor Tent kunnen commerciële diensten worden ontwikkeld, maar je blijft uiteindelijk de baas over je eigen content en je eigen vrienden. Dat zit ingebouwd in het protocol.
Privacy
Een belangrijk - en mogelijk controversieel - aspect van Tent is het hoge niveau van privacy dat het mogelijk maakt. Tent kan overweg met Tor, het open netwerk voor anonieme communicatie. Activisten en anderen kunnen zo met elkaar communiceren zonder afgeluisterd te worden, in volledig onzichtbare netwerken.
Tent ondersteunt ook het versturen van vertrouwelijke berichten tussen verschillende diensten. Tot slot is het heel lastig te blokkeren door, bijvoorbeeld, lokale overheden.
Kennismaken
Tent uitproberen is heel gemakkelijk. Je kunt dat als volgt aanpakken:
- Bezoek Tent.io om je te oriënteren. Je vindt hier meer informatie over het protocol en de beschikbare diensten. Er is ook een blog, een FAQ en zelfs een manifest.
- Maak een eigen Tentserver aan op Tent.is. Schrik niet. Er komt geen techniek aan te pas en het kost maar een paar minuten.
- Je kunt daarna meteen aan de slag met de applicatie TentStatus, een soort Twitterkloon. Pas op: de vertrouwde @ van Twitter is daar vervangen door ^ (een tentsymbool?).
- Ben je wel technisch en draai je liever zelf een server, kijk dan op GitHub.
Wordt het wat met Tent?
Op dit moment is het nog niet heel veel meer dan een goed idee. Omdat ze pas een maand draaien, is ook de kans op bugs en veiligheidsproblemen best groot.
Tent heeft wel de tijd mee. Steeds meer gebruikers krijgen genoeg van de commerciële spelletjes die door de grote platforms worden gespeeld. Ook het voortdurend lekken van vertrouwelijke gegevens zet mensen aan het denken. En van wie waren medische data ook alweer?
Is de toekomst aan gedecentraliseerde protocollen en controle over je eigen data? Moet het sociale web worden teruggegeven aan de gebruikers? Ik ben benieuwd naar je mening.
Tot slot
Dank aan Chantal Coolsma, Gerard van Enk en Jeroen Smeets voor het kritisch doorlezen van deze blogpost.
Credits afbeelding door Paxson Woelber (source and license)