SXSW Interactive Festival (verslag)

9 maart 2008, 10:46

Een delegatie van Mangrove reisde af naar Austin, Texas, om verslag te doen van het SXSW Interactive Festival. Het SXSW Interactive Festival is een vijf dagen durend jaarlijks evenement vol paneldiscussies, keynotes, een Trade Show en ander spektakel. Het festival staat in het teken van opkomende nieuwe technologieën. Robert Leefmans, Marleen van den Brand en Joris Verbogt bezoeken verschillende sessies en doen daar beknopt verslag van.

Webdesign for ROI

Sander Niehaus, Lance Loveday

Als eerste een ‘book reading’ om 10 uur vandaag: Webdesign for ROI. Een leuke korte presentie over hoe belangrijk design is voor de verkoop op je site. In het onderzoek dat de auteurs deden, bleek 75% van de mensen de betrouwbaarheid van de firma achter de site te beoordelen door het design. In 1/20 ste van een seconde begin je met het beoordelen hiervan.

“Zorg in eerste instantie niet voor nog meer mensen op je site maar begin met moeite stoppen in een een hogere conversie van de mensen die toch al op je site komen.”

{title}

Rome, Sweet Rome

Jennifer Fraser, Lead Interaction Designer, Corel

Een lezing over hoe een oud boek een nog jong discipline als Interaction Design kan beïnvloeden. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden worden de drie principes Duurzaamheid, Bruikbaarheid en Schoonheid uit de Architectura van Vitrivius (geschreven tussen 27 en 23 v. C.) toegepast op Interaction Design.

Duurzaamheid laat zich in ID herleiden als een solide codebase en “fail gracefully”. Bruikbaarheid wordt bereikt door zich te houden aan standaarden en de gebruiker het gevoel te geven “in control” te zijn. Schoonheid valt dan weer samen met het toepassen van de juiste verhoudingen en het vermijden van visuele afleiding.

Zeer interessant was om te zien dat ook in het oude Rome al nagedacht werd over wat men nu heel modern Functional Requirements noemt.

Design is in the details

Naz Hamid, weightshift

Een presentatie van een interactieve ontwerper over zijn werkwijze en het belang van detail. Aan de hand van een aantal verfijnde productontwerpen liet hij dit zien. “the small parts make the whole”, “little things make all the difference”, “you are the sum of all parts”, “less is more”. Hierna liet hij wat van zijn website ontwerpen zien, en de keuzes die hij gemaakt had in de totstandkoming van het eindresultaat. Het waren allemaal redelijk brave ontwerpen. Hierna ging hij verder met het laten zien van zijn werkwijze. Hij houd zich aan een ckecklist voor het maken van een ontwerp.

The Contextual web

Nick Finck of Blue Flavor

The contextual web bleek anders dan verwacht. Erg interessant, het ging met name om content die ook beschikbaar wordt op andere devices, bijvoorbeeld Mobile!

Bij navraag bleek in de zaal van zo’n 500 man 75% een iPhone te hebben. This is heaven!

Er zijn 4 soorten context:

  1. De gebruiker (wie gebruikt de applicatie, leeftijd, geslacht, lichamelijke beperkingen etc.)
  2. De taak (wat wil een gebruiker doen)
  3. De omgeving (wat doet de gebruiker nog meer, waar werkt hij, is het licht/donker)
  4. De technologie (welk apparaat / platform wordt gebruikt)

Dit wordt verder toegespitst op het mobiele platform. Voorbeelden als de New York Times (slecht) en Flickr (goed) passeren de revue. Waar moet je op letten met het ontwerpen van mobiel toegankelijke websites:

  • Readability: page length
  • Font size: Not readable by default not havig to zoomin in etc
  • Interaction: navigation (to the left)
  • Big hotspots
  • Search
  • Buttons
  • Call to action
  • Server-side detection

Referenties:

Accessible rich media

Ik had bij deze paneldiscussie verwacht wat meer kennis op te doen die gebruikt zou kunnen worden om de cityportal die we aan het ontwerpen zijn, maar het ging in deze presentatie vooral om de tools om te testen of websites accessible zijn. Toch was het goed om eens echt zo’n screenreader aan het werk te horen, om behoorlijk gek van te worden trouwens. Verder was het wel goed om eens wat cijfers te zien van websurfers met een handicap, en om eens stil te staan bij de vergrijzing, toch veel mensen op het web die heel anders surfen en helaal niet gebaat zijn bij bv ajax, waarbij er 1 element op de pagina update, terwijl je net met je ‘magnifire’ in een heel andere hoek va de website zit te kijken.

Tools:

iCTA: accessible extensies voor Firefox

Colour content analyzer

Screen reader emulator

Roel Schiefelbusch
Managing Partner bij Mangrove

Roel Schiefelbusch is managing partner bij full service internetbureau Mangrove.

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    @Robert: had gisteravond al even gekeken maar kon toen nog niets vinden; screenschots zien er veelbelovend uit!


    10 maart 2008 om 05:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!