Streamingvideodiensten hoog gewaardeerd om groot en reclamevrij contentaanbod

15 november 2021, 12:58

Door moordende onderlinge concurrentie ligt contentlat extreem hoog

Uit het onlangs verschenen Dutch Customer Experience of video services-rapport van Telecompaper blijkt dat streamingvideodiensten soms wel 7 dagen per week worden gebruikt. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een steeds groter aanbod aan streamingvideodiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime en Film1. Streamingdiensten maken, dat is niet verrassend, een belangrijk onderdeel uit van het dagelijks kijkgedrag.

Veel en vaak, lekker zonder reclame

Bijna een derde van alle gebruikers waardeert, aldus het persbericht van vanmiddag, vooral het ontbreken van reclame. De tevredenheid onder Nederlanders over het contentaanbod van streamingvideodiensten is met 80 procent erg hoog. Voor bijna een derde (32%) van alle gebruikers is het ontbreken van reclame reden om de betreffende videodienst te gebruiken. Andere veel aangegeven redenen zijn de mogelijkheid om zelf te bepalen wat en wanneer iets wordt bekeken (51%) en dat de kwaliteit van de aangeboden content beter is dan het aanbod van lineaire televisie (39%).

Van alle gebruikers van Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video en Film1 maakt 57 procent minimaal drie dagen per week gebruik van de videodienst. Bijna drie op de tien gebruikers maakt zelfs vijf of meer dagen per week gebruik van de videodiensten waar ze op geabonneerd zijn.

“De lat ligt hoog, maar niet zonder succes: Dit jaar had Netflix alleen al 35 Oscar-nominaties.”

Hoge tevredenheid contentaanbod

De tevredenheid over streamingvideodiensten ligt hoog in Nederland. 80 procent van alle gebruikers van streamingvideodiensten is tevreden over het contentaanbod van de dienst waar zij gebruik van maken. Onder gebruikers van Netflix ligt de tevredenheid met 87 procent het hoogste. Driekwart van alle gebruikers is daarnaast tevreden over de hoeveelheid nieuwe content die aan de videodienst waar zij gebruik van maken wordt toegevoegd.

“We zien hoge tevredenheid over de aangeboden content”, zegt Bart Kooning, research analyst bij Telecompaper en auteur van het onderzoek. “Door onderlinge concurrentie wordt er flink geïnvesteerd in het maken van hoogwaardige films en series. Denk aan Mocro Maffia (Videoland), The Mandalorian (Disney+) en recentelijk Squid Game (Netflix). De lat ligt hoog, maar niet zonder succes: Dit jaar had Netflix alleen al 35 Oscar-nominaties.”

Keuzestress

De hoeveelheid aangeboden content bij videodiensten resulteert bij sommige gebruikers wel in ‘keuzestress’. Vier op de tien gebruikers van videodiensten geeft aan wel eens afgehaakt te zijn in de zoektocht om iets te gaan kijken. De meeste gebruikers (80%) slagen erin, aldus Telecompaper, om binnen 20 minuten een film of serie te vinden die zij willen gaan kijken. Een op de tien gebruikers van streamingdiensten is regelmatig langer dan een halfuur aan het zoeken voordat zij een film of serie selecteren om te kijken.

Menu en voorgestelde content helpt abonnee kiezen

De zoektocht naar films of series vindt bij 70 procent van de gebruikers plaats via het menu van de videodienst. Ruim een derde (36%) van alle gebruikers gaat een voorgestelde film of serie kijken. Daarnaast blijken ook aanbevelingen van vrienden of familie, media-aandacht voor bepaalde films of series en aanbevelingen op websites gebruikers van streamingvideodiensten te helpen bij het maken van keuzes om specifieke films of series te gaan kijken.

Over het onderzoek

Conclusies in bovenstaand arikel zijn afkomstig uit het Dutch Customer Experience of Video Services-rapport van Telecompaper (volledig rapport tegen betaling beschikbaar op website Telecompaper). De peiling is gedaan in het derde kwartaal van 2021 onder 800 respondenten. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 16 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT).

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!