Steeds vaker online medische informatie gezocht

Steeds vaker online medische informatie gezocht

Steeds vaker wordt het internet gebruikt om medische informatie op te zoeken, blijkt uit de meest recente gegevens van het onderzoek- en adviesbureau InSites Consulting.

Zo wendt 73 procent van de chronisch zieke internetgebruikers in Nederland zich tot websites om informatie omtrent hun ziektebeeld te vergaren. Bij familieleden of kennissen van een chronisch zieke pati?nt ligt dit percentage even hoog.

Een jaar geleden zocht nog slechts de helft van de chronisch zieke surfers informatie op omtrent hun ziekte op het web. Opvallend is volgens InSites ook de behoefte bij pati?nten aan lokale online informatie met betrekking tot hun ziekte. De onderzoekers zien de resultaten niet als alternatief voor het doktersbezoek. Zieken willen zich voornamelijk beter informeren voor en na die consultatie.

InSites Consulting ondervroeg 75.000 Nederlandse internetgebruikers.

Bron:
http://www.adformatie.nl/


Geplaatst in

Delen



Er zijn 1 reacties op dit artikel

  • Dokters hoeven geen schrik te hebben dat mensen die medische informatie opzoeken via het Internet hen klanten zal kosten. Uit een andere studie van InSites Consulting blijkt immers dat Belgische Internetgebruikers zelfs aangezet worden via de online informatie om een dokter te bezoeken. Eén op drie van de surfers die online medische informatie raadpleegt, beslist op basis van deze informatie om naar een dokter te stappen. Bovendien geven mensen aan dat hun motivatie om online medische informatie te zoeken eigenlijk vooral gebeurd om zich verder te informeren maar zeker niet om niet meer naar de dokter te moeten gaan.

    De vrees van dokters dat het Internet een plaats zou zijn waar mensen zelf dokter gaan spelen, lijkt ongegrond. Mensen willen zich eerder heel uitgebreid informeren en daarvoor is het Internet uiteraard een ideaal kanaal. De belangrijkste consequenties voor de dokter is dat een deel van de patiënten een stuk beter geïnformeerd bij de dokter op bezoek gaat. De studie van InSites toont bovendien aan dat mensen specifiek informatie opzoeken om die dan nadien in een gesprek met de dokter te gebruiken. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat ook na het bezoek aan de dokter het Internet gebruikt wordt om een second opinion te hebben. In de studie van InSites gaat men ook na welke informatiekanalen mensen prefereren voor acute en chronische ziektes. De resultaten uit deze analyses tonen duidelijk aan dat de huisarts de meest geraadpleegde bron is zowel bij acute als bij chronische ziektes. Opvallend is dat de apotheker een belangrijke informatiebron is voor acute ziektes, maar niet voor chronische ziektes. Bij chronische ziektes wordt de rol van de specialist belangrijker en ook die van het Internet. Eigenlijk betekent dit dat mensen hun Internet vooral inschakelen als ze informatie nodig hebben rond ernstige aandoeningen.

    Bron:
    http://www.insites.be/

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.