Startpaginadochters massaal verwijderd uit Dmoz

Startpaginadochters massaal verwijderd uit Dmoz
, Upstream
@marcoderksen

Vandaag (inmiddels gisteren) is uit diverse bronnen (waaronder journalisten) vernomen dat vrijwel alle Startpaginadochters massaal uit Dmoz.org (de internationale startpagina, red.) verwijderd zijn, zoniet nog worden verwijderd. De primaire reden is volgens Dmoz het ontbreken van content en het feit dat Startpagina en haar dochters een concurrende positie ten opzichte van Dmoz zouden innemen.

Het lijkt er op dat Dmoz daarmee haar locale concurrent Startpagina een hak wil zetten. Het verwijderen van verwijzingen naar concurrerende websites lijkt lijnrecht tegen de ideologie van Dmoz in te gaan, die openheid en onafhankelijkheid voorstaat aldus Planet.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Daar ben ik het niet mee eens.
  Dmoz is een directory van websites, opgedeeld in categoriëen. Als je in een directory startpagina's gaat opnemen dan geef je daarmee in feite aan dat het overzicht van sites in je directory niet compleet is.

  Bovendien vind ik het onzin dat er altijd naar *.pagina.nl wordt gelinkt. Vaak zijn de *.startkabel.nl pagina's veel beter onderhouden, minder commercieel en uitgebreider dan hun startpagina-zusjes.

  De inhoud van Dmoz heeft belangrijke invloed op de Google-rankings. Dmoz zou daarom moeten gaan focussen op het werven van redacteurs die veel over een onderwerp weten. (Bijv. Marco die de Nederlandse directory over marketing bijhoudt). Op dit moment duurt het namelijk maanden eerdat je pagina beoordeeld/opgenomen wordt in het open directory project.

  geplaatst op
 • Leuk nieuws voor Lianne. Hey Lianne, misschien slim om een tegenaanval in te zetten en te komen met een nieuwe reclamecampagne om zodoende heel europa te veroveren?

  Startpagina.be, de, it, es, etc. ;)

  geplaatst op
 • Worden alleen de pagina's van startpagina (pagina.nl) verwijderd, of gaat het om alle startpagina's ?

  Ik ben het met Eric eens dat de kwaliteit bij startpagina steeds minder wordt omdat een steeds groter deel van de beheerders slechts één doel lijkt te hebben, namelijk zo veel mogelijk geld verdienen. Zo probeer ik bijvoorbeeld al tijden een linkje op een voor ons zeer relevante startpagina te krijgen, maar de betreffende beheerder wil daar geld voor zien. Het resultaat hiervan is dat zijn lijstje met een stuk of zes bedrijven uit onze branche totaal de plank misslaat, belangrijke partijen missen in het lijstje en twijfelgevallen staan er als tip op. Hiermee wordt dus zeker geen representatief en onafhankelijk lijstje links getoond, terwijl de gemiddelde bezoeker wel het idee heeft dat de pagina's onafhankelijk en representatief zijn.

  Vanuit dat oogpunt vind ik het een prima beslissing van DMOZ dat ze deze pagina’s verwijderen, maar dan moet er wel een goede lijn in zitten.

  Ik ben dan ook erg benieuwd wat het beleid is ten aanzien van verzamelgids, startkabel enzovoorts.

  geplaatst op
 • Ken het probleem Remi, ook wij krijgen geen voet aan de grond op de voor ons relevante pagina.

  Ikzelf heb me enige tijd geleden aangemeld als editor voor DMOZ, ze houden dit wereldje echter graag beschermd, ook al zijn de aantallen wachtende urls vaak zo groot dat je minstens een paar fte's nodig hebt om het grondig bij te werken.

  geplaatst op
 • Herkenbare problemen!
  Ik heb me ook ooit aangemeld als editor voor DMOZ. Uitgebreide application forms ingevuld, maar uiteindelijk nooit meer wat gehoord. En dat terwijl de wachtrijen enorm zijn en er tientallen sites gebruiken van DMOZ als bron...

  geplaatst op
 • Lijkt me terecht dat DMOZ deze pagina's verwijderd. Ik vraag me alleen af of ze zich daar niet beter bezig kunnen houden met het wegwerken van de wachtrijen van enkele maanden...

  geplaatst op
 • DMOZ weet dat google hen ( o.a ) als directe referentie gebruikt. En google houdt nu eenmaal niet van betaalde links. Ook wil google het monopolie houden / krijgen op zoeken, en wat startpagina doet is zonder het leveren van enige unieke content, proberen ook als leverancier van informatie op te treden. Hoe lang denk je het vol te kunnen houden in het straatje van google ta gaan zitten, en daar nog geld voor te vragen ook.
  Startpagina.nl is bijvoorbeeld al gezakt van een PR6 naar een PR4, en het zal me niet verbazen als bij de volgende dance die nog verder wegzakt. Lever unieke content, en vraag geen geld. Iedereen weet dat Ilse een commerciele onderneming is, en dat de startpagina's een roi moeten hebben.

  Vragen om een link op een van hun pagina's is dus zonde van je tijd.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.