Je bekijkt een artikel van Beeckestijn
partner

Slechts één op de vijf B2B marketeers zeer goed voorbereid op de toekomst #spon

19 april 2022, 11:59

Inspelen op de digitalisering, contentcreatie en optimaliseren van de customer experience. Een greep uit de werkzaamheden die een B2B marketeer of B2B marketingteam kan hebben. Er is altijd een proces te optimaliseren of nieuwe propositie uit te werken. Het is een valkuil om continu mee te gaan in de waan van de dag. Want hoe goed zijn de marketeers binnen jouw B2B organisatie voorbereid op de toekomst?

Volgens onderzoek van het internationale platform MarketingProfs voelt slechts 19% van de B2B marketeers zich zeer goed voorbereid op de toekomst. Dit heeft natuurlijk niet alleen te maken met de diversiteit in werkzaamheden, maar ook met de snelheid waarmee het vakgebied en de wereld veranderen. Belangrijk dus om tijd te maken om naar de toekomst te kijken.

Ook spanningen op de B2B arbeidsmarkt

Steeds meer organisaties zien het belang van het opleiden en trainingen van hun professionals. Niet alleen om relevant te blijven met de juiste kennis en skills in huis, maar ook als middel om professionals aan zich te binden. Volgens het onderzoek is 16% van de B2B-marketeers actief op zoek naar een nieuwe baan. En staat bijna de helft open voor nieuwe mogelijkheden. Ongeveer de helft (48%) van de respondenten noemde interessanter werk als reden om open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Er waren uiteraard ook andere redenen zoals hoger salaris en carrièreverbetering (57%).

Professionals binden door opleiding

Investeren in opleiden kan een belangrijke bijdrage kan leveren aan zowel het interessanter maken van werk als het behoud van B2B marketeers. De belangrijkste reden waarom B2B-marketingmanagers investeren in opleidingen is het verbeteren van de interne marketingkennis en vaardigheden (79%). Het opvullen van kennishiaten wordt door driekwart van de respondenten als reden genoemd. Behoud van marketing collega’s en medewerkers tevredenheid blijkt voor meer dan de helft (53%) van de B2B marketing managers een belangrijke reden om te investeren in marketing opleidingen.

Leren voor persoonlijke groei en specifieke kennis

Voor B2B marketing professionals zelf zijn persoonlijke groei en het opdoen van specifieke kennis de belangrijkste redenen om deel te nemen aan een opleiding of training. Respondenten geven aan op zoek te zijn naar specifieke kennis voor het oplossen van problemen die verband houden met hun huidige rol (69%).

Het belang van training op tactisch en strategisch niveau

De behoefte aan direct inzetbare kennis heeft vaak betrekking op het gebruik van nieuwe marketingtechnologie zoals marketing automation, customer data platformen, CRM en content management systemen. Marketeers realiseren zich dat zonder kennis op tactisch/strategisch niveau het succesvol inpassen van deze technologie kansloos is. Een operationele knoppen training is onvoldoende om echt rendement uit marketingtechnologie te kunnen halen.

Voordelen van leren

Het onderzoek van MarketingProfs laat ook zien wat goed getrainde marketeers anders doen. Ze werken effectiever en hebben bovengemiddeld meer zin in hun werk. En, belangrijk voor de organisatie, ze zijn minder vaak actief op zoek naar een nieuwe baan.

Maar als opleiden alle bovenstaande voordelen meebrengt, waarom voelt dan slechts 19% zich zeer goed voorbereid op de toekomst?

Zelf opleidingsbudget aanvragen en verantwoorden

Ten eerste is het vrij krijgen van budget voor B2B marketeers een obstakel. Zoals eerder genoemd is 50% van de respondenten die geen managers zijn, niet zeker of er wel opleidingsbudget is. Daarnaast geeft een meerderheid (54%) aan dat werknemers training en opleidingen zelf moeten aanvragen en verantwoorden. 33% van de respondenten geeft aan het lastig te vinden om de kosten te rechtvaardigen.

All you can learn

1 op de 5 B2B marketeers heeft een persoonsgebonden opleidingsbudget en kan zelf bepalen hoe deze te gebruiken. 30% van de B2B marketeers geeft aan dat hun organisatie niet over een toereikend opleidingsbudget beschikt en moeten zelf de marketingopleidingen betalen. Het andere uiterste is het geval bij organisaties met een “All you can learn” opleidingsbeleid. Medewerkers kunnen onbeperkt opleidingen volgen zolang deze relevant zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Tijd is schaars & training niet relevant

Een tweede reden is het ontbreken van tijd. Zeker als openstaande vacatures lastig te vervullen zijn, is tijd schaars. Voor 50% van de respondenten is tijd een belangrijke hindernis voor het volgen van een opleiding of training. Voor 27% zelfs de belangrijkste.

Tot slot is ook het theoretische aspect een reden om geen training te doen. Vrijwel iedereen wil een training die helpt bedrijfsdoelstellingen te halen, maar slechts 3 op de 10 beweert dat hun training hen momenteel in staat stelt dat te doen. B2B marketeers geven aan dat zij behoefte hebben aan veel praktijkvoorbeelden, checklists en coaching om nieuwe kennis direct toe te passen in de praktijk.

Rol voor managers

Als manager heb je een belangrijke rol in het wegnemen van de bezwaren. MarketingProfs geeft een aantal stappen mee die je hierbij kan nemen:

  • Start met het bepalen van je (organisatie) doelstellingen (en schrijf deze ook op). Om meer uit opleiden te halen is het belangrijk om te weten waar je heen gaat. Wat betekend succes voor jouw team of organisatie? En welke stappen moet je nemen. Essentiele vragen om o.a. te bepalen welke kennis en skills je nodig hebt binnen jouw team.
  • Maak ‘een leven lang leren’ onderdeel van je cultuur. Dit start bij het bepalen van leer doelen voor je team. In de vorige stap heb je bepaald waar je heen wil en welke kennis en skills je nodig hebt, maar wie gaat wat leren? Daarnaast is het ook belangrijk om actief tijd te maken voor training.
  • Stop met marketeers verantwoordelijk te maken voor het aanvragen en verantwoorden van een opleiding. Wees open over het budget dat er beschikbaar is. En zorg dat het makkelijker is om goedkeuring te krijgen.

B2B opleiding of training

Ben jij opzoek naar nieuwe kennis en skills voor jezelf of collega’s? En ben je werkzaam binnen een Business-to-Business (B2B) omgeving? Dan ben je bij Beeckestijn Business School op het goede adres! Binnen alle opleidingen wordt er aandacht besteed aan B2B met inspirerende voorbeelden, cases en extra webinars. Daarnaast zijn er een aantal opleidingen speciaal voor B2B professionals ontwikkeld.

Meer Informatie

Make impact   

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar gratis kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij of download een van de whitepapers. #kennisdelen   

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar nieuwe kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij, download een van de whitepapers of volg een opleiding of training. #kennisdelen 

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!