Rocken en raven op de Huis House Beurs

30 januari 2015, 06:00

Lege tijgerprinttrolleys, boodschappentassen en kakelende vrouwen domineren begin februari de perrons op station RAI. De huismoeder, jaartje of veertig, Kipling-tasje op haar buik, trolley in haar linkerhand en haar rechterhand over om de gratis samples mee te graaien. De stereotypering van de consument die in mij opdoemt wanneer ik aan de Huishoudbeurs denk. Negen dagen lang ellenlange rijen voor de ingang van de RAI, duwend en trekkend voor de voucher waarmee ze gratis wasmiddel van de Lidl kunnen scoren.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Lewis PR.

De NS is ontregeld, logisch want de 250.000 huismoeders die hier jaarlijks opaf komen, komen niet alleen uit Amsterdam-Zuid. Een kwart miljoen bezoekers, dat is voor organisaties een enorme hoeveelheid interessante consumenten. Daarnaast is het dé doelgroep voor bedrijven die producten willen verkopen voor dagelijks gebruik als wasmiddel, stofzuigerzakken en vaatdoekjes. Een doelgroep die overigens steeds groter wordt.

Bleek Lively en Britney Spiritus special guests

Sinds twee weken is namelijk een nieuwe doelgroep van de Huishoudbeurs geboren: de jongeren. Een groep jongelui vond het tijd om het suffige imago van de Huishoudbeurs letterlijk af te stoffen. De Facebook-pagina van de Huishoudbeurs was het doelwit en plannen voor een ware Huis House Beurs werden online gesmeed. Een eindeloze stroom aan hilarische woordgrappen en gephotoshopte afbeeldingen bereikten een enorme hoeveelheid Facebookers en ook de pre- en afterparty werd gelijk vastgelegd.

Namen van speciale gasten als Zac Magnetron, Bleek Lively, Brad Kookpit en Britney Spiritus werden ‘gelekt’ en ook Armin Borduren zou een vette workshop geven. Daarnaast werd de line-up aangevoerd door hoofdact Dreft Punk, refererend naar het wereldberoemde houseduo Daft Punk.

De Huishoudbeurs speelde slim in op deze Facebook-hype, door vip-tickets weg te geven voor de beste grappenmaker. De gelukkige winnaar plaatste onderstaand filmpje waarin een dj, genaamd Dreft Punk, achter een gasstel staat te draaien. Het filmpje ging viral en werd meer dan 10.000 keer geliket op de Facebook-pagina van de Huishoudbeurs.

PR-stunt?

Publiciteitsstunt van de Huishoudbeurs? Dit vroegen diverse landelijke media zich af. Volgens beursmanager Nicole Mengerink niet: “Als we dit zelf hadden bedacht, was het waarschijnlijk niet zo gegaan”. Toch zorgde deze stunt voor enorm veel media-aandacht, van NOS op 3 tot aan het radiostation SLAM!FM. Bij SLAM!FM kwamen ze zelfs op het idee om kaartjes voor de Huishoudbeurs weg te geven aan hun jonge luisteraars.

Durf

De Huishoudbeurs toonde lef. Hoewel enkele media kopten over Project X-praktijken over de Huishoudbeurs, kon de organisatie hier alleen maar om lachen. Ze speelden slim in op deze hype door vip-tickets weg te geven, werden door media veelvuldig om reactie gevraagd en kwamen hierdoor op een verfrissende, positieve manier in het nieuws. PR gecreëerd door de consument, waarbij media bij jou aanklopt in plaats van andersom. Een ideale situatie voor een organisatie.

Het belangrijkste in PR is naar mijn mening om een brug te vinden tussen een organisatie, de media en de consument. Vaak wordt deze laatste, belangrijkste factor vergeten en ligt de focus te veel op media. Opvallend, aangezien organisaties juist een PR-bureau vragen om via media de consument wil stimuleren om uiteindelijk hun product of dienst te kopen. Het Algemeen Dagblad zal geen Dreft gaan kopen naar aanleiding van een interessant artikel over afwasmiddel, maar de lezer van de krant misschien wel.

Kirsten Spoelstra
Account Executive bij LEWIS PR

Kirsten Spoelstra is Account Executive bij LEWIS PR Amsterdam. Eerder behaalde ze haar master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar fulltime job houdt ze zich bezig met de organisatie van VRIJ Festival, het eerste Bevrijdingsfestival in Hoorn. Ze schrijft, leest, onderzoekt en organiseert graag.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!