ReclameReview: YoungCapital’s We Give Work
Hoe bereik je de generatie Insta-jongeren die werk zoeken? Nou, door deze doelgroep zelf te betrekken bij het maken van de commercial. Dat was althans de gedachte van YoungCapital en bureau HERC. Het resultaat is de campagne ‘We Give Work’.
Credits
Bureau: HERC the agency
Creative Director: Emilio de Haan
Account Director: Niels Heimens
Concept/Artwork: Safi Graauw, Camille Boumans, Kirwin Lonwijk, Gyatso Davids, Joëlle Strijk, Estelle das Dores, Emilio de Haan
Agency Producer: Sybrig Andringa, Nelleke Rekers
Production: HERC the agency X SYBSTER
Director: Safi Graauw/Emilio de Haan
DOP: Noël Schoolderman
2nd Unit Camera: Camille Boumans
Edit: Joppo in de Grot, Camille Boumans
Visual Effects: Robin in de Grot
Online: Joppo in de Grot, Camille Boumans
Grading: Joppo in de Grot
Design/Animation: Joëlle Strijk
Composer: Audentity | Niels den Otter
Sounddesign: Audentity | Niels den Otter
Styling: Ilona Simons
Make-up/Hair: Scarlett Kraidy
Production Design/Art Director: Desirée Brands | Art is Hard
Casting: East Indy
Fotografie: Kirwin Lonwijk
YoungCapital: Margriet de Kroon (Marketing Director), Deni Barisic (Marketing Manager)
Doelstelling
De Insta-jongeren van nu laten weten dat YoungCapital werk biedt bij populaire, tot de verbeelding sprekende internationale merken, waarmee ze hun eerste stappen kunnen zetten op de arbeidsmarkt.
Uitwerking
Uit het persbericht: “HERC voegt letterlijk de daad bij het woord voor de campagne ‘We Give Work’: de nieuwe campagne voor YoungCapital werd van A tot Z met jonge makers gecreëerd. HERC brengt daarmee de nieuwe pay-off, die het voor recruitmentbureau YoungCapital heeft bedacht, letterlijk in de praktijk: We Give Work.
“Een prima campagne die voor en door jongeren is gemaakt”
Niels Heimens, medeoprichter en Account Director HERC: ‘De campagne voor online, digital OOH, outdoor, radio en TV is herkenbaar, maar vooral weer impactvol. ‘We Give Work’ van YoungCapital is gericht op de jeugdcultuur, om maximaal op te vallen onder de doelgroep, én gemaakt met jongeren die vooroplopen en die cultuur ook zelf creëren.’
Margriet de Kroon, Marketing Director van YoungCapital: ‘De eerste twee campagnes – Work en Make Money. Work – hebben beide enorm bijgedragen aan onze naamsbekendheid en merkimago. Nu is het tijd om verdieping aan te brengen in ons merk, door uit te leggen wat wij daadwerkelijk doen: wij laten jongeren zien welke banen er zijn en bieden werk dat bij ze past. Of dat nu een startersbaan is of een bijbaan voor naast een studie. En hoewel we het krachtige ‘Work’ hebben gehandhaafd als rode draad, als eerste associatie met ons merk, mocht de toon, de sfeer wat aansprekender, vrouwelijker voor onze brede doelgroep. Dat hebben we met deze campagne hopelijk weten te verwezenlijken.'”
Oordeel
Opvallen is het allerbelangrijkste doel van een campagne. Zonder ‘haakje’ krijg je überhaupt niet de kans om je boodschap over te brengen. Nou, deze commercial is zeker wel onderscheidend. Uiteraard op visueel gebied, maar ook met de audio, want dat ‘We Give Work’-deuntje blijft echt wel hangen. De eerste slag is dus al gewonnen.
“Deze commercial is zeker onderscheidend”
Dan de boodschap: ‘we give work/experience/future/education’ en dat bij aansprekende namen als Picnic, Rituals en Heineken. Dat lijkt me toch een dijk van een belofte. Het enige nadeel daarvan is dat ik me kan voorstellen dat er niet voor iedere geïnteresseerde plek is bij die bedrijven of dat de kandidaten niet geschikt worden bevonden. Eigenlijk kun je die belofte dus niet altijd waarmaken, voor iedereen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat niet iedere jonge werkzoekende de doelgroep is.
Verder vind ik het wel heel eerlijk dat je logistieke functies terugziet in de commercial, om aan te geven dat je niet altijd direct kunt instappen op een topfunctie. In het magazijn zijn nú mensen nodig en misschien groei je na verloop van tijd door, zo zou je dit kunnen opvatten. Maar natuurlijk zien we nog veel meer functies, dus de veelzijdigheid zit er wel in. Ik vind het een prima commercial die voor en door jongeren is gemaakt. Succes gegarandeerd dus?
@Rob: Interessant!
Uit de conclusie van je artikel: “Merken die anders kiezen en investeren in emotionele campagnes gericht op alle kopers in een categorie, proeven wél de smaak van succes.”
Volgens mij zit hier (en in de vorige campagnes van YoungCapital) wel degelijk een emotionele component in en dat is met name de (visuele) uitwerking ervan. Die is herkenbaar. Dat lijkt me toch behoorlijk emotioneel. Samen met de rationele elementen die jij benoemt (ik neem aan dat je de voice-over en tekst in beeld bedoelt) vind ik er een mooie balans in zitten.