ReclameReview: #MissingType (Sanquin)

ReclameReview: #MissingType (Sanquin)
, Hardcopy
@davidbrinks

Met de wereldwijde campagne #MissingType, een vervolg op de succesvolle en prijswinnende Britse campagne van vorig jaar, willen bloedbanken over de hele wereld nieuwe donoren werven. Centraal in de campagne staan de 'missende bloedgroepen' A, B en O. Deze letters worden weggelaten in uitingen en op bekende bouwwerken. Ook de A’s in het logo van Iamsterdam worden bijvoorbeeld afgedekt. Daarnaast is er een commercial over de campagne, die de Nederlandse bloedbank Sanquin inzet.

Credits

Creatie campagne: The Engine Group

De doelstelling

Meer bloeddonoren werven.

De uitwerking

Bloed redt levens. Een aantal mensen die nu nog leven dankzij een bloedtransfusie verspreidt deze boodschap in de nieuwe commercial van de campagne #MissingType.

Het oordeel

Het lijkt me duidelijk dat dit geen mooie commercial is. Dat is een bewuste keuze, want anders was er wel anders gefilmd. Het gaat er juist om dat mensen van over de hele wereld geholpen worden door bloedtransfusies. Dat wordt weergegeven via gemonteerde Skype-opnames. Prima oplossing, lijkt me.

De beste reden om voor de Skype-gesprekken te kiezen, vind ik dat de verhalen zo een stuk persoonlijker worden. Het lijkt veel minder geregisseerd en geacteerd dan in andere campagnes, waar esthetiek juist heel belangrijk wordt gemaakt. Dit zijn persoonlijke verhalen van echte mensen, gericht op het raken van een emotionele snaar bij de doelgroep.

Natuurlijk gaat het ook om de combinatie van elementen in deze campagne. Zoals de Britse campagne van vorig jaar al liet zien, kun je met een beperkt budget heel succesvol zijn. Nederlandse merken als BAM, het Amsterdams Concertgebouw, Corpus, Dura Vermeer, Topbloemen en de Keukenloods doen allemaal op hun eigen manier mee aan de campagne #MissingType. Tel daarbij de internationale steun van Lloyds, Coca Cola, Microsoft, Boots en Samsung en je begrijpt dat de actie echt een verschil kan maken. Maar als je puur naar deze commercial kijkt, is het concept #MissingTypes niet optimaal uitgewerkt.

Zelf ben ik al bloeddonor en dat ben ik geworden om precies deze reden: omdat het een kleine moeite is voor jou als donor, terwijl de hulp die je een ander ermee biedt enorm groot is. Dat gegeven is wat mij betreft prima uitgewerkt in deze wereldwijd ingezette commercial, die door Sanquin nog wat vernederlandst is. Ik vind dat hiermee de juiste emotie wordt opgeroepen om tot gedragsverandering te kunnen leiden.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.