ReclameReview: FrieslandCampina (The Circle of Cheese)

ReclameReview: FrieslandCampina (The Circle of Cheese)

Na 'The Story of Milk' durfde FrieslandCampina het wel aan om een soortgelijke 'korte film' te maken, maar dan over kaas. Ze noemden het geanimeerde verhaal 'The Circle of Cheese'. En met geanimeerd bedoel ik dus ook echt dat er 1.500 plakken kaas zijn gebruikt in deze animatiefilm.

Credits:
Creatie: NotJustAnotherTeam 
Co-productie: Shoq-Studio 
Creative Director: Martijn Hogenkamp 
Regisseur: Cas Prins 
Producer: Geert Jansen 
D.O.P.: Dirk de Graaff, Sebas Vriend 
Gaffer: Nicholas Burrough 
Postproductie: Wieger Poutsma, Cas Prins, Michiel van den Berg 
Food Specialist: Cees Visser 
Music and Sound Design: Audentity 
Special thanks to: Light Unit, Becker Watersnijtechniek, Studio 8

De doelstelling:
Uitleggen hoe bijzonder kaas is.

De uitwerking:
PlusOne maakte een animatiefilm waarin kaas de hoofdrol speelt. Het verhaal dat verteld wordt door de voice-over, wordt gevisualiseerd door de geanimeerde kaas steeds van vorm te laten veranderen.

Het oordeel:
Ik moest heel sterk denken aan Dr. Seuss toen ik deze commercial voor het eerst zag. Het rijmende verhaal met een educatieve ondertoon zorgde daarvoor. De manier waarop alles geanimeerd is, vind ik erg mooi. Wát een tijd, energie en moeite is hierin gestopt! Bekijk ook zeker de 'making of' eens. 

Maar hoe mooi hij ook is, om eerlijk te zijn pakt deze video me gewoon niet. Hij duurt te lang en heeft geen echte boodschap die eruit springt. Wat wil FrieslandCampina me nu precies vertellen? Leuk geprobeerd, maar de eerste blijft wat mij betreft de beste. Dat was echte storytelling, of je nu eens was met de boodschap of niet. Nu vind ik het een beetje gezochte storytelling. Tuurlijk zal er vast wel een verhaal in de fabricage van kaas zitten, maar dat komt naar mijn idee niet helemaal over hier.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Amen. Wat mij vooral opvalt is hoe ondoordacht de boodschap is (Friesland Campina maakt kaas?) Ik vind overigens ook de kaas er ook gewoon niet zo lekker uitzien ofzo (terwijl ik wel een liefhebber ben). Wel props aan FC en +1 dat ze dit aandurfden...

  geplaatst op
 • Deze idee is gestolen van https://vimeo.com/58022280
  Schande!

  geplaatst op
 • Zo, dat lijkt er inderdaad behoorlijk op...

  geplaatst op
 • Katachi is inderdaad een mooie en inspirerende stop motion film. Kijk hoe de Circle of Cheese is gemaakt https://www.youtube.com/watch?v=eV-6Qdf9qtQ

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.