Reclame wordt visueler met minder tekst

Reclame wordt visueler met minder tekst

Er worden steeds meer absurde reclames gemaakt die geen boodschap lijken te hebben. Onderzoeker Berger noemde deze trend in 2001 `de nieuwe visuele taal in reclame`.

De consument zou in de nieuwe reclame-uitingen vrijgelaten en uitgedaagd worden om zelf een interpretatie te vormen. Het accent ligt op ongrijpbaarheid, die wordt veroorzaakt doordat er meer beeld getoond wordt en minder begeleidende tekst. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de consument zich gaat irriteren aan de enorme hoeveelheid `dezelfde` reclames.

Een andere reden zou de opkomst van de beeldcultuur zijn. Een aantal buitenlandse onderzoeken steunt de trend van meer beeld en minder tekst. In een Amerikaans onderzoek van 2.000 advertenties uit de periode 1980-2000 blijkt dat beeld inderdaad is toegenomen, ten koste van tekst. Daarnaast blijkt ook dat afbeeldingen die getoond worden in de begeleidende teksten minder uitgelegd worden. Bovendien worden meer stijlfiguren in advertentieteksten gebruikt. Doordat de huidige advertenties minder duidelijk zijn, moet in het spotje wel meer naar het geadverteerde product gezocht worden. Overigens is er een groot verschil in advertenties voor verschillende productgroepen.

Bron:
Tijdschrift voor Marketing


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.