Hij voorspelde vier jaar geleden al dat de relatie tussen producent en consument dramatisch zou wijzigen. C.K. Prahalad had het bij het rechte eind (staat nummer 1 in de Thinkers50). ‘Misschien wel sneller dan ik had gedacht,’ zegt hij tegen Rick Nieman in het bovenstaande interview op RTL7 (waarvan ik gistermiddag naar later bleek een herhaling heb gezien, de uitzending was van 11 februari).
Prahalad over social networks, co-creation (‘Als je dat niet doet, verkoop je niets meer’), de digitale cultuur, armoedebestrijding en geld verdienen, over het niet kunnen voorspellen van de enorme populariteit van Facebook en het tegenovergestelde van de T-Ford van Henry Ford. ‘Zoals dat bij alles gaat, zaten we er qua timing behoorlijk naast.’
Ik vond het ‘gekke’ voorbeeld dat hij gaf over co-creatie rondom auto’s briljant. Neem autobanden, zegt Prahalad. De kwaliteit van de banden van bijvoorbeeld Bridgestone en Michelin verschilt niet zo erg. Daarop kunnen verkopers zich niet meer goed onderscheiden. Je kúnt er als verkoper voor kiezen om de banden alleen maar te verkopen aan je klanten en het daarbij te laten. Maar daarmee bouw je geen klantrelatie op, want nieuwe banden koop je maar een keer in de twee jaar. Nee, zegt Prahalad, je kunt het anders doen. Zeg bijvoorbeeld tegen je klant dat je sensoren in zijn banden kunt inbouwen. Als ze harder slijten, de klant dus eerder aan nieuwe banden toe is, stuur je hem een sms-je. Je meet dus zijn rijgedrag. En bouwt op die manier een klantrelatie op. Of dat werkt? Het gaat om de visie.
In april komt zijn nieuwe boek uit: The New Age of Innovation. Een must-read, denk ik.