Overture koopt AltaVista

Overture koopt AltaVista

Overture neemt AltaVista voor 140 miljoen dollar over van CMGI. Overture betaalt 60 miljoen dollar contant en de rest in aandelen. CMGI kocht de internetzoekmachine in 1999 voor 2,3 miljard dollar van computerfabrikant Compaq.

CMGI is een in ICT- en internetondernemingen gespecialiseerde investeringsmaatschappij. In 2000 bereikte de koers van het aandeel CMGI een record van 163,50 dollar, thans noteert het aandeel 83 dollarcent.

Overture biedt adverteerders de mogelijkheid tegen betaling bovenaan in het zoekresultaat van een zoekmachine te komen. Lycos en MSN zijn belangrijke partners van het voormalige GoTo.com. Ook AltaVista was dat.

Bron:
http://www.automatiseringsgids.nl/


Geplaatst in

Delen



Er zijn 1 reacties op dit artikel

 • Marketingbedrijf Overture heeft zoekmachine AltaVista gekocht voor een bedrag van 140 miljoen dollar. Het overnamebedrag wordt voldaan in cash en aandelen. Overture wil de zoekmachine met name gebruiken als een proeftuin.

  Overture is een bedrijf dat reclame plaatst bij zoekmachines. Adverteerders betalen voor iedere keer dat iemand op een dergelijke link klikt. De posities worden ook per opbod verkocht, de adverteerder die het meest wil betalen per doorklik krijgt de beste positie voor zijn reclame.

  Het model van Overture is afgelopen jaar succesvol geworden. Het bedrijf zag de omzet stijgen van 288,1 miljoen dollar in 2001 naar 667,7 miljoen dollar vorig jaar. De nettowinst nam in dezelfde periode toe van 20,1 miljoen dollar naar 73,1 miljoen dollar. Overture wist grote klanten aan zich te binden, zoals Yahoo en MSN.

  AltaVista was eigendom van investeringsmaatschappij CMGI, die in 1998 nog 2,3 miljard dollar betaalde voor de zoekmachine. De bedoeling was dat AltaVista naar de beurs zou gaan, maar zover kwam het niet, in 2001 verdween dit plan van tafel.

  Overture betaalt zestig miljoen dollar in cash voor AltaVista en tachtig miljoen dollar in aandelen. Daarnaast neemt het nog enkele schulden van het bedrijf over. Overture meldt dat het AltaVista wil gebruiken als een proeftuin voor nieuwe producten, verder is het bedrijf geïnteresseerd in de technologie, die "complementair" wordt genoemd op de eigen technologie.

  Bron:
  http://www.emerce.nl/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.