Overleeft jouw e-mailnieuwsbrief in de e-mailbox?

Overleeft jouw e-mailnieuwsbrief in de e-mailbox?

De informatiestroom naar de lezer is toegenomen. Dagelijks ontvangt men talloze e-mails en zie dan maar dat je e-mailnieuwsbrief wordt gelezen. Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van de lezer krijgt? Conversie vanuit e-mailnieuwsbrieven begint dus eigenlijk al in de e-mailbox.

Usability goeroe Jakob Nielsen heeft een aantal adviezen voor e-mailnieuwsbrieven. Abonnees zijn scanners, geen lezers, en verkiezen e-mail boven RSS en zijn snel om u voor een concurrent te dumpen. Hij heeft onlangs een Eyetracking gebruikersonderzoek uitgevoerd met betrekking tot het openen en lezen van e-mailnieuwsbrieven. 42 testdeelnemers hebben deelgenomen aan dit onderzoek.

Ontvangers van e-mails blijken deze voornamelijk te scannen. Een eyetracking gebruikersonderzoek heeft aangetoond dat gebruikers heel erg snel oordelen over de inhoud van hun e-mailbox en e-mailnieuwsbrief. Je hebt 51 seconden om te zorgen dat je bericht overkomt. Deelnemers van het onderzoek lezen ook maar 19 procent van de gehele nieuwsbrief. De heatmap van het eyetracking gebruikersonderzoek wijst uit dat lezers alleen de eerste twee woorden van de kop lezen. De roodgekleurde gebieden zijn het beste bekeken, de geelgekleurde gebieden zijn minder goed bekeken.

Wanneer het je lukt de lezers te pakken met de eerste twee woorden, houdt er dan rekening mee dat de lezers de inleiding overslaan en direct na de kern van je verhaal zullen gaan. Hoewel de inleiding van de e-mailnieuwsbrief maar drie regels lang was, wees het eyetracking gebruikersonderzoek uit dat 67 procent van de gebruikers geen enkele keer naar de inleiding heeft gekeken.

Zodra een bedrijf of organisatie de bruikbaarheid van een e-mailnieuwsbrief heeft verbeterd en zijn lezerspubliek heeft vergroot, blijft het belangrijk om nuttige informatie te blijven verstrekken. Het onderzoek wijst uit dat de gebruikers erg snel een e-mailnieuwsbrief verwijderen, dit betekent dat design in dienst moet staan van de eindgebruiker.


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Robert-Jan, je moet zeker ook eens kijken naar de eerdere postings van Ewald:
  Waarom heeft u uw vrouw vermoord?
  De Killer opt-in

  geplaatst op
 • Heb ik gezien.

  geplaatst op
 • "Je hebt 51 seconden om te zorgen dat je bericht overkomt." Dat lijkt me wel heel erg lang. Op die tijd heb je de mail bijna gelezen.

  geplaatst op
 • Onze vorm, met een incentive voor het lezen, wordt helaas nog vaak onderschat maar wij hebben geen enkel probleem met de conversie.

  Uiteraard begint het al voor het lezen: voor je het weet wordt je mail weggegooit omdat de afzender niet duidelijk is of het subject niet aanspreekt of pakkend genoeg is. Dan krijg je dus helemaal geen seconden om te overtuigen. ;-)

  geplaatst op
 • Marketingfacts kan hier ook gebruik van maken, het is eigenlijk heel simpel. Bekijk de pagina "over ons" en zie de eerste regel;

  "Marketingfacts.nl
  Marketingfacts.nl is een van de meest populaire marketing weblogs in Nederland."

  Maak hiervan,
  Waarom is marketingfacts.nl een van de meest populaire marketing weblogs in Nederland?

  De eerste variant lijkt op borstklopperij, terwijl de tweede zin alleen maar lijkt alsof er een feit wordt opgeschreven door anderen aangegeven en dat nu uitgelegd gaat worden. :)

  geplaatst op
 • Uhm bovenstaande reactie was eigenlijk bedoeld voor een compleet ander topic, nl. "waarom heeft u uw vrouw vermoord". Excuses daarvoor.

  geplaatst op
 • iToko.nl speelt daar leuk op in. Zij hebben een nieuwsbrief met maar 1 plaatje en 1 woord er in. Hiedoor zie je binnen 1 seconde waar het over gaat!

  mvg Joost

  geplaatst op
 • Daar waar u de rode vlekken heeft staan, daar heb ik de naam van de afzender staan in mijn mailbox. Bepaalde namen herken ik meteen als spammers en die gooi ik weg. Ook nieuwsbrieven die dagelijks komen sla ik wel eens een paar keer over en die gooi ik dus ook regelmatig weg. Dat wordt helaas ook al snel een gewoonte, waardoor de dagelijkse-nieuwsbrief-verstuurder niet altijd de aandacht krijgt die hij / zij verdient.

  Ik denk dat het effectief is om een nieuwsbrief 1 keer per week of 1 keer per 2 weken te versturen. Wat denkt u?

  geplaatst op
 • Het causaal verband tussen de bewering vóór "dit betekent dat" en die erna ontgaat mij geheel.

  geplaatst op
 • @Jurjen
  De frequentie van het versturen van e-mailnieuwsbrieven hangt voornamelijk af of je informatie met voldoende toegevoegde waarde aan de lezer/ontvanger kan aanbieden. En wat Kasper ook schreef dat de afzender en subject buitengewoon belangrijk zijn. Uiteraard dient het subject goed aan te sluiten bij de werkelijke onderwerpen in je e-mailnieuwsbrief.

  @Jan
  Wat ik hiermee heb willen zeggen is dat de inhoud belangrijker is dan het design. De inhoud dient snel toegankelijk te zijn zonder ergenis aan allerlei design uitspattingen die afleiden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.