Online winkelen in Friesland

19 oktober 2007, 15:57

Aanstaande zondag 21 oktober wordt op Nederland 2 om 13.55 uur (herhaling om 18.00 uur op Omroep Friesland) een programma van Omroep Friesland uitgezonden over online winkelen in Friesland. Omroep Friesland heeft de laatste maand een aantal Friese webwinkeliers gevolgd bij hun activiteiten met betrekking tot het opzetten en verder ontwikkelen van hun webwinkel. In het programma zijn de webwinkels van Elektrokoopjes.nl , Speelgoedreus.nl en de online sieradenwinkel van Kerkstra Pannekoek betrokken. Ook zijn er beelden te zien van een Eyetracking usabilitytest.

In Friesland is het aantal webwinkels het afgelopen jaar verdubbeld. Dit was voor Omroep Friesland aanleiding om zich te verdiepen in de wereld van het online winkelen. Programmamaker Piter Tjeerdsma bezocht daarom ook een internetmarketing cursus van Schelte Meinsma van BekenT Internet Marketing en Alex van Ginneken van Fvijf. Om het online winkelen voor de kijker tastbaarder te maken, heb ik, op uitnodiging, een Eyetracking usabilitytest uitgevoerd op de genoemde webwinkels door een vrouwelijk testpersoon een artikel te laten bestellen. In het televisieprogramma zijn beelden te zien van deze Eyetracking usabilitytest, waaronder eyetracking video’s en de uitleg hierbij. Voor degenen die geen Fries kunnen spreken of lezen wordt het televisieprogramma (gelukkig) ondertiteld.

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

13 Reacties

  media

  Leuk, ga het programma zeker bekijken Robert-Jan (al dan niet on demand)!


  19 oktober 2007 om 18:18
  Schelte Meinsma

  zo streng is Robert-Jan ook weer niet volgens mij, Marco 🙂


  19 oktober 2007 om 20:39
  ssmeding

  Is de herhaling die wordt genoemd niet vanaf 18:00 op het regionale kanaal van Omrop Fryslân?


  20 oktober 2007 om 06:21
  Schelte Meinsma

  Sint Smeding, helemaal juist. De eerste uitzending is om 13.55 uur op Nederland 2, waarna de herhaling om 18.00 uur op het regionale kanaal van Omrop Fryslân. Maar de herhaling is altijd terug te kijken op uitzendinggemist.nl


  20 oktober 2007 om 06:56
  rjmvandiepen

  @Schelte

  Onze reacties hebben elkaar net gekruist.


  20 oktober 2007 om 07:06
  ssmeding

  Hier zit Omrop Fryslân TV gewoon op de (analoge) kabel, maar het leek me wel even handig om het te melden voor de “Hollanders” onder jullie 😉


  20 oktober 2007 om 14:16
  Tjitte Folkertsma

  Leuk! Ben benieuwd naar de uitzending.


  20 oktober 2007 om 14:18
  media

  Wat is de stand van zaken vwb online eigenlijk in Friesland?


  20 oktober 2007 om 15:03
  Schelte Meinsma

  @Marco: Zoals ik de Friese markt op dit moment ervaar wat betreft Internet Marketing dan zitten we nog op het Organic Search niveau. In de praktijk heeft de Noordeling nog niet veel op met SEA, Viral Marketing en andere fancy type Internet Marketing.

  Wel komt e-mailmarketing op dit moment sterk door. Ook het besef dat internet nieuwe markten kan genereren blijkt nu ook steeds meer te gaan spelen.

  Laten we zo zeggen, we zitten hier nog echt op praktisch niveau van Internet Marketing. De interesse is er inmiddels wel, nu nog het daadwerkelijk toepassen.

  Helaas zijn er geen feiten/cijfers bekend over bijvoorbeeld marketing budget en dergelijke in Noord Nederland. Althans, ik heb ze in elk geval nog niet gevonden.


  21 oktober 2007 om 11:21
  rjmvandiepen

  @Marco: had je geen betere shot kunnen kiezen?

  Ik sta er een beetje typisch op zo.


  21 oktober 2007 om 13:12
  media

  Vond het juist wel een heel aardig shot; maar als je een betere hebt, stuur maar door!


  21 oktober 2007 om 13:18
  rjmvandiepen

  Voor wie het vorige keer heeft gemist. Aanstaande zondag 31 augustus om 14.00 uur wordt een herhaling uitgezonden van het programma over online winkelen in Friesland.


  28 augustus 2008 om 08:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!