Nu.nl grootste nieuwssite van Nederland

Nu.nl grootste nieuwssite van Nederland

Via Dutchcowboys een overzicht van de populairste Nederlandse nieuwssites (bron: multiscope visiscan):

1.    Nu.nl (unieke bezoekers per maand: 3.050.000)
2.    De Telegraaf (2.950.000)
3.    NOS Teletekst (1.600.000)
4.    FTV (1.600.000)
5.    NRC Handelsblad (1.250.000)
6.    De Volkskrant (1.150.000)
7.    Algemeen Dagblad (1.000.000)
8.    Fok (700.000)
9.    Trouw (700.000)
10.  GeenStijl (400.000)

Het is mij niet duidelijk over welke maand deze metingen zijn

en waar de resultaten zijn gepubliceerd

; resultaten zijn in ieder geval gepu-bliceerd in het NRC van afgelopen week. Opmerkelijk zijn wel de top-10 noteringen van Fok en Geenstijl. Fok is inmiddels Trouw voorbij gestreefd en gaat richting het aantal bezoekers van het AD. Bij deze dan ook de complimenten voor Fok!


Geplaatst in

DelenEr zijn 28 reacties op dit artikel

 • FTV? Is dat via content syndication of zo? De site zelf heb ik nog nooit van gehoord.

  Opvallend dat GeenStijl als nieuwssite wordt geclassificeerd. Ze spelen slim in op de actualiteiten maar om nou te zeggen dat ze nieuws brengen...

  geplaatst op
 • Heb inmiddels ook de originele bron gevonden en daarin wordt vermeld dat FTV het videonieuws verzorgt op nu.nl en daarom vaak via nu.nl wordt bezocht.

  geplaatst op
 • Leuk om te zien dat fok en gs worden meegenomen. Ik heb cijfers erbij gepakt unieke bezoekers feb: 619.655 (opgeschoond, zonder zoekmachines en rsslezers) Fok zit ook veel hoger. De PCM krantensites zitten volgens mij toch echt een stukje lager gezien deze cijfers: http://www.webwereld.nl/bijlage/04_12_c.phtml

  @anders floor: Fok brengt ook geen nieuws en teletekst schrijft anp over en laatste primeur van Trouw is ook alweer maanden geleden, dus waar hebben we het over.

  geplaatst op
 • geenstijl probeert ook geen nieuws te brengen imho.. te geven een mening op nieuws en lukken discussie uit..

  vindt GS dan ook een beetje misplaatst in dit rijtje...

  geplaatst op
 • Volgens mij hebben de landelijke media, waaronder Editie NL van RTL4, meerdere keren nieuws overgenomen waar GeenStijl als eerste mee naar buiten kwam.

  geplaatst op
 • GeenStijl hoort wel degelijk in rijtje thuis, ze brengen zelfs regelmatig primeurs die door reguliere media worden opgenomen. Erg vermakelijk om te zien dat zowel Fok als GS inmiddels in de buurt komen van gevestigde media die jaarlijks miljoenen spenderen aan reclame.

  geplaatst op
 • Ik vind het ook wel aardig om de traditionele media tegen sites als GS en Fok afgezet te zien. Wat de cijfers zelf betreft: ik weet niet of het surfgedrag op het werk hier helemaal inzit, gezien de meetmethode (loggingsoftware aan clientside), en het is bekend dat m.n. nieuwssites goed bekeken worden vanaf de werkplek. In die zin kan het bereik enigszins vertekend zijn.

  Het omgekeerde geldt grappig genoeg voor het onderzoek waar Webwereld gewag van maakt: aangezien nieuwssites door veel gebruikers zowel thuis als op het werk bezocht worden krijg je een enorme overschatting van het aantal unique visitors obv loggingsoftware. En wat de cijfers van Webwereld betreft: zou NRC echt 2 miljoen gebruikers hebben die elke maand netjes inloggen, of zouden ze jokken? Idem voor de Volkskrant. Naar mijn mening zijn de cijfers van Multiscope - hoewel vertekend - een stuk meer in de richting.

  Als STIR nou eens met cijfers zou komen......

  geplaatst op
 • Goed dat nieuwe soorten sites meegenomen worden in dat rijtje. Feit is dat uitingen zoals Fok of Geenstijl voor een jongere generatie veel belangrijker is dan een krant. GeenStijl heeft een vaste stroom van nieuwsprimeurs, alleen op een andere manier, en afgezien van dat adolecente gerel er om heen doen ze dat prima. En Fok laat nieuws door niet-journalisten, ie. de eigen lezersgroep bewerken en dat slaat blijkbaar aan. Leuk of niet doet er niet toe... Multiscope gaat niet over de journalistieke waarde van een publicatie: daar waar het volk zit, volgen de adverteerders vanzelf, daar gaat dit over lijkt me. Mooi om vermoedens van velen, over mediabeleving en de marginaliserende rol van traditionele pers zo in cijfers gevangen is. Ik geniet van dit soort snelle veranderingen, hoewel ikzelf mijn NRC nog niet zal opzeggen.

  geplaatst op
 • Geweldig altijd dat onderzoek van multiscope. In dit lijstje staat nu.nl boven de telegraaf, maar in 2004 is in het overzicht van best bezochte sites nu.nl nergens te vinden en de telegraaf wel... daar zal vast wel weer een ingenieuze verklaring voor zijn.

  Geenstijl is inderdaad geen nieuwssite. Geenstijl brengt geen nieuws, maar maakt nieuws. Fok is daarentegen wel een nieuwssite: ze tikken gewoon nieuws van anderen over..

  geplaatst op
 • Zeker intressant wat Evert-Jan zegt. Al die reclame van de grote jongens heeft weinig effect, en er mogen zeker wat koppen rollen.
  Ook mensen die Fok en GS misplaats vinden slaan de plank aardig mis. De meeste kranten doen ook niet aan journalistiek, maar copy/pasten gewoon het nieuws van ANP. Geenstijl komt waarschijnelijk met meer primeurs dan het AD of de Volkskrant.
  Mensen moet gewoon nog aardig wennen aan het feit dat er nieuwe kampioenen opstaan.

  geplaatst op
 • @Bernice: STIR-onderzoek zal geen oplossing zijn als het gaat om vergelijking van/met weblogs en communities, deze worden in dat onderzoek niet meegenomen (helaas).

  @Djezus: hmmm, inderdaad vreemd dat nu.nl daar niet in de top-20 staat; betekent dat ze of in enkele maanden enorm in populariteit zijn toegenomen of dat telegraaf in populariteit is afgenomen. John, kun je daar iets over zeggen?

  geplaatst op
 • Meette Multiscope trouwens tot voor kort (2 a 3 jaar geleden) geen pageviews ipv unique visitors? Zo kwamen de sites van RTL toen ook in het overzicht van bestbezochte sites terecht. Elke foto in een slideshow en elke stem in een poll zorgden ervoor dat de pagina opnieuw opgebouwd werd. En er stonden er nogal wat.

  geplaatst op
 • GeenStijl heeft regelmatig primeurs. Maar is het daarmee een nieuwssite? Straks wordt ook Neukia (o.a. laptop van Tonino) nog een nieuwssite genoemd. Of alle onderzoeksbureaus die regelmatig met persbrichten naar buiten komen en nog vaker primeurs hebben dan GS. Het begrip "nieuws" wordt wel erg ruim genomen zo. (Unieke) content en/of nieuws maken is iets anders dan een nieuwssite zijn, naar mijn mening.

  Juist daarom is de afwezigheid van planet.nl, rtl.nl en nos.nl zo opvallend. Alledrie trekken ze meer dan 2 miljoen bezoekers per maand. Maar dat zijn dan, in tegenstelling tot bv GS, geen nieuwssites?

  Da's wel een hele kromme definitie die Multiscope hanteert.

  geplaatst op
 • @Marco: ons is een Marktmonitor (per Juli 2005) beloofd: top 500 sites van Nederland, gemeten onder panel van 6000 personen. Helaas alleen maar thuisgebruik lees ik net, dus dat schiet niet op.

  Van de site:

  Hoe werkt de Marktmonitor?

  De Marktmonitor meet het surfgedrag naar elke website waar ook ter wereld. Doordat dit een softwaretool is die op een PC geïnstalleerd moet worden, is het - door de beveiliging van bedrijfsnetwerken - zeer lastig om bezoeken vanaf de werkplek te meten. De Marktmonitor wordt dan ook alleen op thuis-PC’s ingezet.

  Deelnemers wordt gevraagd de software op hun PC te installeren. Na installatie wordt elke opgevraagde URL elektronisch doorgegeven aan Intomart GfK. Twee keer per jaar rapporteert Intomart GfK de resultaten van de Marktmonitor, bestaande uit een top 500 van gemeten websites.

  geplaatst op
 • Ik heb ooit besloten om nooit meer bezoekersaantallen te geloven en geen enkel oordeel te hechten aan zulke lijstjes. Toch heb ik het idee dat dit lijstje alweer dichterbij de 'waarheid' zit dan oudere lijstjes.

  @hoxha: Als je spreekt over 600k uniek opgeschoond, dan is dat toch nog altijd inclusief de grote groep bezoekers die dagelijks de site bezoekt en bij elke reboot een nieuw IP adres krijgen, zodat ze als 1 persoon maandelijks tellen als 20-50 unieke bezoekers? Of tel je cookiebased (waar ik ook niet zo in geloof)?

  geplaatst op
 • @Bernice: je hebt gelijk; ik was even vergeten dat er naast de reguliere metingen ook nog een periodieke top-500 lijst komt. Moet eerlijk zeggen dat ik daar sindsdien niets meer van heb vernomen. Peter?

  @Anders: voor zover ik weet valt planet in categorie ISP's en rtl en nos in categorie RTV. Ben het overigens met je eens dat deze sites in meerdere categorieen (o.a. nieuws) meegenomen zouden moeten worden.

  geplaatst op
 • Multiscope gebruikt voor de schatting van de aantallen een
  "representatief panel van 1.500 Nederlandse internetgebruikers". Lijkt me inderdaad een goede methode om een "top 10" te maken, maar of je hier nu unieke aantallen bezoekers per site mee kan voorspellen...??

  geplaatst op
 • En net nu is er wellicht een doorbraak in manieren om dichterbij het echte unieke aantal te komen: http://www.caida.org/outreach/papers/2005/fingerprinting/

  geplaatst op
 • Heb het artikel gisteren globaal gelezen; volgens kenners is deze manier ook niet waterdicht.

  Is ook niet relevant zolang we maar een meetsysteem hebben dat consequent op dezelfde manier meet en dat door alle sites wordt gebruikt. Zolang iedereen zijn eigen systemen hanteert zal het een utopie blijven om op een goede manier bezoekcijfers met elkaar te vergelijken.

  geplaatst op
 • @Bernice en Marco: zeven van de tien sites zitten in het STIR-onderzoek. Cijfers komen echt! Nog even geduld.

  geplaatst op
 • "De Marktmonitor meet het surfgedrag naar elke website waar ook ter wereld. Doordat dit een softwaretool is die op een PC geïnstalleerd moet worden, is het - door de beveiliging van bedrijfsnetwerken - zeer lastig om bezoeken vanaf de werkplek te meten. De Marktmonitor wordt dan ook alleen op thuis-PC’s ingezet."

  Dan kun je net zo goed naar alexa kijken die dit al jaren doet.
  Volgens alexa krijg je de volgende volgorde
  telegraaf.nl: 1,376
  nu.nl: 1,885
  nos.nl: 2,513
  fok.nl: 8,354
  volkskrant.nl: 9,410
  nrc.nl: 10,816
  ad.nl: 15,538
  ftv.nl: 16,122
  geenstijl.nl: 17,847
  trouw.nl: 24,894

  geplaatst op
 • was het leven maar zo simpel!
  mag ik van u het netto bereik van telegraaf + nu.nl + nos.nl, uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en welstand? doe er meteen ook een gemiddelde contactfrequentie bij.

  geplaatst op
 • Ok dat word niet meegenomen bij alexa. Maar dat neemt niet weg dat als je naar aantalen pageviews kijkt dat alexa redelijk in de buurt zal komen.

  geplaatst op
 • Is planet.nl een nieuwssite of niet? Ze hebben zich als eerste site in Nederland aangesloten bij de Raad van de Journalistiek, zo meldden ze vanochtend:

  Planet Internet zal zijn nieuwssite onderwerpen aan het gezag van de Raad voor de Journalistiek, als eerste en enige nieuwspublicatie die puur online opereert.

  geplaatst op
 • @marco: de in het NRC gepubliceerde cijfers zijn een gemiddelde van de maanden november 2004 t/m januari 2005.

  geplaatst op
 • Dank voor de update John!

  geplaatst op
 • GeenStijl brengt wel degelijk nieuws

  http://www.geenstijl.nl/filmpjes/geenstijl8uurjournaal.wmv

  geplaatst op
 • Zijn hier alweer nieuwe cijfers van en zijn er ook overzichten beschikbaar van nieuws overzicht sites? Ben erg benieuwd hoe die scoren!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.