Mind the map – Bedrijfsvermeldingen in locatie-apps

Apple Business Connect vs. Google Business Profile: De strijd om marktaandeel van maps en bedrijfsvermeldingen in Europa

27 oktober 2023, 07:00 1212 x gelezen

In de altijd evoluerende wereld van Maps en bedrijfsvermeldingen heeft een nieuwe speler zijn intrede
gemaakt, Apple Business Connect. Jarenlang heeft Google geheerst met online kaarten en bedrijfsprofielen. Met Bing Maps, TomTom en OpenStreetMaps die strijden om de tweede positie, ver achter op de marktleider.

Maar kan Apple eindelijk de achterstand inhalen en een deel van de Europese markt veroveren met zijn nieuwste aanbod? In dit artikel zullen we in detail ingaan op Apple Business Connect en het vergelijken met het gevestigde Google Business Profile, met de nadruk op de Europese markten. Ons onderzoek, uitgevoerd door GMBapi.com. is gebaseerd op een analyse en visualisatie van gegevens van meer dan duizend locaties in heel Europa.

Voor we dieper ingaan op het onderzoek, starten we met het beantwoorden van de vraag waarom bedrijfsvermeldingen zo belangrijk kunnen zijn voor bedrijven.

Belang van Maps en bedrijfsvermeldingen

Maps en bedrijfsvermeldingen zijn van groot belang voor de bedrijfsvoering, om verschillende redenen, en ze spelen een cruciale rol in de marketingmix. Met name in de P van Plaats, maar ook in de P van Promotie. Hier is waarom:

Vindbaarheid en bereikbaarheid (Plaats)

Maps en bedrijfsvermeldingen, zoals Google Maps, Apple en platformen als Yelp en bijvoorbeeld TripAdvisor, helpen je bedrijf beter vindbaar te zijn. Mensen gebruiken deze tools om fysieke locaties te ontdekken. Dit vergroot de zichtbaarheid van het bedrijf. Klanten kunnen het bedrijf gemakkelijk vinden en direct een routebeschrijving opvragen, wat essentieel is voor winkels met fysieke locaties zoals restaurants, winkels en dienstverleners.

Online Reputatie (Promotie)

Bedrijfsvermeldingen bieden een platform voor klantrecensies en beoordelingen. Positieve beoordelingen versterken je online reputatie en bouwen vertrouwen op bij potentiële klanten. Ze fungeren als een vorm van sociale bewijskracht en kunnen potentiële klanten overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen.

Informatieverstrekking (Promotie)

Bedrijfsvermeldingen bieden ruimte om belangrijke informatie over je bedrijf te delen, zoals openingstijden, contactgegevens, foto’s en een beschrijving van je producten of diensten. Dit dient als een online visitekaartje voor je bedrijf en helpt klanten te begrijpen wat je te bieden hebt. Het handhaven van consistente informatie over je bedrijf op verschillende platforms is van cruciaal belang

Lokale SEO (Plaats en Promotie)

Maps en bedrijfsvermeldingen zijn essentieel voor lokale zoekmachine optimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines zoals Google begrijpen waar je bedrijf zich bevindt en welke producten of diensten je aanbiedt. Dit kan leiden tot een hogere ranking in lokale zoekresultaten, waardoor meer mensen je bedrijf kunnen ontdekken.

Kortom, Maps en bedrijfsvermeldingen zijn een essentieel onderdeel van de marketingmix, omdat ze helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf en helpen in het opbouwen van vertrouwen bij klanten.

Verkenning van Apple Business Connect

Apple Business Connect is het antwoord van Apple op Google’s Business Profile. Het stelt bedrijven in staat om de controle over hun aanwezigheid op Apple Maps over te nemen, toegankelijk voor iedereen die Apple-apparaten en ingebouwde apps gebruikt, in de vorm van een kaart. Deze kaart bevat essentiële informatie zoals routebeschrijvingen, foto’s, contactgegevens en actiegerichte functies, allemaal ontworpen om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van bedrijven op Apple Maps, Siri en Apple Wallet te verbeteren.

Bedrijven hebben tevens de optie om klanten de gelegenheid te bieden om direct vanuit de locatiekaart in Kaarten acties te ondernemen, zoals met slechts één tik boodschappen bestellen via Instacart, een hotelkamer te reserveren via Booking.com of een tafel te boeken via OpenTable.

Business Connect is ontworpen om wereldwijd Apple gebruikers de meest nauwkeurige informatie te verschaffen over plekken waar ze kunnen eten, winkelen of naartoe kunnen reizen. Met Apple Business Connect krijgen ondernemers de middelen om hun klanten effectiever te bereiken en om invloed uit te oefenen op de wijze waarop meer dan een miljard mensen dagelijks in aanraking komen met hun producten en diensten.

Vergelijking tussen Apple en Google: Impressies en Acties

Bij het vergelijken van Apple Business Connect en Google Business Profile moeten we rekening houden met de unieke functies die elk platform biedt:

  • Map-impressies: Zowel Apple als Google laten een stijgende trend zien in map impressies, zowel op mobiel als op desktop. Terwijl Google bedrijven op zijn zoekmachine kan weergeven, vertrouwt Apple uitsluitend op map-impressies. Bij het vergelijken van de twee, moet je oppassen om paid search-impressies op maps uit te sluiten. Deze kunnen gemakkelijk worden opgevoerd met weinig investeringen, maar ze zijn niet zo relevant als een organische impressie. En voor zover wij weten, biedt Apple geen vergelijkbare manier om je zichtbaarheid te vergroten met advertenties.
  • Zoekimpressies: Google valt op met zijn zoekimpressies, zowel op mobiele als desktop zoekopdrachten. Apple, dat geen eigen zoekmachine heeft, kan deze service niet bieden.
  • Acties: Acties zijn belangrijke statistieken, waaronder gebruikersinteracties met bedrijfsvermeldingen. We hebben route-verzoeken, Bel klikken en Website klikken gecombineerd als acties voor Google. In het geval van Apple hebben we richting klikken, Website klikken en Bellen als acties gecombineerd.

Visualisatie van de Gegevens

Om je een beter inzicht te geven in de dynamiek tussen Apple en Google, hebben we verschillende informatieve grafieken gemaakt:

Grafiek 1: Totaaloverzicht van Apple vs. Google Impressies: Er komt een duidelijk contrast naar voren in totale impressies, waarbij Google domineert met 93%.

Dat is echter niet het hele verhaal. Wanneer we de gegevens alleen voor maps vergelijken, kunnen we duidelijk zien dat ABC terrein wint ten opzichte van Google wanneer we een “appel versus appel” -vergelijking maken:

Grafiek 2: Percentage Apple Maps- en Google Maps-impressies op basis van datum: Deze maandelijkse grafiek weerspiegelt het groeiende aandeel van Apple Maps impressies in vergelijking met Google Maps.

Grafiek 3: Groei van map impressies in verhouding tot het totale percentage van elke aanbieder: Deze grafiek toont een snellere groei van Apple Maps in vergelijking met Google Maps voor onze Europese winkels.

Google neemt de leiding wanneer we ‘Zoekimpressies’ toevoegen.

Het kijken naar marktaandeel tussen Apple en Google verandert wanneer we de impressies van Desktop en Mobiele Zoekopdrachten toevoegen. Dit zijn impressies aan de zijkant van de SERP en in de Map Pack. Zodra we deze impressies toevoegen (ook gevoed door Google Business Profiles), krijgt Google 99% van het aandeel in impressies.

Wanneer moet je investeren in Apple Business Connect?

Wij adviseren bedrijven om eerst Google Business Profiles volledig te optimaliseren. Waarom focussen op 1% van de taart als je je prestaties op het grotere deel niet hebt gemaximaliseerd? Ook omdat het erg eenvoudig is om je Google Business Profiles te delen met Bing Maps, zouden we Bing Maps eveneens prioriteren. Maar daarna wil je de Apple-fans niet missen. Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten kan dit variëren. Als je veganistische broodjes aanbiedt in het centrum van grote steden, is het zeker de moeite waard om aanwezig te zijn op Apple Maps voordat je de laatste aanpassingen aan uw Google Business Profiles doet.

Hoe verhoudt dit zich tot ander onderzoek?

Brightlocal publiceerde op 1 juni een interessant artikel waarin werd gesteld dat Apple Business Connect moeite heeft om grip te krijgen bij bedrijven en consumenten, waarbij Google Maps zijn positie als de favoriete mapservice voor de meerderheid van de gebruikers behoudt. Ze beweren dat 6 van de 10 bedrijven hun vermelding op Apple Maps niet hadden geclaimd. Brightlocal-reacties komen waarschijnlijk van een verscheidenheid aan bedrijven, waarbij wij ons alleen richten op bedrijven met meerdere locaties. Wij vermoeden dat dit segment achterloopt, omdat het claimproces bijna onmogelijk was voor bedrijven met meerdere locaties in Europa.

Een andere interessante bron was de publicatie van Near Media/ Maps Labs. Dit is gericht op de Verenigde Staten en gebaseerd op slechts 100 bedrijfsprofielen, maar is toch zeer informatief. Wat ons bijbleef, is dat in hun voorbeeldgegevens “Google 10 keer zoveel resultaten genereerde als Apple, 50 keer zoveel als Yelp en 1000 keer zoveel als Bing”. Dit sluit redelijk goed aan bij de gegevens die we zien over Apple vs. Google Maps impressies.

Conclusie

Uit onze uitgebreide analyse blijkt dat Apple momentum wint op de Europese markt en sneller groeit dan Google voor de meer dan 1000 locaties die we hebben onderzocht. Hoewel Google de zwaargewichtkampioen blijft wat betreft totale impressies (99% over Zoekopdrachten en Maps, 93% over alleen Maps), levert de gefocuste aanpak van Apple via Apple Business Connect positieve resultaten op voor bedrijven die deze route volgen. De strijd om marktaandeel in de Europese Maps en bedrijfsprofielen wordt verhit, en het is een spannende tijd voor bedrijven die meer zichtbaarheid en betrokkenheid bij hun klanten zoeken.

In de komende jaren kunnen we verwachten dat zowel Apple als Google blijven innoveren en hevig concurreren om een deel van de Maps taart. De uiteindelijke winnaars in deze race? Bedrijven en consumenten, die zullen profiteren van verbeterde diensten, grotere nauwkeurigheid en gemakkelijkere toegang tot informatie. Houd deze ruimte in de gaten; de toekomst van Maps is allesbehalve statisch.

Zodra je klaar bent met het optimaliseren van je Google Business Profiles, zorg er dan voor dat je je Bing-account koppelt. Het is te eenvoudig om het niet te doen. Nadat dat is gedaan, kun je  beginnen met Apple Business Connect. Laat ons weten als je interesse hebt in ondersteuning voor uw bedrijf met meerdere locaties. Begin deze reis door een gratis (GMBapi) proefaccount op te zetten om ervoor te zorgen dat je elk laatste detail van Google eerst hebt geoptimaliseerd.

 

 

Michel van Luijtelaar
SAAS Founder & Marketing Measurement Enthusiast bij GMBapi.com

Michel is een online allrounder met een passie voor het toepassen van het nieuwste, het doorbreken van silo's in organisaties, het meten van alles wat er te meten valt, en "last but not least", het opzetten van de processen en technologie om organisaties in staat te stellen beter en sneller te handelen op basis van de beschikbare inzichten. Met als doel om deze week een beetje beter te worden dan vorige week. Met zijn digital marketing agency Up Analytics helpt hij bedrijven hier dagelijks mee. Met de GMBapi.com Local SEO SAAS tool kunnen bedrijven beter lokaal ranken, lokaal content publiceren, hun reputatie beheren en meer klanten winnen. Met GMBapi.com kunt u klant acties met betrekking tot uw locaties volgen, beoordelingen en vragenlijsten onderhouden, en tijd en middelen besparen terwijl de lokale vindbaarheid bij zoekopdrachten toeneemt.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!