Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) over de haken en ogen van internettechnologie

Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) over de haken en ogen van internettechnologie
, 7DTV
@RonnieOvergoor

Mieke van Heesewijk is directeur van de stichting Netwerk Democratie. Vanaf januari 2015 is zij tevens programmamanager bij het SIDN fonds, dat projecten financieel ondersteunt die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs, onderzoek, het verhogen van veiligheid en vertrouwen, het verbreden van toepassingen en het vergroten van zinvol gebruik van het internet in Nederland. Van Heesewijk zet zich dus in voor een open en sterk internet, want dat kan ons veel verder brengen. Tegelijkertijd zitten er volgens haar ook veel haken en ogen aan de technologie die we hebben gecreëerd.

"Het is belangrijk om het internet betrouwbaar en sterk te houden", zegt Van Heesewijk. "Internet bestaat pas 25 jaar, daar moet nog veel aan gesleuteld worden." Technisch gezien is internet behoorlijk betrouwbaar, maar de politiek wil steeds meer inspraak op het netwerk. "Dat moet je wat mij betreft aan de techneuten overlaten", aldus Van Heesewijk.

Het SIDN Fonds stelt geld beschikbaar voor projecten die zich inzetten voor een open betrouwbaar netwerk. Ook gaat er geld naar instellingen die economische en maatschappelijke vernieuwing via het internet stimuleren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld aanvallen van cybercriminelen tegengaan? "Een van de projecten is de nationale DDoS-wasstraat", zegt Van Heesewijk, waarmee slimme oplossingen tegen aanvallen beschikbaar worden gemaakt.

Big data

Andere onderwerpen waarmee het SIDN Fonds zich bezighoudt, zijn bijvoorbeeld Bitcoins, de digitalisering van de rechtspraak en het onderwijs en big data. "Ik ben erg positief over big data", zegt Van Heesewijk ondanks de vragen over privacy. "Bij een van onze projecten wordt er gekeken of ethiek ook gecodeerd kan worden." Want privacy is een groot onderwerp bij de ontwikkeling van internet. "Er wordt gewerkt aan technologie om heel makkelijk anoniem te internetten."

Bekijk het interview op 7ditches.tv.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.