Begin van deze maand had ik een artikel geplaatst met daarin een eerste uitwerking van een antwoord op de vraag: “Wat is de optimale middelenmix voor genereren sitetraffic?”. Na alle input in het de comments op het topic en de reacties per email te hebben verwerkt, heb ik in (op dit moment) één van de laatste comments op het artikel een samenvatting gegeven van wat er zou moeten worden veranderd aan de gemaakte opzet om tot een goed overzicht van de middelenmix te komen. In dit follow-up topic dan ook de reeds aangekondigde grafische weergave van de mogelijke middelen die inzetbaar zijn om nieuwe bezoekers naar je website te trekken. De (extra) mogelijkheden wanneer je bedrijf ook nog fysieke vertegenwoordiging heeft zijn buiten beschouwing gelaten.
Er zijn 2 grafieken gemaakt: de eerste voor bezoek dat binnen te halen is via andere kanalen dan internet en de tweede voor een overzicht van alle mogelijkheden binnen internet zelf. Elke grafiek heeft dezelfde opbouw:
- y-as: Benodigd budget (hoe hoger, hoe meer geld er nodig is om het middel goed in te zetten)
- x-as: Tijdduur voor effect (hoe verder naar rechts, hoe meer tijd er nodig is om van idee tot uitvoer tot daadwerkelijk (het hoogtepunt van de) instroom van nieuwe bezoekers te komen)
- kleur van de bol: waarvoor dient het middel: blauw = imago, geel = bezoekers, rood = conversie (bol is maximaal een combinatie van 2 kleuren)
- grootte van de bol: Potentieel effect: Wat is het maximale effect op het beoogde resultaat bij slagen van de inzet van het middel (in relatie tot de andere middelen)
- kleur van het label kader: Hoe groot is het risico op mislukking? groen = nagenoeg geen, oranje = gemiddeld (50/50!), rood = mislukt bijna altijd (kader is maximaal een combinatie van 2 kleuren)
Zoals reeds geschreven in de comments bij het originele artikel: de advies percentages zijn losgelaten. In plaats hiervan zijn de op basis van inschalingspositie de “hot tips” onderstreept (in het label kader). Let wel: hier is sprake van enige subjectiviteit. Tot slot is er in de 2e grafiek (alle internet middelen) een onderscheid gemaakt tussen middelen waarvoor een mediabudget nodig is (cpm, cpc, cpl, cpo) en middelen waarvoor niet (“slechts” ontwikkel- en beheerkosten). Van mediabudget middelen zijn de teksten van de labels cursief weergegeven.
Middelenmix andere kanalen: (note: brongrafiek is geupdated op 8 maart 2007)

Middelenmix internet: (note: brongrafiek is geupdated op 8 maart 2007)

Wanneer de schaalindelingen die zijn gemaakt op benodigd budget, tijdsduur voor effect, mogelijk effect en risico kloppen dan is in ieder geval de volgende vergelijking te maken in het verschil tussen genereren site traffic via andere kanalen en via internet:
- Via internet op dit moment minder kosten
- Via internet sneller effect
- Potentieel even veel effect, maar via internet aanzienlijk minder risico
Hierbij geloof ik dat de kosten van internet middelen zullen gaan toenemen (markt wordt meer volwassen). Het verschil blijft dan echter niet dat het inzetten van internet middelen “slechts” als voordeel heeft: minder risico en sneller effect. Dit omdat m.i. in diezelfde toekomst het potentiële effect van de inzet ook veel groter zal zijn (ook door meer volwassen gebruik). Naast deze constatering valt het op dat bij “andere kanalen” benodigd budget en tijdsduur tot resultaat haast evenredig aan elkaar groeien, terwijl bij de internet middelen er sprake is van een tegenovergestelde trend: hoe sneller resultaat; hoe hoger de kosten… De evenredige groei zou logisch zijn wanneer het potentieel effect en het risico bij elk middel even groot is. DIt is echter niet zo, waardoor de internet middelen grafiek veel logischer is: snel resultaat, dan meer betalen. Let wel ook hier op risicoverdeling!
Iedereen bedankt voor de reeds gedane input. Het hoeft niet stil te blijven, want ook dit model pas ik graag verder aan aan de werkelijkheid. Op dit moment kan er m.i. worden gesproken van een handige tool waarbij het mogelijk is om duidelijk te zien wat, bij welk budget, je mogelijke middelen zijn bij een bepaald doel en wat je er mee kunt bereiken (tegen welk risico) binnen welk tijdspad. Veel plezier met het gebruik ervan.