Melek Usta: “Peer Support staat voor meer individuele aandacht in grote schoolklassen”

Melek Usta: “Peer Support staat voor meer individuele aandacht in grote schoolklassen”

Wie Melek Usta zegt, zegt diversiteit, cultuur en leiderschap. De oprichtster van wervingsbureau Colourful People werd in 2006 uitgeroepen tot 'Zwarte Zakenvrouw' van het jaar en in 2015 werd ze weer opgenomen in de lijst van 50 meest invloedrijke Turkse Nederlanders.

PeerSupport is Usta’s meest recente initiatief, waarbij ouderejaars studenten de jongerejaars op school volgens een beproefde methode begeleiden.

“Soortgenoten coachen elkaar, ofwel leerlingen helpen leerlingen”, legt Usta uit. Het idee werd tien jaar geleden naar Nederland gehaald. Usta besloot recent in te stappen en het verder uit te bouwen. Daarmee is zakenvrouw Melek Usta is de drijvende kracht achter PeerSupport, een in Amerika ontwikkelde methode waarbij ouderejaars scholieren de jongerejaars volgens een beproefde methode begeleiden.

“PeerSupport is een licentie, we krijgen geen subsidies, maar worden door scholen ingehuurd om trainingen te geven”, zegt ze. Want de manier van begeleiden komt vaker voor op scholen, maar nog niet systematisch.

Twee kanten
In veel gevallen wordt een brugklasser gekoppeld aan een ouderejaars scholier. “De leerlingen vormen elkaar en krijgen daarmee ook een plus op het CV”, aldus Usta. “Ze helpen elkaar, soms in de les en soms daarbuiten.”

Zo snijdt het mes volgens Usta aan twee kanten. Er is meer individuele aandacht voor leerlingen in grote klassen en de leerlingen ontwikkelen zelfvertrouwen en vaardigheden zoals samenwerken en communiceren.

“Leerlingen uit sociaal lagere klassen hebben hier heel veel baat bij”, zegt Usta. “Dat raakt mij aan deze methode.”

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.