Leadgeneratie is belangrijkste reden voor de implementatie van marketing automation

Leadgeneratie is belangrijkste reden voor de implementatie van marketing automation

Dat marketing automation één van de trends is waar marketeers bij B2B-organisaties in Nederland zich op storten mag geen verrassing zijn. Het marketing automation topic op Marketingfacts telt alleen al, inclusief dit artikel, 45 artikelen. Uit recent onderzoek naar de trends in B2B-marketing in Nederland blijkt dat leadgeneratie de belangrijkste reden voor de implementatie van marketing automation is.

Google op marketing automation en binnen 0,43 seconden komt de zoekmachine met 6.300.000 zoekresultaten.

Marketing automation leeft kun je wel stellen. Hebben veel bedrijven in Nederland dan al marketing automation geïmplementeerd? Dat valt nog mee blijkt uit het B2B Marketing Trendrapport, een publicatie van het Platform Innovatie in Marketing (PIM) en Blinker. Eén op de vier respondenten geeft aan dat binnen zijn organisatie marketing automation is geïmplementeerd. Bij 75 procent dus nog niet, maar 48 procent van de marketeers die nog geen oplossing hebben voor marketing automation zegt dit wel op de agenda te hebben voor 2016/2017.

Oriënteren op marketing automation, focussen op contentmarketing

De conclusie die ik hier persoonlijk uit trek is dat veel marketeers nog redelijk in een oriënterende fase zitten en zich aan het verdiepen zijn in de materie. Mede daarom is de term marketing automation zo hot op het moment. Het automatiseren van marketingtaken en –processen, zoals ik marketing automation, definieer betekent namelijk niet alleen software aanschaffen.

Marketeers snappen dat gelukkig zo lijkt. Ze realiseren zich dat je goed naar je huidige marketingprocessen moet kijken om te bepalen hoe je ze kunt verbeteren, optimaliseren en uiteindelijk automatiseren. Verder zien ze in dat je afspraken moet maken met sales over hoeveel leads en welk type leads er nodig zijn om omzetdoelstellingen te realiseren. En last but not least zien ze in dat ze moeten nadenken over hoe klanten (en prospects) tot een beslissing komen om met jou zaken te gaan doen. En welke informatie en content zij in de verschillende fase van hun klantreis hiervoor nodig hebben.

Sterker nog, zonder contentmarketing wordt het praktisch onmogelijk om leads aan te trekken en ze op te warmen voor sales. Zonder een contentmarketingstrategie kun je niet zoveel met marketing automation is dan ook mijn overtuiging. Als je kijkt naar het B2B Marketing Trendrapport geeft een derde van de respondenten aan contentmarketing als belangrijkste speerpunt te hebben voor 2016/2017 en 70 procent van de marketeers geeft aan contentmarketing al toe te passen.

Leads, leads, leads!

Wat verder opvalt door heel het rapport is dat leadgeneratie een belangrijkere rol speelt in het dagelijks leven van de B2B-marketeer. Dat blijkt uit een aantal zaken. Zo geeft bijvoorbeeld 82 procent van de respondenten aan content te ontwikkelen specifiek voor leadgeneratie. De belangrijkste reden voor de marketeers die marketing automation hebben geïmplementeerd om dit te doen: leadgeneratie (38 procent).

Voor de marketeers die aangeven in 2016/2017 aan de slag te willen met marketing automation geldt als belangrijkste reden hiervoor: leadgeneratie (35 procent). Tenslotte wordt 46 procent van de respondenten afgerekend op hoeveel leads er worden gerealiseerd per jaar. Daarom vind ik het mooi om te zien dat 41 procent van de marketeers, die werken met marketing automation, aangeeft dat marketing automation hen ook meer gekwalficeerde leads heeft gebracht. 

B2B-marketeers zijn dus op zoek naar leads en zijn vooral bezig met new business (nieuwe klanten en nieuwe omzet). Dat is de conclusie die ik hier uit trek. Op zich logisch als je je bedenkt dat de rol van sales in het aankoopproces bij prospects steeds kleiner is geworden door de mogelijkheden van het internet. Potentiële klanten zijn vandaag de dag veel beter geïnformeerd dan voorheen en het zijn de marketeers die zorgen voor de beschikbaarheid van die informatie en voor de vindbaarheid van de gezochte content. Sales komt steeds later in het aankoopproces ‘aan de bal.’ 

Download het volledige B2B Marketing Trendrapport
Ben jij benieuwd naar de overige bevindingen en conclusies uit B2B Marketing Trendrapport? Wil jij je eigen conclusies trekken op basis van het onderzoek onder B2B-marketeers? Het rapport is hier gratis te downloaden.

Credits afbeelding: Theodore Lee, licentie: CC BY-NC-ND (Niet-commercieel hergebruik)

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Opmerkelijk, als lead generation high prio is dat e-commerce dan op een schamele 10e plaats staat en customer experience op plaats 5. Geef je dit niet de juiste aandacht dan is (in ieder geval een idee) van je marketing automation inspanning voor niets geweest. #afhakers #drop-outs

  geplaatst op
 • Marketing automation is hot, vanzelf zie je dan allerlei associaties als zou het de samenwerking tussen teams verbeteren... De huidige succesverhalen gaan nog vooral over leadgeneration. Marketing automation gaat wat mij betreft vooral om productiviteit; sneller en beter klanten werven, ontwikkelen en behouden. Die succesverhalen zullen er vanzelf komen als we wat langer met marketing automation bezig zijn.

  geplaatst op
 • Hallo Gerben, uit het onderzoek is gebleken dat B2B e-commerce nog niet hoog op de agenda staat. Lead generation betekent in dit geval niets anders dan de interesse wekken voor je organisatie, producten en/of diensten zodat sales ermee aan de slag kan. Dat is de reden waarom de respondenten marketing automation inzetten of willen gaan inzetten het komende jaar. Ik ben het met je eens dat marketing automation juist ook daarna voor lead nurturing goed is in te zetten en dat je daarvan meer vruchten zal plukken als je leads begeleidt in hun buyer's en customer journey.

  geplaatst op
 • Hallo Stephan, couldn't agree more. Iedereen die nu een start maakt is nog aan het pionieren en zaken aan het opzetten. De succesverhalen gaan vanzelf volgen. En tot die tijd geen ze inderdaad vooral over leadgeneratie en de opvolging daarvan. Zie bijvoorbeeld ook de case die wijzelf hebben gedaan met ShopWorks: https://www.blinker.nl/email-marketing/cases/marketing-automation-shopworks

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.