Kenaad Tewarie (Dasym): “Ik heb zelf meerdere bonussen geweigerd”

Kenaad Tewarie (Dasym): “Ik heb zelf meerdere bonussen geweigerd”

Als consultant zat Kenaad Tewarie jarenlang aan tafel met bestuurders. Hij werkte voor KPMG, Laurus  en VION Food en heeft een uitgesproken mening over hoe je een bedrijf leidt.

"Ik houd van ouderwetse bestuursmodellen", zegt Tewarie. "Tegenwoordig draait het teveel om de alleswetende ceo, maar een succesvol bedrijf leid je met elkaar."

Over het bonussenbeleid bij banken, en met name ABN AMRO, is de adviseur dan ook niet te spreken. "Ze hadden er recht op, maar je kunt je ook afvragen of een bonus rechtvaardig is. De bank is gered met belastinggeld", zegt hij. "In mijn tijd bij Laurus heb ik meerdere bonussen geweigerd. Als je honderden mensen moet ontslaan, kun je geen bonus aannemen."

Leider

Een echt leider is volgens Tewarie dienend. "Erkenning hoeft niet altijd te worden uitbetaald in euro’s. Bedrijven en besturen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Regels zoals de nieuwe code voor banken lossen volgens Tewarie niets op. "We vluchten te vaak in zelfbedachte structuren", zegt hij. "Ethische issues proberen we in codes te vatten, maar daarmee los je het probleem vaak niet op. Als iemand voor de euro’s gaat, dan moet er een gedragsverandering plaatsvinden."

Er zijn desondanks genoeg bestuurders die wel verantwoordelijk nemen, maar ze zitten soms vast in de bestaande structuren. "Lange termijn denken wordt afgestraft", zegt Tewarie.

We moeten dan ook terug naar "een verbinding met een reële economie", vindt Tewarie "Er is teveel schuld. Een bank heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die moet ruim ingevuld worden."


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Heeft iemand misschien een bureau ingehuurd zijn imago op te poetsen? Dit rijmt natuurlijk totaal niet met wat er vorig jaar speelde rond deze persoon:

    NRC- 2014-09-05
    'Twee miljoen voor vijf maanden werk - Hij kreeg 205.000 euro bij zijn ontslag. Hij vond dat hij recht had op 5 ton. Die kreeg hij niet, en daarom stapt de voormalig financieel directeur van Vion, Kenaad Tewarie, nu naar de rechter en eist ruim 2 miljoen euro'

    Twee miljoen willen weg trekken uit een bedrijf dat op omvallen staat waar 6700 mensen werken en waar je zelf 5 maanden actief bent geweest heeft niets met maatschappelijke verantwoordelijkheid te maken en alles met bonussenbeleid.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.