Kazaa-gebruik met 40 procent gedaald

Kazaa-gebruik met 40 procent gedaald
, Reddion
@alexstil

Het gebruik van Kazaa, het populairste programma voor het uitwisselen van muziekbestanden, is de afgelopen drie maanden met 41 procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen/Netratings.

Het aantal bezoekers aan de Kazaa-website daalde in deze periode van 6,5 miljoen tot 3,9 miljoen. Nielsen/Netratings begon het gebruik te meten in juni nadat de brancheorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, de RIAA, waarschuwde hard te gaan optreden tegen individuele gebruikers van uitwisseldiensten.

Kazaa blijft de meest gebruikte ruilbeurs, gevolgd door Morpheus die het aantal bezoekers in deze periode met 11.000 zag dalen tot 261.000.

Hoewel het internetverkeer gewoonlijk afneemt in de zomer, is de daling volgens een analist van Nielsen/Netratings vooral een gevolg van de wijze waarop de muziekindustrie piraterij aanpakt. “De industrie heeft een duidelijk signaal afgegeven aan mensen die illegaal downloaden en blijkbaar is de boodschap overgekomen”, aldus Greg Bloom.

De RIAA diende in september 261 aanklachten in tegen internetgebruikers die illegaal muziekbestanden verspreiden. Het gaat om personen die gemiddeld duizend liedjes hebben gedownload.

De belangenorganisatie meldde daarna de aanklachten in te zullen trekken van mensen die zwart op wit willen zetten dat ze nooit meer illegaal muziek zullen downloaden. Met 52 gedaagden is een schikking getroffen voor bedragen die vari?ren van 2500 tot 7500 dollar.

Napster, de eerste grote uitwisseldienst, keert volgende week na een tweejarige afwezigheid weer terug op het internet. Vanaf 9 oktober biedt ‘Napster 2.0’ weer muziekbestanden aan, maar nu moeten gebruikers ervoor gaan betalen. Het gaat voorlopig om een test, in november moet de nieuwe Napster volledig operationeel zijn. Napster moest in 2001 stoppen nadat de muziekindustrie in actie was gekomen tegen het uitwisselen van muziekbestanden.

Telegraaf


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.