Jop Groeneweg (cognitief psycholoog): “Mensen zien risico’s vaak niet”

Jop Groeneweg (cognitief psycholoog): “Mensen zien risico’s vaak niet”

Dr. Jop Groeneweg is docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. Hij schrijft boeken, is de man achter het internationaal erkende Tripod Model voor incidentanalyse en geeft trainingen bij bedrijven.

Je kunt iemand vertellen dat hij zijn gordel om moet doen, maar je kunt ook een irritant piepje integreren dat je dwingt deze om te doen. “Het irritante piepje is dan een probleem dat wordt opgelost met het omdoen van de gordel”, zegt docent en cognitief psycholoog Jop Groeneweg.

Een soort negatieve prikkel om goed gedrag uit te lokken. Groeneweg geeft les aan de Universiteit van Leiden, schrijft boeken en geeft lezingen over risicomanagement. Zo kun je volgens hem ook overwegen om verkeersborden weg te laten, want "dat geeft mensen meer verantwoordelijkheid over de eigen veiligheid."

Groeneweg houdt zich vooral bezig met veiligheid binnen organisaties. "Een belangrijk knelpunt is dat mensen risico’s vaak niet zien", zegt hij. Bijvoorbeeld in magazijnen met gevaarlijke apparaten. "Als mensen het druk hebben en gaan haasten gaat het sneller mis." Niet alles aan risico’s nemen is desondanks verkeerd, want "het heeft de mens ook uit de grotten gekregen", aldus de docent. 

Bekijk deze aflevering op 7Ditches.tv


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.