Jim Rogers: “Als de kunstmatige oceaan van liquiditeit opdroogt, zitten we met een ramp”

Interview met superinvesteerder door 7 Ditches TV

Jim Rogers: “Als de kunstmatige oceaan van liquiditeit opdroogt, zitten we met een ramp”

Jim Rogers is een bekende beleggingsgoeroe en samen met George Soros oprichter van het Quantum Fund. Naast goeroe is hij universitair docent, schrijver, wereldreiziger, economisch commentator en oprichter van de Rogers International Commodities Index (RICI). Hij is een veelgevraagd spreker en verschijnt regelmatig in de media - zoals in VPRO's Tegenlicht. Onlangs was hij in Nederland en mocht 7 Ditches TV-presentator Janneke Willemse hem interviewen.

Moet Rogers nog steeds werken? Jazeker, want hij moet toch de rekeningen betalen. Maar vooral is het lastig om níet te werken, want als hij iets ziet veranderen in de wereld, probeert hij er gewoon iets aan te veranderen. Belegt hij dan elke dag? "Nee, brokers hebben een hekel aan me, want ik handel maar heel zelden - misschien maar één keer per maand of zelfs kwartaal."

En ook als hij wel handelt, gaat hij graag tegen de algehele tendens in. "Normally, when you have everybody on one side of the boat, you should go to the other side of the boat - at least for a while." En luisteren naar andere superinvesteerders doet hij ook niet, want de ervaring leert dat hij dan juist fouten maakt.

Als hij opnieuw mocht beginnen, wat zou hij dan anders doen? Het antwoord is simpel: Chinees leren. Zijn dochters spreken het inmiddels vloeiend. "Ik hoop dat ik daarmee de toekomst goed voorspel dit keer. Maar ook als het niet goed gaat met China, zijn er anderhalf miljard mensen die Mandarijn spreken."

Dat voorspellen lastig is, onderschrijft hij volledig. "Elke 15 jaar verandert de wereld volledig. Kijk maar naar enig moment in de historie, zoals 1960, of 1990: 15 jaar later was de wereld dramatisch veranderd. Maar de principes blijven hetzelfde: je koopt laag en verkoopt hoog, je gaat niet met de meute mee, je volgt niet de bubbles - dat verandert allemaal nooit.

En herinnert Rogers zich eigenlijk zijn eigen grootste fout ooit? "Oh yeah, my first wive." "I'm talking about investments..." "Ha ha, I am too.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.