Jij kijkt waar zij naar kijken

Jij kijkt waar zij naar kijken

Eyetracking heatmap baby 1

Over het beïnvloeden van het kijkgedrag hebben we al eerder geschreven. Hier een soortgelijk voorbeeld geschreven op het blog van Usableworld. Wanneer je een persoon ergens naar laat kijken verandert het kijkgedrag onmiddellijk. Naar de baby die je recht aankijkt, kijk jezelf ook. Naar het gezicht van de baby is dan ook het langst gekeken.

In de tweede versie kijkt de baby naar de header en zie daar het effect. De rechterkant van de advertentie laat zien dat hier langer naar is gekeken. Zowel de header, de begeleidende tekst als het merk krijgen veel meer aandacht. De baby, hoe schattig ook, krijgt vervolgens minder aandacht.

Eyetracking heatmap baby 2

Gezichten kunnen je dus helpen ervoor te zorgen dat mensen datgene bekijken waarvan jij wil dat ze dat bekijken. Met de resultaten uit dit onderzoek kan je dus direct het kijkgedrag op je website maar ook op advertenties beinvloeden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Logisch eigenlijk, maar wel ontzettend nuttig! Denk dat ongeveer 90% van alle "menselijke" foto's op het web de bezoeker aankijken.

  geplaatst op
 • Inderdaad heel logisch. Deze tip zal ik zeker gaan toepassen...

  geplaatst op
 • Al langer bekend, maar zeker nog veel te weinig gebruikt. Fabrikanten van Shampoo's etc gebruiken dit veelvuldig. Zet een model naast een flacon, haar ogen kijken er direct naar, zo ook het publiek.

  geplaatst op
 • Hmmm, echt heel simpel inderaad. Maar dit is zeker bruikbaar te noemen!

  geplaatst op
 • Bekend, maar wel bruikbaar. Vrolijke mensen doen het beter voor conversie.

  geplaatst op
 • @Tom Het gaat hier toch niet om hoe vrolijk die baby is, maar om het al dan niet 'aankijken' van de consument? En de invloed daarvan op conversie natuurlijk...

  geplaatst op
 • in dit geval helemaal waar en leuk om te zien. Maar dan bedenk ik me wel het volgende:

  bij bijvoorbeeld de afbeelding van een mooie man of vrouw op de cover of een advertentie. Geld dit voorbeeld dan ook? Of hebben we dan niet liever een vooraanzicht met de belangrijkste boodschap naast het hoofd of de borsten ed?

  geplaatst op
 • in dit kader is ook de MF-header "wij vinden marketing moddervet" (niet de tekst maar de foto) erg sterk. Beide dames kijken toch enigzins richting het MF logo! :-)

  geplaatst op
 • Mmm, ik ben nog niet overtuigd

  geplaatst op
 • @pulles: ik kan mij zeer goed voorstellen dat ook wanneer een mooie man of vrouw naar een product of dienst kijkt hetzelfde effect wordt bereikt. Ik kan mij overigens ook goed voorstellen dat andere delen van het lichaam eerst even worden bekeken en men vervolgens naar het product of dienst kijkt. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat de richting van het gezicht bepalend is voor waar naar wordt gekeken.

  geplaatst op
 • Kan me ook nog een eye-tracking onderzoek herinneren waarin duidelijk werd dat zowel mannen als vrouwen op foto's altijd de kruis-regio van van het andere geslacht nauwkeurig inspecteerden (misschien daar maar een logootje dus?). Saillant detail daarbij was dat mannen ook erg vaak elkaars kruis inspecteerden. Vrouwen daarentegen deden dat niet bij elkaar. Maar ik dwaal af...

  geplaatst op
 • Mensen die dit soort onderzoeken nodig hebben om te kunnen functioneren moeten meteen uit de wereld van marketing en communicatie worden gezet.
  Hoe achterlijk ben je als je serieus op dit soort onderzoeken ingaat?!
  Sorry voor mijn taal gebruik, maar het lijkt wel of het vak meer en meer voor mensen met een zwakbegaafde geest is.

  geplaatst op
 • Ik ben het volledig met Lisa eens.
  Eyetracking is onzin en is te vergelijken met het op een rijtje zetten hoe hard een auto kan rijden. Maar verder geen rekening houden met weers omstandigheden, ondergrond, en bestuurder.
  Zinloos en gevaarlijk voor innovatie. Dit soort onderzoeken gebruikt inderdaad enkel de middelmaat die zelf geen enkel idee hebben hoe de dingen werken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.