• Mobile
    wordt gesponsord door

It’s all about the tablet

It’s all about the tablet

In het online landschap is de eindejaarsrally ingezet door zowel publishers als adverteerders en bereiken de omzetten hoge pieken voor de feestdagen. Terugkerend hot item in deze periode is de tablet, die bezig is met een indrukwekkende opmars qua aandeel in traffic en kliks. In dit artikel bekijken we het tabletverkeer in Nederland en nemen ter vergelijking ook het verkeer vanaf smartphones mee.

Groeifase

De tablet lijkt zich nog in de groeifase van de productlevenscyclus te bevinden. Zo staat het net zoals vorig jaar ook dit jaar weer hoog op de verlanglijstjes tijdens de feestdagen en is nog meer dan de helft van de huishoudens te veroveren. Aldi speelt hier handig op in, door juist aan het begin van de feestmaand een 10-inch budget-tablet te introduceren. Uiteraard is dit alles een interessant gegeven voor onze elektronica-adverteerders én publishers die promotie voeren voor tablets. Maar het benadrukt voor ál onze adverteerders en publishers vooral het potentieel van de tablet als dé verkeersbron van de toekomst voor online verkopen. En daarmee ook het belang om een site en webshop te bieden die hiervoor geoptimaliseerd is.

Mobiel verkeer binnen affiliate marketing

Uit de marktdata van Daisycon blijkt dat inmiddels 30 procent van de kliks vanaf mobiele devices worden gedaan, waarbij Apple voorop loopt bij zowel de tablets als bij de smartphones. Samsung is een sterke tweede, met respectievelijk 27 procent (tablet) en 28 procent (smartphone) van de markt. 

Een onderzoek van onze Britse concullega Affiliate Window toont aan dat in de US en UK de overmacht van Apple nog veel groter is. De iPhone is daar verantwoordelijk voor maar liefst 68,1 procent van het smartphoneverkeer, terwijl zelfs 79,3 procent van de tablet-traffic via een iPad gaat.

Aandeel mobiele devices van totale traffic

  UK/US (Aff.window) NL (Daisycon)
Aandeel verkeer via tablet 11,31% 13,29%
Aandeel verkeer via smartphone 10,20% 16,49%
Aandeel verkeer via desktop 78,30% 70,22%

Apple aandeel bij traffic tablets/smartphones

  UK/US (Aff.window) NL (Daisycon)
Tablets: aandeel iPad 79,30% 57,86%
Smartphones: aandeel iPhone 68,10% 33,60%

Nederland lijkt dus qua mobiel verkeer voor te lopen op de UK/US, toch blijkt dat maar liefst 66 procent van het MKB in Nederland de website nog niet heeft geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Tijd dus voor ondernemend Nederland om met de consument mee te groeien!

Super tablet Sunday

Uit onderzoek van de Britse tak van Tradedoubler blijkt verder dat daar de zondag vóór Cyber Monday inmiddels bekend staat als Super Tablet Sunday. Op zondag worden er namelijk opvallend meer producten gekocht via een tablet dan op Cyber Monday. Aangezien de tablet voornamelijk thuis wordt gebruikt (in Nederland in 95 procent van de gevallen), is het ook logisch dat men op de relax-zondag ontspannen met de tablet de feestdageninkopen gaat doen.

Nu maar afwachten of de gekochte/gekregen tablets in Nederland ook direct worden gebruikt om aankopen te doen. Wellicht voor een vakantie in vroegboekmaand januari?


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Ik vind het wel opvallend dat marketingfacts nog geen app in android heeft want ik neem aan dat bij 'overig' een groot deel aindroid tablets zitten. Zal vast een goede reden achter zitten.

    geplaatst op
  • @Tim: daar zit een reden achter, of 'ie goed is...

    We focussen ons nu eerst op het compleet responsive maken van de website, zodat die echt geschikt is voor mobiel. Daarna gaan we zeker nog goed kijken naar apps. De app voor iOS is inmiddels ook (veel te) oud.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.