Internet via het stopcontact?

Internet via het stopcontact?

Er is al veel over geschreven en gesproken: internet via het stopcontact. In Nederland gaf Nuon onlangs te kennen het Digistroom proefproject, dat een woonwijk in Arnhem toegang tot internet geeft via het stroomnet, stop te zetten. Er waren weinig problemen tijdens dat proefproject, maar een commerciele introductie zal uitblijven. Helemaal kansloos is de techniek echter niet.

Waarschijnlijk kan de dienst niet concurreren met ADSL, dat op steeds grotere schaal beschikbaar komt. Bovendien zijn de investeringen vrij hoog, aangezien alleen het laagspanningsnet, het gedeelte van de lokale transformator tot bij je huis, geschikt is voor het oversturen van computerdata.

Toch blijft het principe interessant. Energiebedrijven zien nieuwe markten, verhoogde status en een uitstekend middel voor klantenbinding. In Duitsland is de kans van slagen al lang bewezen. Waar Nuon stopt, begint in Engeland Southern Electric juist met een proefproject bij 200 gezinnen. De energiemaatschappij streeft een commerciele introductie na in de loop van
volgend jaar, waarbij de dienst zowel in prijs als snelheid moet concurreren met ADSL. De prijs ligt overigens wel iets hoger, maar een belangrijk voordeel is dat je de computer overal kunt aansluiten waar een stopcontact beschikbaar is. Een apart netwerk in huis is dus niet meer nodig. Daarnaast zijn er producten die het elektriciteitsnet in huis geheel zelfstandig gebruiken voor uitwisseling van gegevens.

Bron:
Telecomwereld nieuwsbrief nummer 67 (woensdag 14 mei 2003)


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Geloof niet in dit product behalve in gebieden waar electricteit zo''n beetje de enige verbinding is. Bovendien is Wi-Fi sterk in opkomst, zodat het voordeel van elk stopcontact steeds minder relevant wordt.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.