ICT doelstelling van de overheid te hoog ?

ICT doelstelling van de overheid te hoog ?

DigiD geeft toegang tot elektronische diensten van overheidsinstellingen. De DigiD moet er o.a. aan bijdragen dat de doelstellingen die het kabinet in haar ICT-beleidsagenda heeft aangegeven worden gehaald. Een van deze doelstellingen : “In 2007 kan 65% van de publieke dienstverlening van rijk,provincies en gemeenten via het internet plaatsvinden” blijkt behoorlijk ambitieus.

Als burger/raadslid heb ik namelijk niet het idee dat er grote stappen gemaakt worden in het realiseren van deze doelstelling. Zelfs het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister dient bij de meeste gemeente nog steeds aan de balie te gebeuren. Vaak is het alleen nog mogelijk om een aantal gegevens via een formulier op te geven en vervolgens het formulier te printen.

Het aankomende jaar moet er op gemeentelijk, provinciaal maar ook op rijksniveau een behoorlijke inhaalslag plaatsvinden om deze doelstelling voor 2007 te behalen. Voor mij is het nog steeds niet duidelijk waarom er voor alle gemeentelijke producten en diensten niet een standaard (schaalbaar) applicatie is gebouwd die alle gemeenten kunnen inzetten voor minimaal 65% van de diensten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Die inhaalslag moet zeker plaatsvinden - zie ook Volkskrant/CBS: Websites overheid leveren ‘half werk’. Maar ik heb dan liever dat ze te hoog inzetten dan te laag. Een beetje ambitie is nooit weg.

  geplaatst op
 • Martin,
  Op www.elo.nl, dé website van de electronische overheid, kun je lezen dat de overheid zelf heel tevreden is. De doelstellingen van 'Loket 2000' (sic) zijn naar daar verluidt gehaald en dus is het project in 2002 afgesloten. Net de uitgangspunten was niet veel mis:

  "Het concept OL2000 is in 1996 ontwikkeld om publieke dienstverleners te ondersteunen ook die stap te maken naar vraaggerichte en geïntegreerde dienstverlening. Uitgangspunt is dat de klant op één plaats een samenhangend pakket van overheidsdiensten op basis van specifieke vraagpatronen ontvangt. OL2000, oftewel de één-loketgedachte, is overigens niet synoniem voor één fysiek loket. Ook de telefoon en een internetloket worden hiertoe gerekend."

  Overigens kun je op de site ook vinden hoeveel (subsidiemaffia!) clubs er bezig zijn om uitvoering te geven aan al dit moois.

  geplaatst op
 • Ik vind deze doelstellingen van de overheid volstrekt irrelevant. Een doorsnee burger heeft eens in de vijf jaar ofzo een kleine dienst van de overheid nodig. Wat zal het bommen dat je dan een formuliertje moet invullen?

  Nee, laat de overheid maar prioriteit geven aan de dingen die de burgers écht belangrijk vinden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.