Hoe zit het met de online marketingstrategie van politieke partijen?

Hoe zit het met de online marketingstrategie van politieke partijen?

De PR machine van de politieke partijen draait op volle toeren in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. Iedere marketeer heeft ongetwijfeld de radiocommercial gehoord of het landelijke TV spotje gezien met scenes uit populaire programma’s zoals Idols, Dancing with the Stars, Gouden Loeki etc, waarin presentatoren laten weten dat u massaal gestemd heeft. De payoff “U stemt graag? Stem dan ook op 7 maart” suggereert dat u dit ook bij de verkiezingen gaat doen. Mocht je de datum vergeten zijn, dan kan je op de officiële campagne site een reminder SMS ontvangen.

Voor de verkiezingen worden dus verschillende online/offline kanalen ingezet om de kiezer te bereiken. Maar welke media gebruiken de (bekende) politieke partijen om hun media aandacht te vergroten en jongeren en ouderen te bereiken? Paul van Veenendaal maakte voor Marketingfacts een overzicht.

PvdA
Wouter Bos (PvdA) is met de Gemeenteraadsverkiezingen in aantocht niet van de TV weg te slaan met o.a. de spotjes van Eddy Terstall, optredens in Business Class, NOVA, 2Vandaag debat etc. Als eerste is hij gaan hyven (inmiddels 4000 vrienden) en heeft hiermee veel free publicity weten te creëren. Via de Podcast, genaamd BosCastFM houdt Wouter je op de hoogte van de campagne activiteiten, ook kun je via SMS, RSS en de Wouter Bos Weblog up-to-date blijven. Ook Ahmed Aboutaleb (PvdA/Amsterdam) is in verschillende TV programma’s vaak te gast.

CDA
Het CDA is voornamelijk op TV met Maxime Verhagen (weblog) en Premier Jan Peter Balkenende (onlangs gestopt met de JP Volkskrant Blog). Door persiflages in o.a. “Café de Wereld”, Kopspijkers en de Google Bom en gelijkenis met Harry Potter is de media aandacht voor Balkenende snel gestegen. Balkenende was recent in het NOS Journaal te zien op zijn flyer tour door Almere (streetmarketing). Naast JP is Minister Piet Hein Donner van Justitie (aka De Don) ook steeds bekender aan het worden mede door zijn hit op internet, de anti-wiet rap (inmiddels 50.000 downloads) in reactie op de rap van Gert Leers (wmv). Donner heeft op zijn eigen website een podcast staan. Voor de Gemeenteraadsverkiezingen heeft het CDA een speciale actiesite gelanceerd, waar je het CDA spel kan spelen (kans op een iPod Nano), E-cards kan sturen en verschillende CDA artikelen, zoals CDA sjaals, affiches, vlaggen kan bestellen.

VVD
Ook de VVD is vaak ruim in de spotlights met IJzeren Rita, Jozias van Aartsen (2Vandaag debat, eigen website, flyer campagne op leeg plein), Gerrit Zalm (OZB blunder), Ayaan Hirsi Ali (Submission), Johan Remkes en good old Wiegel. De beslissing inzake Kalou en Taida en Iraanse homo’s (na bezoek A’dams homo café) lijkt een zorgvuldig getimed moment van Verdonk voor media aandacht. Opvallend ook de Google bom ‘vreemdelingenhaat’, die leidt naar de website van Verdonk. En niet te vergeten het virale spotje van de VVD, waarmee men de PvdA op de hak wil nemen krijgt ruime media aandacht. Tenslotte worden Laetitia Griffith en Frank de Grave ingezet in de hyves jongeren strijd. Op de VVD site kan men middels RSS op de hoogte blijven van al het nieuws.

Overige Partijen
Jan Marijnissen van de SP heeft een eigen weblog, virale campagne, RSS feed en won het TV debat op Nederland 2. Femke Halsema nam o.a. deel aan het verkiezingsdebat van 2Vandaag en was te zien bij Barend & van Dorp op Talpa. D66 is ook met de hele 2e kamerfractie, in navolging van Wouter Bos, op Hyves te vinden (Lousewies van der laan en Boris van der Ham). Op de D66 website is D66TV en een webshop te vinden. Op het NOS Journaal was te zien dat de SGP manderijnen uitdeelt aan voorbijrijdende automobilsten in de zogenaamde ‘bible belt’. Marco Pastors (Leefbaar R’dam) krijg ik al zappend niet van mijn TV scherm af.

Google Adwords
Hoewel veel Politieke Partijen gebruik maken van online marketing is het echter bedroevend gesteld met de inzet van Google Adwords.

Uit de verkeersschatter (schatting) van Google blijkt dat het zoekwoord SP de meeste kliks kan verwachten namelijk 22 klikken/dag. Het minst populair is de LPF met slechts 2,2 kliks/dag. Uit een steekproef blijkt dat alleen de PvdA op veel termen adverteerd.

Politieke partijen en Google Adwords

De berekening is gebaseerd op de klikfrequentie van huidige adverteerders die deze zoekwoorden gebruiken

Wanneer verschillende zoekwoorden getest worden in Google, worden de volgende Adwords getoond (zondag 5 maart):

Algemene termen:

Partijnaam termen:

Politieke Personen:

Ilse
In Ilse wordt op partijnamen en algemene termen alleen geadverteerd door de officiële campagne site (http://www.uheefthetvoorhetzeggen.nl).

Populaire termen volgens ilse.nl zijn o.a. politieke partijen, cda, vvd fractie, vvd.nl, verkiezingen vvd, politiek, politiek nederland,  politiek weblog, cda westvoorne, sp, groen links, pvda etc.

Conclusie
Naast de gebruikelijke campagnestrategie waarbij flyers, campagneboekjes, TV optredens, NOS Journaal/RTL Nieuws, actiesites, opmerkelijke uitspraken, mensen op straat aanspreken etc worden ingezet, blijkt cross media zoals SMS, RSS, podcasts, virale spotjes, Google ads, weblogs, web TV etc. aan populairiteit te winnen bij Politieke partijen.

Persiflages op ministers en de premier op websites en TV, in bijv. “Café de Wereld” en “Kopspijkers/Koppensnellers” helpen ook om extra media aandacht en bekendheid te vergaren, echter hebben politieke partijen hier geen invloed op. Tevens worden politici steeds vaker het doelwit van Google bommen als protest tegen hun beleid (voorbeelden Bush, Blair, Verdonk).


Lees ook andere artikelen van deze auteur:
- Interview Marissa Mayer: ‘In de toekomst zal Google nog meer over je weten’
- 57% van de Adwords campagnes heeft géén landingspagina!
- Google 1 April grappen
- GAP & GAPC, wat is het en wie zijn het in Nederland?


Geplaatst in

DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Goed dat de overheid ook het belang van online marketing in begint te zien. Met de beveiliging van websites van politieke partijen is het in elk geval nog steeds slecht gesteld. Dutch Cowboys kaartte al eens het lek van vvd.nl aan: http://www.dutchcowboys.nl/search/3731

  Kijk nu ook eens op: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=site:www.vvd.nl+doc&meta;
  Of: http://www.google.nl/search?q=site:www.cda.nl+doc&hl=nl&lr;=&start=20&sa=N
  Een paasakkoordje downloaden of een lezing van minister Donner bekijken is nog steeds geen enkel probleem. Deze onbedoelde optimalisatie-slag zal toch geen onderdeel uitmaken van de campagnes?

  geplaatst op
 • Een overzicht:


  De PVDA heeft ook een leuke viral gemaakt:
  Super Mario Bos

  geplaatst op
 • Geen stemadvies hoor, maar de SP heeft ook een leuke viral: http://www.stuurjanoppad.nl/ (wat dat betreft mag er ook wel een vinkje in het actiesite-hikje).

  geplaatst op
 • Beste Elise,

  Met actiesite bedoel ik een speciale pagina gericht op de gemeenteraadsverkiezingen met uitgebreide informatie, zie bijv.
  CDA actiesite & SGP actiesite. Zie ook de post van Erik van Roekel in de categorie viral marketing: Politiek ontdekt viral marketing. Daarom het kruisje in het vakje viral campagne.

  geplaatst op
 • Ah, sorry. niet goed opgelet;-)

  geplaatst op
 • Aan het overzicht kunnen nog een aantal communicatie kanalen toegevoegd worden, zoals tijdschriften/kranten, buitenreclame (verkiezingsposters, abri's, truckvertising, billboards), affiliate marketing, Imode, Vodafone Live, narrowcasting, chatten, MSN messenger tab, Vodcasting, zoekmachine optimalisatie, teletekst, tv krant, event marketing (PVDA festival?), sponsoring en overig (toiletreclame, bioscoop). Iemand nog meer suggesties?

  Echter veel van de innovatieve kanalen zijn nog een braakliggend terrein.

  geplaatst op
 • Bij de PvdA dient nog een kruisje te staan bij E-cards: PvdA E-cards

  Top 5 benutting kanalen:
  1. PVDA 14/17
  2. VVD 12/17
  3. CDA 11/17
  4. SP 10/17
  5. D66 9/17

  geplaatst op
 • En vandaag in het AD:
  E-mailbombardement PvdA op kiezer

  http://www.ad.nl/utrecht/article192708.ece

  geplaatst op
 • Met de PageRank van de sites van de Politieke Partijen zit het goed:
  CDA, D66, GL, PvdA, SP & VVD: PageRank 6
  ChristenUnie, LPF & SGP: PageRank 5

  geplaatst op
 • Overzicht van Google PR, BL & Yahoo BL, gesorteerd op Alexa ranking:

  geplaatst op
 • Persbericht van Traffic4u vandaag:

  PvdA lijkt de grote winnaar te worden van de gemeenteraadsverkiezingen 2006, zo blijkt uit onderzoek van zoekmachine marketingbureau Traffic4u. Traffic4u baseert haar voorspelling op het aantal politiek gerelateerde zoekopdrachten (16.154) in de zoekmachine Google gedurende de afgelopen weken. Naast een nummer 1 positie op basis van landelijke populariteit, scoort de PvdA tevens het hoogste in de voorspelling van de verkiezingsuitslagen in 4 van de 7 onderzochte grote steden.

  Uit de meting lijkt naast de PvdA de SP de tweede grote winnaar te worden. De Socialistische Partij van Jan Marijnissen neemt met 16,8% van de in totaal 16.154 zoekopdrachten een stevige tweede plaats in. Grote verliezer onder de landelijke partijen is het CDA met een vierde positie.

  TOP-10

  1. PvdA
  2. SP
  3. VVD
  4. CDA
  5. GroenLinks
  6. D66
  7. ChristenUnie
  8. LPF
  9. SGP
  10. Duurzaam Nederland

  "Zoekmachines zijn een goede graadmeter om de populariteit van politieke partijen te bepalen", aldus Sander Prinsen, Marketing Manager van Traffic4u. "Het opzoeken van informatie op Internet begint over het algemeen met het invoeren van een zoekterm in een zoekmachine. Door bepaalde zoektermen te meten kan een beeld worden gevormd van de populariteit van en interesse in de politieke partijen in Nederland. Aangezien het hier om een aanzienlijk aantal zoekopdrachten gaat, geeft dit een duidelijke indicatie van de politieke voorkeur van de stemgerechtigden in Nederland".

  geplaatst op
 • Bij SP ook een kruisje bij SMS:
  Stuur een goed stemadvies per SMS naar je vrienden!

  geplaatst op
 • Planet gaat ook in op het onderwerp in het artikel Politici zoeken digitaal aansluiting bij burgers. Ze refereren ook naar het overzicht van Paul. Complimenten voor Paul en P7!

  geplaatst op
 • Inderdaad mooi overzicht zo vlak voor de verkiezingsdag... en voor herhaling vatbaar volgend jaar! Ik ben benieuwd welke wijzigingen we dan in de strategie zien.

  geplaatst op
 • PVDA Leiden zet Google Maps in.

  Nog aanrader: 7 maart 2006 blog met leuke items:
  - Bekende Nederlanders op het stembiljet
  - Stembiljet opeten strafbaar in Canada

  geplaatst op
 • BNR:

  De PvdA heeft een filmpje waarin Wouter Bos als Super Mario ten strijde trekt tegen armoede en werkloosheid, van haar website gehaald. Dat gebeurde nadat computerspelfabrikant Nintendo, die het copyright heeft op Super Mario, met gerechtelijke stappen had gedreigd. Nintendo had er vooral bezwaar tegen om aan een politieke partij te worden gekoppeld. ,,We hadden eigenlijk niet het gevoel dat we fout zaten'', aldus de woordvoerder van Bos vrijdag. ,,Het filmpje over Super Wouter was duidelijk bedoeld als een parodie. Maar na wat correspondentie hebben we besloten het toch maar van onze site te halen. We wilden dit niet op de spits drijven. De verkiezingscampagne is toch voorbij.''

  geplaatst op
 • Minister Kamp reageert op het filmpje van de PVDA, Super Mario Bos:
  Verdwenen USB stick & Super Mario Bos

  Gelukkig heeft geen stijl een Super Mario Bos mirror

  geplaatst op
 • Verkiezingsspotje van de PVDA gaat morgen pas in première, maar het filmpje "De wei in" van Eddy Terstall met Peer Mascini kan hier al bekeken worden ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.