Het scherm steelt je ziel

Het scherm steelt je ziel

Een week geleden publiceerde de Franse kunstenaar Antoine Geiger een fotoreeks ‘SUR-FAKE’. In de serie is te zien hoe het gezicht van mensen als het ware door het scherm heen wordt gezogen. De gezichten versmelten met de blinkende zwarte spiegel. “Het scherm van de smartphone werkt als een sigaret.” Er is niet aan te ontkomen. Keer op keer wordt onze aandacht het apparaat ingetrokken. Een Whatsapp berichtje, een tweet, een statusupdate op Facebook, een email of gewoon een telefoontje. Voortdurend worden we gestoord en geven we toe aan het digitaal snacken.

Data slaapt nooit

Niet verwonderlijk als je kijkt naar hoeveel digitale informatie we iedere minuut met zijn allen produceren. Onderstaande infographic maakt het allemaal inzichtelijk. Iedere minuut plaatsen we op Facebook 4.166.667 berichten, op Twitter 347.222 tweets en op Instagram 1.736.111 foto's. En zelfs op Vine, een netwerk dat pas in januari 2013 live ging, plaatsen we elke minuut zo'n 1.041.666 videos.

Smartphone aan, seksleven uit

Volgens onderzoek gaan we liever naar bed met onze smartphone dan met onze geliefde. Liever een infoshotje dan een potje seks. Bedrijven als Facebook, Twitter en Google zijn de moderne drugsdealers van het digitale tijdperk.

De erosie van ons offline leven

De vraag is nu: wie commandeert wie? En wat blijft er van onze identiteit over als ons gezicht in het scherm wordt gezogen. Wie zijn we nu echt? We doen ons voortdurend mooier voor dan we in werkelijkheid zijn. De selfiecultuur is daar misschien nog wel het beste voorbeeld van. Sterker nog, in een zoektocht naar antwoorden op bovenstaande vragen trekt Antoine Geiger de conclusie dat het toestel meer vlees op de botten heeft dan wij mensen.

Geiger is niet de enige kunstenaar die zich verwondert over de huidige digitale samenleving. Met zijn soortgelijke project ‘Loneliness’ trok fotograaf Max Cavallari eenzelfde conclusie: "We zijn getuige van een erosie van ons offline leven". Het leven in de digitale wereld is belangrijker dan het leven in de fysieke. Niet verwonderlijk dat steeds meer mensen zich afvragen of we nog wel een gezonde relatie met onze smartphone hebben. Immers, we kijken nooit meer naar boven.

Technologie is niet goed of slecht, maar ook niet neutraal. Technologie doet iets met ons. Aan de ene kant is het een extensie van ons lichaam, aan de andere kant pakt het ook dingen van ons af. Is het leven in de digitale wereld dan alleen maar kommer en kwel? Slecht voor de mens? Natuurlijk niet! Wel blijft het belangrijk dat we ons bewust zijn van hetgeen digitale technologie met ons doet. Bovenstaande projecten helpen hier bij. 

Credits afbeelding: Antoine Geiger, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.